The Refugees (2015) a.k.a. Refugiados

Samenvatting

Vijftig jaar in de toekomst wordt de mensheid getroffen door een enorme, wereldwijde ramp. Om te kunnen overleven vluchten 3 miljard mensen terug in de tijd. Ze komen terecht in wat voor ons het heden is. Uiteraard zorgt de komst van zoveel vluchtelingen al snel voor problemen.

Er blijken twee belangrijke regels te zijn waar iedere vluchteling zich aan moet houden. 1) Ze mogen niet praten over de toekomst en 2) ze mogen in het verleden geen contact opnemen met hun eigen familie.

Centraal staat de familie Cruz: Samuel, Emma en hun dochter Ani. Hun schijnbaar perfecte leven wordt totaal overhoop gegooid door de komst van de mysterieuze vluchteling Alex. Die blijkt een bijzondere missie te hebben. Om deze missie te volbrengen is hij bereid om alle regels te overtreden.

Serie Algemeen

The Refugees is een Spaans-Britse coproductie. Het gaat om een samenwerking tussen Atresmedia en BBC Worldwide (de commerciële tak van de BBC). In Spanje werd de serie uitgezonden onder de naam Refugiados.

De serie werd in januari 2014 aangekondigd in een persbericht. Vervolgens vonden de opnames plaats in de zomer van 2014. Er werd gefilmd op locatie in Spanje (in de omgeving van Madrid), maar de voertaal in de serie is Engels. Ook de meeste acteurs zijn Brits.

De hoofdrol wordt gespeeld door de Brits-Spaanse actrice Natalia Tena (uit Game of Thrones, Harry Potter). Acteur Will Keen speelt Sam, terwijl zijn dochter Dafne Keen ook zijn tv-dochter Ani speelt.

De serie telt in totaal acht afleveringen. Deze werden in mei en juni 2015 uitgezonden op de Spaanse televisie, waar alle afleveringen werden nagesynchroniseerd. De recensies waren overigens niet erg positief. Opvallend is dat The Refugees hierna nooit op de Britse tv is uitgezonden.

Links

Aflevering 1: The Exodus

Sam en Emma wonen met hun dochtertje Ani op een afgelegen plek in het bos. Een vreedzaam en schijnbaar perfect leven, totdat er in het nabijgelegen dorp ineens honderden vluchtelingen uit de toekomst verschijnen. Ook bij Sam en Emma staat er 's avonds laat een mysterieuze man voor de deur: Alex. Emma vertrouwt deze vreemdeling echter niet.

Aflevering 2: The Siege

Alex onthult zijn ware missie. Binnenkort zullen Sam en Emma namelijk worden vermoord door een onbekende dader. Alleen Ani zal deze moordpartij overleven. In de toekomst heeft de inmiddels volwassen Ani aan Alex de opdracht gegeven om haar ouders te gaan redden. Ondertussen wordt duidelijk dat Emma een geheim verleden heeft, waar Sam niets van weet.

Aflevering 3: The Wait

Alex heeft twee gevaarlijke indringers gedood. Al snel blijkt echter dat het gevaar hiermee nog niet is geweken. Vooral nu Sam zich begint te realiseren dat zijn vrouw het beoogde doelwit was van de mannen en dat ze dus heeft gelogen. Ondertussen heeft de zwangere Emma een ontmoeting met ene Thomas, die beweert haar zoon uit de toekomst te zijn.

Aflevering 4: Sacrifice

Na de dood van Emma’s ex-man Lucas liggen er nu drie lijken in het bos begraven. Sam krijgt hierdoor steeds meer last van zijn geweten. Ook duikt Thomas weer op: hij heeft geld nodig. Ondertussen breekt er onder de vluchtelingen een ziekte uit, waardoor de spanning in het dorp verder oploopt. Uiteindelijk keert de situatie zich tegen Sam. De politie realiseert zich namelijk dat Sam een gezochte vluchteling in huis heeft. Bovendien wordt het lijk van Lucas ontdekt.

Aflevering 5: Alone

Sam is gearresteerd op verdenking van moord. Hij wordt door de politie in de cel gezet, maar hij weigert een verklaring af te leggen. Ondertussen krijgt de zwangere Emma een miskraam. Toch beweert Thomas nog steeds haar zoon uit de toekomst te zijn. Wanneer hij wordt geconfronteerd met de miskraam onthult Thomas dat hij pas over enkele jaren geboren zal worden - en dat Alex zijn vader zou zijn. Of is Thomas een oplichter?

Aflevering 6: The Truth

Wanneer Anni haar moeder en Alex ziet zoenen, loopt ze overstuur weg van huis. Vervolgens grijpt de fanatieke Oscar de macht in het dorp. Hij is er namelijk van overtuigd dat alle vluchtelingen alleen maar voor ellende zorgen en hij vindt dat ze zo snel mogelijk weg moeten. Ook wordt Alex ervan beschuldigd Anni te hebben ontvoerd. Ondertussen wordt Sam weer vrijgelaten, maar hij blijkt zijn vertrouwen in Emma en Alex kwijt te zijn. Sam besluit Alex uit te leveren aan Oscar.

Aflevering 7: Sara

Alex ontdekt dat zijn vrouw (die ook uit de toekomst kwam en al enige tijd wordt vermist) in het bos per ongeluk is doodgeschoten door een jager. Hierna ontsnapt hij uit het politiebureau om op zoek te gaan naar zijn dochtertje Sara, die ook wordt vermist. Ondertussen draait Sam helemaal door: hij zet Emma op hardhandige wijze het huis uit. Hun huwelijk lijkt voorbij, maar Emma laat zich niet zomaar wegsturen.

Spoilers voor het einde van de serie!

Aflevering 8: A New Beginning

De relatie tussen Emma en haar gewelddadige man verslechterd zich. Ze probeert met Ani aan hem te ontkomen, maar dat blijkt erg moeilijk te zijn. Verder wordt onthuld hoe Alex in het jaar 2064 door Ani werd gerekruteerd om haar ouders te redden.

In het heden loopt de situatie totaal uit de hand. Terwijl in het dorp alle vluchtelingen in opstand komen, komt het tot een ultieme confrontatie tussen Sam en Alex. Sam denkt namelijk dat Alex zijn gezin van hem wil afpakken. Hij richt in woede zijn geweer op Alex, maar vervolgens wordt Ani per ongeluk getroffen door een kogel. Het meisje sterft aan haar verwondingen.

Ondertussen worden er meer beelden getoond uit de oorspronkelijke tijdlijn, waarin Sam en Emma werden vermoord. We zien hoe de kleine Ani na de dood van haar ouders werd opgevoed door de buren en later als volwassen vrouw besloot het verleden te veranderen.

In de laatste scène van de serie vertrekt een aangeslagen Emma met Alex en diens dochter Sara. Samen rijden ze een nieuwe toekomst tegemoet. Sam blijft achter. Geplaagd door schuldgevoelens pleegt hij zelfmoord.

3 1 1 1 1 1 3.00 (1 stem)