Altered Carbon (2018-2020)

Samenvatting

Het verhaal speelt zo'n 350 jaar in de toekomst. Het menselijke geheugen is geheel gedigitaliseerd en kan moeiteloos van het ene naar het andere lichaam worden verplaatst door middel van "cortical stacks". De dood heeft hierdoor zijn betekenis grotendeels verloren, hoewel niet iedereen zich zomaar een nieuw lichaam (een "sleeve") kan permitteren. Ook zijn er mensen die gewetensbezwaren hebben tegen dit systeem.

Centraal staat de ex-militair Takeshi Kovacs. Lang geleden was hij betrokken bij een mislukte opstand, waarna hij werd 'gedeactiveerd'. In ruil voor zijn vrijheid en een nieuw lichaam moet Kovacs nu de mysterieuze moord op de steenrijke Laurens Bancroft oplossen.

Omdat het personage Kovacs in het verhaal regelmatig een nieuwe "sleeve" krijgt, wordt de hoofdrol in het eerste en tweede seizoen door andere acteurs gespeeld.

Serie Algemeen

Altered Carbon is een Amerikaanse Netflix serie. Door de vele geweld- en naaktscènes is de serie alleen geschikt voor kijkers van 16 jaar en ouder. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2002 van auteur Richard K. Morgan. (Het eerste deel van een trilogie over het personage Takeshi Kovacs.)

Het script en de productie waren in handen van Laeta Kalogridis, die eerder ook meewerkte aan de films Terminator Genisys en Avatar. Overigens was men oorspronkelijk van plan om van de boekenreeks een bioscoopfilm te maken. Toen dit mislukte kwam Netflix in beeld.

Het eerste seizoen (bestaande uit 10 afleveringen) ging in februari 2018 in première. Het tweede seizoen (van 8 afleveringen) werd in februari 2020 uitgebracht. Een maand later volgde nog een prequel animatiefilm genaamd Altered Carbon: Resleeved, waarin meer wordt onthuld over het verleden van Kovacs.

In augustus 2020 werd bekend gemaakt dat de serie door Netflix was stopgezet. Reden hiervoor waren tegenvallende kijkcijfers in combinatie met hoge productiekosten.

Trailer

Links