Mars trilogie (boekenreeks)

     

Algemeen

Mars is een boekenreeks van de Amerikaanse SF auteur Kim Stanley Robinson. Het is waarschijnlijk één van de bekendste literaire werken over de kolonisatie van de planeet Mars. De boeken werden bekroond met diverse belangrijke SF prijzen. Over een periode van twee eeuwen worden de belevenissen gevolgd van de allereerste kolonisten en hun nakomelingen. Door terraforming verandert de rode planeet langzaam in een groene en uiteindelijk zelfs blauwe planeet.

Het bijzondere is dat het verhaal steeds van perspectief wisselt. In ieder hoofdstuk staat namelijk een ander personage centraal, waardoor de gebeurtenissen vanuit verschillende gezichtspunten wordt gevolgd. De eerste kolonisten, hun op Mars geboren nakomelingen, de latere immigranten van de aarde of de invloedrijke megacoöperaties: iedereen heeft zijn of haar eigen ideeën over de toekomst van de planeet.

De technische, sociale, politieke en economische aspecten van de kolonisatie worden uitgebreid behandeld. Politieke spanningen tussen Mars en de aarde vormen een terugkerend thema. Niet alleen de radicale voor- en tegenstanders van de terraforming zorgen voor problemen, ook het diepe verlangen van de Martianen naar onafhankelijkheid geeft aanleiding tot gewelddadige conflicten. Complicerende factor is de massale immigratie van aarde, die door de oorspronkelijke kolonisten en hun op Mars geboren nakomelingen met wantrouwen wordt bekeken. Daarnaast is er aandacht voor de uiteenlopende technische, biologische en genetische ingrepen die nodig zijn om van Mars een levensvatbare planeet te maken.

De eerste twee boeken werden ook in het Nederlands vertaald.

Boeken

De reeks bestaat uit de volgende boeken:

1. Red Mars (1992)

Aan het begin van de 21ste eeuw vertrekt een Russisch-Amerikaanse expeditie (bestaande uit honderd wetenschappers en experts) naar Mars om de rode planeet te koloniseren. In het begin zijn de omstandigheden zwaar, maar al snel kan een eerste nederzetting worden gebouwd. Ondertussen ontstaan er steeds meer spanningen, vooral omdat men het onderling niet eens kan worden over de vraag hoe de toekomst van planeet precies moet worden vormgegeven. Na verloop van tijd begint ook de massale immigratie van de aarde haar tol te eisen.

In het Nederlands uitgebracht als: Mars de Rode Planeet (1994).

2. Green Mars (1993)

Na een mislukte revolutie likken de Martianen hun wonden. Veel van de oorspronkelijke kolonisten zijn vermoord; de rest zit ondergedoken. De megacoöperaties van de aarde hebben Mars echter stevig in hun greep. Hun groeiende macht stuit bij de Martianen op verzet, maar de diverse ondergrondse groeperingen zijn hopeloos verdeeld. Na verloop van tijd begint de planeet door de terraforming definitief te veranderen. Hierdoor laten ook de tegenstanders van de terraforming steeds meer van zich horen.

In het Nederlands uitgebracht als: Mars de Groene Planeet (1994).

3. Blue Mars (1996)

Na een geslaagde tweede revolutie is Mars eindelijk onafhankelijk. De situatie is nu omgedraaid: terwijl Mars door de terraforming inmiddels leefbaar is geworden, is de aarde door overbevolking en het smelten van de ijskap juist onbewoonbaar aan het worden. Steeds meer immigranten van de aarde willen daarom naar Mars, maar dit brengt opnieuw politieke spanningen met zich mee. Hierna wordt besloten om ook de rest van het zonnestelsel te gaan koloniseren. Ondertussen hebben de tegenstanders van de terraforming op Mars hun verzet nog niet opgegeven.

Dit boek is helaas niet in het Nederlands uitgebracht.

The Martians (1999)

Een aanvulling op de originele trilogie. Dit boekwerk bevat tientallen korte verhalen, essays en zelfs gedichten waarin bepaalde personages of gebeurtenissen uit de trilogie verder worden uitgediept. In sommige verhalen worden ook alternatieve tijdlijnen gepresenteerd, waarin bepaalde zaken net iets anders verliepen.

Dit boek is helaas niet in het Nederlands uitgebracht.

Verfilming?

Sinds het jaar 2000 zijn er al verschillende malen serieuze plannen geweest voor een verfilming. Geen van deze projecten werd ooit gerealiseerd. De laatste berichten stammen uit 2015/2016. J. Michael Straczynski (Babylon 5, Sense8) werd in 2015 door de Amerikaanse tv-zender Spike ingehuurd om een tv-serie te maken. In 2016 werd echter bekend gemaakt dat Straczynski het project alweer had verlaten na onenigheid met de zender. Ook zijn plaatsvervanger nam later om dezelfde reden ontslag. Uiteindelijk liet de zender weten dat het project voorlopig 'gepauzeerd' was. Sindsdien is van deze verfilming niets meer vernomen.

Bestellen

Links