The Tripods (1984-1985)

Samenvatting

We schrijven het jaar 2089. De aarde is volledig onder de controle van gigantische buitenaardse machines op drie poten: de Tripods. Ze zijn in dienst van hun Masters, die afkomstig zijn van een verre planeet. Grote steden zijn er op aarde niet meer, de meeste mensen wonen nu in pre-industriële dorpen.

Verder moet iedere aardbewoner als puber een ceremonie ondergaan waarbij een soort metalen plaat op het hoofd wordt geïmplanteerd. Hiermee wordt de mensheid op grote schaal gehersenspoeld. Zelfstandige, nieuwsgierige gedachten worden onderdrukt en men is voortaan een brave volgeling van de Tripods.

Het verhaal gaat over twee neven, genaamd Will en Henry Parker. Binnenkort zullen ook zij de gevreesde ceremonie moeten ondergaan. Op een dag horen de jongens echter dat er ver weg nog een groep 'vrije mensen' woont, die vecht tegen de buitenaardse overheersers.

Hierna besluiten Will en Henry om Engeland te verlaten. Ze gaan vervolgens op reis naar de White Mountains (de Alpen). Hier ligt het hoofdkwartier van het verzet. Al snel raakt het duo bevriend met een Franse jongen met de bijnaam Beanpole. Samen beleven ze onderweg allerlei spannende avonturen.

Serie Algemeen

The Tripods was een Brits-Australisch coproductie. Het verhaal werd gebaseerd op de gelijknamige jeugdboekenreeks van John Christopher, een pseudoniem van de Britse SF auteur Sam Youd. Hij schreef eind jaren 60 drie boeken over de Tripods, die geïnspireerd waren door de soortgelijke driepoten uit The War of the Worlds van H. G. Wells. Youd koos in zijn boeken echter voor een compleet andere uitwerking. (De boekenreeks werd in de jaren 70 ook in het Nederlands uitgebracht.)

Begin jaren 80 besloot de BBC hiervan een tv-serie te maken. Er werd niet alleen gefilmd in Groot-Brittannië, maar ook op diverse locaties in Zwitserland.

De première was in september 1984. Het eerste seizoen (13 afleveringen) was een verfilming van het eerste boek. Het tweede seizoen (12 afleveringen) was gebaseerd op het tweede boek. Overigens zijn er wel een aantal verschillen tussen de tv-serie en de oorspronkelijke boeken.

Hierna had men ook plannen voor een derde seizoen, dat een verfilming had moeten worden van het derde boek. Helaas werd dit derde seizoen nooit gemaakt. In plaats daarvan volgde de stopzetting. De productiekosten van The Tripods waren hoog, terwijl de kijkcijfers naar mening van de BBC tegenvielen. De laatste aflevering werd in november 1985 uitgezonden.

Eind jaren 80 publiceerde Youd nog een vierde, laatste boek over de Tripods. Het ging om een prequel waarin wordt beschreven hoe de aliens de aarde lang geleden in hun macht kregen.

Remake?

In 1997 werden de rechten voor een bioscoop versie aangekocht door Disney. Sindsdien zijn er meerdere pogingen gedaan om een film te maken. Tot op heden zijn deze plannen echter nog steeds niet gerealiseerd.

Dvd

De complete serie is in Groot-Brittannië (Regio 2 import) verkrijgbaar op dvd.

Links

4.5 1 1 1 1 1 4.50 (2 stemmen)