Avatar (filmreeks)

Land van oorsprong: USA
Verhaal gaat over: Aliens, Buitenaardse planeten, Eerste contact met aliens, Militairen, Toekomst
Subgenre: Actie

 

Algemeen

Avatar is een Amerikaanse filmfranchise, die werd geschreven en geregisseerd door James Cameron. Al in 1994 bedacht hij het verhaal, dat werd geïnspireerd door zijn liefde voor de natuur. Omdat de technische mogelijkheden wat betreft computer effecten destijds nog in de kinderschoenen stonden, duurde het vele jaren voordat de film ook daadwerkelijkheid kon worden gerealiseerd. Er werd namelijk niet alleen gebruik gemaakt van 3D effecten, tevens werd het merendeel van de personages digitaal uit de computer getoverd.

Het verhaal speelt in de 22e eeuw. Nadat de natuurlijke voorraden van de aarde zijn uitgeput richt de mensheid zijn pijlen op een buitenaardse maan genaamd Pandora. Hier wordt een waarvolle grondstof gevonden. Om dit mineraal te delven moet de oorspronkelijk bevolking van Pandora, een vredelievend volk genaamd Na'vi, met geweld worden verdreven. Een aantal mensen kiest er echter voor om de Na'vi te beschermen, met alle gevolgen van dien.

Om de Na'vi zo realistisch mogelijk tot stand te laten komen, werd gebruikt gemaakt van 'performance capture'. De bewegingen en emoties op het gezicht van de acteurs werden digitaal vastgelegd en vervolgens gebruikt als basis voor personages die volledig met CGI werden gecreëerd. Verder moest men een geloofwaardige nieuwe taal ontwikkelen voor de Na'vi. Met een budget van ongeveer 240 miljoen dollar per film kan Avatar gerust worden omschreven als één van de meest ambitieuze filmprojecten uit de geschiedenis.

De eerste Avatar film werd uitgebracht in 2009. Met een wereldwijze opbrengt van zo'n 2,7 miljard dollar werd dit uiteindelijk de meest succesvolle film ooit. Avatar was ook verantwoordelijk voor de 3D hype die nu nog steeds voort duurt. De komende jaren kunnen we overigens meerdere vervolgdelen verwachten.

Films

Toekomst

Zoals bekend kunnen we de komende jaren maar liefst vier nieuwe Avatar films verwachten. James Cameron heeft in interviews gezegd niet te willen uitsluiten dat er daarna nog meer vervolgen komen.

Links

4.6666666666667 1 1 1 1 1 4.67 (3 stemmen)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief