Hitchhiker's Guide to the Galaxy (boekenreeks)

Komische sciencefiction reeks.

Samenvatting

Het verhaal gaat over de Engelsman Arthur Dent. Op een dag wordt de aarde plotseling vernietigd door de buitenaardse Vogons. Dit om plaats te maken voor een nieuwe hyperspace snelweg.

Gelukkig overleeft Arthur dit incident met behulp van zijn goede vriend Ford Prefect, die onthult ook van buitenaardse afkomst te zijn. Ford is één van de reizende schrijvers van het Transgalactisch Liftershandboek. Dit is een handige gids die informatie geeft over alle planeten en levensvormen in het universum en die de lezer op het hart drukt vooral niet in paniek te raken, ongeacht de situatie.

Vervolgens begint een doldwaze zwerftocht door de tijd en ruimte. Arthur en Ford komen terecht op het ruimteschip 'Heart of Gold', dat onlangs werd gestolen door Zaphod Beeblebrox (de extreem onverantwoordelijke president van het universum). Andere bemanningsleden zijn Marvin (de eeuwig depressieve robot) en Tricia McMillan (die ook van de aarde afkomstig is en zichzelf nu Trillian noemt). Samen beleven ze de meest idiote avonturen.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy zal niet ieders 'cup of tea' zijn. Hou je echter van droge, absurde en/of Britse humor, dan is deze reeks zeker een aanrader.

Boeken

De reeks bestaat uit de volgende boeken:

1. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (1979)

De aarde wordt vernietigd door Vogons. De enige overlevenden zijn Arthur Dent en zijn goede vriend Ford Prefect. Het tweetal komt vervolgens terecht op het ruimteschip Heart of Gold, waar ze kennismaken met de excentrieke bemanning. Dit leidt weer tot een bezoek aan de planeet Magrathea, waar de ultieme vraag over het Leven, het Universum en Alles de gemoederen flink bezighoudt.

In het Nederlands uitgebracht als: Het Transgalactisch Liftershandboek.

2. The Restaurant at the End of the Universe (1980)

Na hun bezoek aan de planeet Magrathea raken de personages opnieuw verwikkeld in een doldwaas avontuur. Eigenlijk wil de bemanning afreizen naar het legendarische Restaurant aan het einde van het heelal, maar onderweg raakt men nogal afgeleid door de zoektocht naar de mysterieuze Heerser van het universum.

In het Nederlands uitgebracht als: Het restaurant aan het eind van het heelal.

3. Life, the Universe and Everything (1982)

Na jarenlang te hebben vastgezeten op een prehistorische aarde kunnen Arthur en Ford weer terugkeren naar de toekomst. Vervolgens worden ze door Slartibartfast gerekruteerd om het universum van de ondergang te redden. Een gevaarlijk volk afkomstig van de planeet Krikkit heeft namelijk duistere plannen.

Overigens werd dit verhaal oorspronkelijk bedacht als het scenario voor een Doctor Who film met Tom Baker in de hoofdrol, genaamd Doctor Who and the Krikkitmen. Toen het script door de BBC werd afgewezen herschreef Adams het verhaal en maakte er een boek van.

In het Nederlands uitgebracht als: Het leven, het heelal en de rest.

4. So Long, and Thanks for All the Fish (1984)

Arthur is verbaasd als hij op een dag vaststelt dat de aarde ineens weer blijkt te bestaan. Hij ontmoet hier een mysterieuze vrouw genaamd Fenchurch. Arthur wordt al snel verliefd op haar, maar doet vervolgens wel een verontrustende ontdekking: alle dolfijnen op de aarde zijn spoorloos verdwenen!

Opvallend is dat dit boek een geheel andere opzet heeft dan de voorgaande boeken. Sciencefiction is deels vervangen door romantiek.

In het Nederlands uitgebracht als: Tot ziens en bedankt voor de vis.

Young Zaphod Plays It Safe (1986)

In 1986 schreef Adams nog een kort verhaal over de avonturen van de jonge Zaphod Beeblebrox. In sommige Engelstalige omnibus uitgaven is dit verhaal ook inbegrepen.

Het verhaal speelt vóór de gebeurtenissen uit het eerste boek. Zaphod wordt ingehuurd om een ruimteschip te bergen dat is neergestort in de oceaan van een planeet. Aan boord blijkt zich een mysterieuze lading te bevinden.

5. Mostly Harmless (1992)

Nadat zijn relatie met Fenchurch weer ten einde is gekomen vestigt Arthur zich op de planeet Lamuella. Hij is geschokt als op een dag blijkt dat hij en Trillian samen een dochter hebben: Random. Ondertussen ontdekt Ford dat de Hitchhiker's Guide is overgenomen door een nieuwe uitgever, die snode plannen heeft.

Dit is het laatste deel dat door Douglas Adams zelf werd geschreven. Het verhaal heeft een nogal deprimerend einde. Achteraf gaf Adams aan hier spijt van te hebben. Hij zou destijds slecht in zijn vel hebben gezeten, wat een negatieve invloed had op zijn werk. Adams had daarom plannen om ooit nog een zesde boek te schrijven, zodat hij de reeks alsnog met een vrolijke noot zou kunnen afsluiten. Helaas stierf hij onverwacht in 2001.

In het Nederlands uitgebracht als: Grotendeels ongevaarlijk.

6. And Another Thing (2009)

In het Nederlands uitgebracht als: En dan nog iets.

Dit laatste deel werd geschreven door de Ierse auteur Eoin Colfer. Hij besloot voor het boek zijn eigen verhaal te verzinnen en niet de aantekeningen van de overleden Douglas Adams te gebruiken. Het verhaal werd door de fans echter met gemengde gevoelens ontvangen. Velen waren van mening dat ze de unieke stijl van Adams misten.

Algemeen

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy is een komische en vaak absurde sciencefiction reeks, die in de jaren 70 werd bedacht door de Britse auteur Douglas Adams (1952-2001).

De boekenreeks werd oorspronkelijk gebaseerd op een hoorspel dat in 1977 met groot succes door de BBC werd uitgezonden. Het scenario stamde van Douglas Adams, die daarna werd benaderd door een uitgever om van het verhaal een boek te maken. Het eerste deel werd meteen een bestseller. Dit was het begin van een enorm populaire boekenreeks.

De boeken weken wel af van het eerdere hoorspel. Het verhaal werd flink uitgebreid en ook werden geheel nieuwe elementen toegevoegd. De boeken waren zo succesvol dat hieruit later ook weer nieuwe projecten ontstonden, zoals een tv-serie en een bioscoopfilm.

Adams overleed plotseling in 2001, zodat hij de boekenreeks zelf niet meer kon afronden. Daarom kreeg de Ierse schrijver Eoin Colfer in 2008 van Adams weduwe toestemming om een laatste, zesde deel te schrijven. Dit laatste verhaal werd door de fans echter met gemengde gevoelens ontvangen.

Nederlandse uitgaven

Alle zes de boeken zijn 2017-2018 opnieuw in het Nederlands uitgebracht in twee omnibus uitgaven.

Let op! In de Nederlandse vertaling hebben veel personages een andere naam gekregen, zoals Hugo Veld (Arthur Dent) en Amro Bank (Ford Prefect).

Links