Beforeigners (2019-2022)

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in de Noorse stad Oslo. Op een dag verschijnen er vanuit het niets tienduizenden mensen, afkomstig uit het verre verleden, in de straten van het hedendaagse Oslo. Hoe dit mogelijk is blijft in eerste instantie onduidelijk. Het gaat hoofdzakelijk om mensen uit drie verschillende tijdsperioden: de prehistorie, het Vikingtijdperk en de 19e eeuw. 

In de daaropvolgende jaren blijven er steeds weer nieuwe tijdreizigers uit het verleden arriveren. De Noorse samenleving verandert hierdoor voorgoed. Hoewel de mensen uit de 19e eeuw zich nog enigszins kunnen aanpassen aan het moderne leven, vinden de steentijdmensen en de Vikingen nauwelijks aansluiting in de moderne wereld. Velen zijn dakloos en zwerven door de stad. De moderne Noren zien de emigranten uit het verleden als een last voor de samenleving en moeten niets van hen hebben.

Centraal staat een detective genaamd Lars Haaland. Hij is verslaafd aan temproxat, een drug die eigenlijk is bedoeld voor de tijdreizigers. Lars moet samenwerken met een nieuwe collega, Alfhildr Enginnsdóttir, afkomstig uit de 11e eeuw. Zij is de eerste Viking met een zogenaamde 'multi-temporale achtergrond' die in het kader van een integratieprogramma is aangenomen bij de politie. Haar collega's zien de aanwezigheid van Alfhildr echter als een PR stunt en nemen haar daarom niet serieus.

Wanneer een steentijdvrouw dood op het strand wordt gevonden gaan Lars en Alfhildr op onderzoek uit. Tijdens hun werk komen ze terecht in de verschillende subculturen die Oslo nu rijk is. Vervolgens doen Lars en Alfhildr onverwachte ontdekkingen.

Serie Algemeen

Beforeigners (oorspronkelijke titel: Fremvandrerne, vertaald: De emigranten) is een Noorse serie. Het verhaal werd bedacht door Anne Bjørnstad en Eilif Skodvin, beiden bekend als de makers van de misdaadkomedie Lilyhammer.

Het eerste seizoen ging in augustus 2019 in première bij de zender HBO Nordic. Uiteindelijk werden er twee seizoenen gemaakt, in totaal 12 afleveringen. De laatste aflevering was in januari 2022 te zien.

Oorspronkelijk waren er hierna nog plannen voor een derde seizoen, maar na een fusie van het Amerikaanse moederbedrijf van HBO werd in juli 2022 als bezuinigingsmaatregel alle Scandinavische programmering - incl. Beforeigners - door HBO afgestoten.

Vergelijkbare series: The Crossing (2018), The Refugees (2015).

Trailer

 

Links