Avatar (filmreeks)

   

Algemeen

Avatar is een Amerikaanse filmfranchise, die werd geschreven en geregisseerd door James Cameron. Al in 1994 bedacht hij het verhaal, dat werd geïnspireerd door zijn liefde voor de natuur. Omdat de technische mogelijkheden wat betreft computer effecten destijds nog in de kinderschoenen stonden, duurde het vele jaren voordat de film ook daadwerkelijkheid kon worden gerealiseerd. Er werd namelijk niet alleen gebruik gemaakt van 3D effecten, tevens werd het merendeel van de personages digitaal uit de computer getoverd.

Het verhaal speelt in de 22e eeuw. Nadat de natuurlijke voorraden van de aarde zijn uitgeput richt de mensheid zijn pijlen op een buitenaardse maan genaamd Pandora. Hier wordt een waarvolle grondstof gevonden. Om dit mineraal te delven moet de oorspronkelijke bevolking van Pandora, een vredelievend volk genaamd Na'vi, met geweld worden verdreven. Een aantal mensen kiest er echter voor om de Na'vi te beschermen, met alle gevolgen van dien.

Om de Na'vi zo realistisch mogelijk tot stand te laten komen, werd gebruikt gemaakt van 'performance capture'. De bewegingen en emoties op het gezicht van de acteurs werden digitaal vastgelegd en vervolgens gebruikt als basis voor personages die volledig met CGI werden gecreëerd. Verder moest men een geloofwaardige nieuwe taal ontwikkelen voor de Na'vi. Met een budget van ongeveer 240 miljoen dollar per film kan Avatar gerust worden omschreven als één van de meest ambitieuze filmprojecten uit de geschiedenis.

De eerste Avatar film werd uitgebracht in 2009. Met een wereldwijze opbrengt van zo'n 2,7 miljard dollar werd dit uiteindelijk de meest succesvolle film ooit. Avatar was ook verantwoordelijk voor de 3D hype die nu nog steeds voort duurt. De komende jaren kunnen we overigens meerdere vervolgdelen verwachten.

Films

Inhoud

We schrijven het jaar 2154. De mensheid heeft op de verre maan Pandora een zeer lucratieve grondstof gevonden. Dit "unobtanium" kan men op aarde maar al te goed gebruiken. Een mijnbouwbedrijf wil daarom zo snel mogelijk beginnen met het delven van het unobtanium, maar dat betekent dat de oorspronkelijke bevolking van de planeet, de Na'vi, weg moet uit het gebied.

De bewoners van Pandora zijn technologisch een minder ontwikkeld ras waardoor de mensheid een duidelijke overmacht heeft. De ex-soldaat Jake Sully wordt ingeschakeld om te bemiddelen met de Na'vi. Het wordt echter steeds duidelijker dat men - ongeacht de uitkomst van deze onderhandelingen - binnenkort al wil beginnen met het ontginnen van het kostbare mineraal. Goedschiks of kwaadschiks.

Sully raakt in een tweestrijd verwikkeld. Moet hij kiezen voor de belangen van de mensheid, of voor het volk van de Na'vi?

Opmerkingen

Het publiek verwonderde zich in de bioscoop massaal over de wereld van Pandora. Het is daarom jammer dat juist de karakters in deze film zo eendimensionaal zijn. Het verhaal heeft bijzonder weinig om het lijf. Wie Pocahontas of Dances With Wolves heeft gezien hoeft geen profeet te zijn om te raden hoe het verhaal zal gaan verlopen. Iets meer diepgang of originaliteit was deze film zeker ten goede gekomen.

Wie bereid is om deze tekortkoming te accepteren komt echter ogen en oren te kort. De film ziet er namelijk gewoonweg schitterend uit. Het is weliswaar overduidelijk dat het allemaal uit de computer komt, maar de CGI heeft er nog nooit zo mooi en gedetailleerd uitgezien als in Avatar. De Na'vi personages hebben duidelijk profijt van de 'performance capture' waardoor ze echt tot leven komen. Ook de flora en fauna van Pandora zien er prachtig uit.

 • Regie en script: James Cameron
 • Première: 10 december 2009 (UK)
 • Duur: 161 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt meer dan 10 jaar later. Jake Sully heeft inmiddels zijn geluk gevonden bij de Na'vi en woont met vrouw en kinderen op de buitenaardse maan Pandora.

Helaas dreigt het leven van Sully en zijn gezin opnieuw te worden verstoord door een groot gevaar. De aarde doet namelijk een nieuwe poging om Pandora met veel geweld te koloniseren.

Opmerkingen

De opnames voor deze film hebben plaatsgevonden in de periode 2017-2020. Deel twee en drie zijn overigens tegelijkertijd opgenomen. Verder had deze film oorspronkelijk al in 2021 in première moeten gaan. Vanwege de coronacrisis werd dat echter een jaar uitgesteld.

 • Regie: James Cameron
 • Verwachte première: 14 december 2022
 • Duur: 190 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Over de inhoud van deze film is momenteel nog weinig bekend. Veel personages uit de eerste film zullen echter terugkeren.

Opmerkingen

Deel twee en drie zijn tegelijkertijd opgenomen. De opnames voor deze film hebben plaatsgevonden in de periode 2017-2020.

 • Regie: James Cameron
 • Verwachte première: december 2024
 • www.imdb.com

Inhoud

Over de inhoud van de film is nog niets bekend.

Opmerkingen

Inhoud

Over de inhoud van de film is nog niets bekend.

Opmerkingen

Toekomst

Zoals bekend kunnen we de komende jaren maar liefst drie nieuwe Avatar films verwachten. James Cameron heeft in interviews gezegd niet te willen uitsluiten dat er daarna nog meer vervolgen komen.

Links