Better than Us (2018-2019) a.k.a. Лучше, чем люди

Samenvatting

We schrijven het jaar 2029. Androïden zijn inmiddels gemeengoed geworden. Ze worden overal in de samenleving ingezet, bijvoorbeeld als arbeider, voor seks of voor de opvoeding van kinderen. Voor de meeste mensen zijn de robots niets meer dan zielloze machines. Ze blijken echter ook in staat te zijn om emoties te hebben.

Het verhaal gaat over het prototype van een nieuw soort androïde genaamd Arisa, die illegaal uit China wordt geïmporteerd door het Russische techbedrijf Cronos. In tegenstelling tot andere androïden is Arisa niet geprogrammeerd om zich te houden aan Asimovs wetten van de robotica. Dit betekent dat ze ook in staat is om mensen te doden.

Nadat ze uit zelfverdediging een medewerker van Cronos om het leven heeft gebracht, slaat Arisa op de vlucht. Vervolgens komt ze terecht bij de nietsvermoedende familie Safronov, die bestaat uit een gescheiden vader en zijn twee kinderen. Het gezin gaat echter gebukt onder allerlei problemen. Terwijl puberzoon Egor lid is van een extremistische groepering die strijdt tegen androïden, voelt vader Georgi de hete adem van zowel de politie alsook het machtige Cronos in zijn nek.

Na verloop van tijd wordt duidelijk dat Arisa bereid is tot het uiterste te gaan om 'haar' gezin - en ook zichzelf - te beschermen.

Serie Algemeen

Better than Us (oorspronkelijke titel: Лучше, чем люди, letterlijk: Beter dan mensen) is een Russische serie. Het eerste seizoen ging in november 2018 in première bij de Russische staatsomroep. Het tweede seizoen volgde in januari 2019. In totaal werden er 16 afleveringen gemaakt. Volgens mediaberichten uit 2020 waren er hierna nog plannen voor een derde seizoen, maar dit geplande vervolg is er uiteindelijk niet gekomen.

Overigens werd de serie in 2019 aangekocht door Netflix. Vervolgens werd Better than Us wereldwijd gepresenteerd als de eerste Russische Netflix Original. Alle afleveringen van de serie worden op Netflix samen als één seizoen aangeboden.

Vergelijkbare series: Akta människor a.k.a. Real Humans (2012) en Humans (2015).

Links