Better than Us (2018-heden) a.k.a. Лучше, чем люди

Samenvatting

We schrijven het jaar 2029. Androïden zijn inmiddels gemeengoed geworden. Ze worden overal in de samenleving ingezet, bijvoorbeeld als arbeider, voor seks of voor de opvoeding van kinderen. Voor de meeste mensen zijn de robots niets meer dan zielloze machines. Ze blijken echter ook in staat te zijn om emoties te hebben.

Het verhaal gaat over het prototype van een nieuw soort androïde genaamd Arisa, die illegaal uit China wordt geïmporteerd door het Russische techbedrijf Cronos. In tegenstelling tot andere androïden is Arisa niet geprogrammeerd om zich te houden aan Asimovs wetten van de robotica. Dit betekent dat ze ook in staat is om mensen te doden.

Nadat ze uit zelfverdediging een medewerker van Cronos om het leven heeft gebracht, slaat Arisa op de vlucht. Vervolgens komt ze terecht bij de nietsvermoedende familie Safronov, die bestaat uit een gescheiden vader en zijn twee kinderen. Het gezin gaat echter gebukt onder allerlei problemen. Terwijl puberzoon Egor lid is van een extremistische groepering die strijdt tegen androïden, voelt vader Georgi de hete adem van zowel de politie alsook het machtige Cronos in zijn nek.

Na verloop van tijd wordt duidelijk dat Arisa bereid is tot het uiterste te gaan om 'haar' gezin - en ook zichzelf - te beschermen.

Serie Algemeen

Better than Us (oorspronkelijke titel: Лучше, чем люди, letterlijk: Beter dan mensen) is een Russische tv-serie, die in november 2018 in première is gegaan bij de Russische staatsomroep. Begin 2019 werd de serie aangekocht door Netflix, die de serie in augustus 2019 wereldwijd online zette. Sindsdien wordt Better than Us gepresenteerd als de eerste Russische Netflix Original.

Momenteel bestaat de serie uit twee seizoenen van acht afleveringen, die overigens op Netflix samen als één seizoen worden aangeboden. Volgens mediaberichten zijn er nog plannen voor een derde seizoen, dit keer in de vorm van een Chinees-Russische coproductie. De opnames voor de nieuwe afleveringen zouden eind 2021 van start moeten gaan.

Vergelijkbare series: Akta människor a.k.a. Real Humans (2012) en Humans (2015).

Links