Hitchhiker's Guide to the Galaxy (boekenreeks)

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy is een komische en vaak absurde sciencefiction reeks, die in de jaren 70 werd bedacht door de Britse auteur Douglas Adams (1952-2001).

Samenvatting

Het verhaal gaat over de Engelsman Arthur Dent. Op een dag wordt de aarde plotseling vernietigd door de buitenaardse Vogons. Dit om plaats te maken voor een nieuwe hyperspace snelweg.

Gelukkig overleeft Arthur dit incident met behulp van zijn goede vriend Ford Prefect, die onthult ook van buitenaardse afkomst te zijn. Ford is één van de reizende schrijvers van het Transgalactisch Liftershandboek. Dit is een handige gids die informatie geeft over alle planeten en levensvormen in het universum en die de lezer op het hart drukt vooral niet in paniek te raken, ongeacht de situatie.

Vervolgens begint een doldwaze zwerftocht door de tijd en ruimte. Arthur en Ford komen terecht op het ruimteschip 'Heart of Gold', dat onlangs werd gestolen door Zaphod Beeblebrox (de extreem onverantwoordelijke president van het universum). Andere bemanningsleden zijn Marvin (de eeuwig depressieve robot) en Tricia McMillan (die ook van de aarde afkomstig is en zichzelf nu Trillian noemt). Samen beleven ze de meest idiote avonturen.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy zal niet ieders 'cup of tea' zijn. Hou je echter van droge, absurde en/of Britse humor, dan is deze reeks zeker een aanrader.

Boeken

Deze boekenreeks werd oorspronkelijk gebaseerd op een gelijknamig hoorspel dat in 1977 met groot succes door de BBC werd uitgezonden. Het scenario stamde van Douglas Adams, die later werd benaderd door een uitgever om van het verhaal een boek te maken. Het eerste deel werd meteen een bestseller. Dit was het begin van een enorm populaire boekenreeks. De boeken weken wel af van het eerdere hoorspel. Het verhaal werd flink uitgebreid en ook werden geheel nieuwe elementen toegevoegd.

Overigens bleek Douglas Adams grote moeite te hebben om zich aan deadlines te houden. ("I love deadlines. I love the whooshing noise they make as they go by.") Dit uiteraard tot grote frustratie van zijn uitgever.

De boeken waren zo succesvol dat hieruit ook weer nieuwe projecten ontstonden, zoals een tv-serie en een bioscoopfilm. Adams zelf overleed plotseling in 2001. Hierna werd de boekenreeks voortgezet door de Ierse schrijver Eoin Colfer.

1. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (1979)

In het Nederlands uitgebracht als: Het Transgalactisch Liftershandboek

De aarde wordt vernietigd door Vogons. Arthur en Ford komen vervolgens terecht op het bijzondere ruimteschip Heart of Gold en ze maken kennis met de nogal excentrieke bemanning. Dit leidt weer tot een bezoek aan de planeet Magrathea, waar de ultieme vraag over het Leven, het Universum en Alles de gemoederen flink bezighoudt.

2. The Restaurant at the End of the Universe (1980)

In het Nederlands uitgebracht als: Het restaurant aan het eind van het heelal

Arthur en zijn vrienden beleven opnieuw een doldwaas avontuur nadat een poging om aan de Vogons te ontkomen behoorlijk uit de hand loopt. Ondertussen besluit men op zoek te gaan naar de schepper van het universum.

3. Life, the Universe and Everything (1982)

In het Nederlands uitgebracht als: Het leven, het heelal en de rest

Arthur en Ford zitten vast op een prehistorische aarde. Na hun redding krijgen ze van Slartibartfast de opdracht om het hele universum van de ondergang te redden.

Overigens werd dit verhaal oorspronkelijk bedacht als het scenario voor een Doctor Who film met Tom Baker in de hoofdrol, Doctor Who and the Krikkitmen. Toen het script door de BBC werd afgewezen herschreef Adams het verhaal en maakte er een boek van.

4. So Long, and Thanks for All the Fish (1984)

In het Nederlands uitgebracht als: Tot ziens en bedankt voor de vis

Arthur is verbaasd als hij op een dag vaststelt dat de aarde ineens weer blijkt te bestaan. Hij ontmoet hier een mysterieuze vrouw genaamd Fenchurch. Arthur wordt al snel verliefd op haar, maar doet vervolgens wel een verontrustende ontdekking: alle dolfijnen op de aarde zijn spoorloos verdwenen!

Opvallend is dat dit boek een geheel andere opzet heeft dan de voorgaande boeken. Sciencefiction is deels vervangen door romantiek.

Kort verhaal

In 1986 schreef Adams nog een los kort verhaal (Young Zaphod Plays It Safe) over de avonturen van de jonge Zaphod Beeblebrox. In The Hitchhiker's Guide to the Galaxy omnibus is dit verhaal ook inbegrepen.

5. Mostly Harmless (1992)

In het Nederlands uitgebracht als: Grotendeels ongevaarlijk

Nadat zijn relatie met Fenchurch weer ten einde is gekomen, is Arthur geschokt als blijkt dat hij en Trillian samen een tiener dochter hebben: Random.

Dit was het laatste deel uit de Hitchhiker’s Guide boekenreeks dat door Douglas Adams zelf werd geschreven. Het verhaal heeft een nogal deprimerend einde. Achteraf gaf hij aan hier spijt van te hebben. Hij zou destijds slecht in zijn vel hebben gezeten, wat een negatieve invloed had op zijn werk.

Adams had daarom plannen om ooit nog een zesde boek te schrijven, zodat hij de reeks alsnog met een vrolijke noot zou kunnen afsluiten. Helaas stierf hij onverwacht in 2001. Hij kwam er niet meer aan toe om een zesde Hitchhiker’s Guide boek te schrijven. Toch kwam er in 2009 nog een nieuw boek uit, And Another Thing, waarin de avonturen van Arthur Dent en zijn vrienden weer verder gaan.

6. And Another Thing (2009)

In het Nederlands uitgebracht als: En dan nog iets

De Ierse schrijver Eoin Colfer kreeg in 2008 van de weduwe van Douglas Adams toestemming om een zesde deel te schrijven. Toen dit nieuws in de media bekend werd gemaakt, waren veel fans sceptisch. Een Hitchhiker’s boek dat niet geschreven werd voor Douglas Adams zelf? Kan dat wel?

Colfer besloot voor het boek zijn eigen verhaal te verzinnen en niet de aantekeningen van de overleden Adams te gebruiken. And Another Thing werd uiteindelijk gepubliceerd in oktober 2009. Het verhaal werd met gemengde gevoelens ontvangen. Hoewel men over het algemeen wel positief was over het boek, waren velen ook van mening dat ze de unieke stijl van Adams misten.

Links

 

4.5 1 1 1 1 1 4.50 (2 stemmen)