Star Maidens (1976) a.k.a. Die Mädchen aus dem Weltraum

Door de VARA uitgezonden als Vrouwenplaneet Medusa.

Samenvatting

Op de planeet Medusa zijn de vrouwen de baas. Mannen worden als inferieur gezien. De vrouwen kunnen in luxe leven, terwijl de mannen hard moeten werken als huisslaven.

Lang geleden, na een spectaculaire botsing met een komeet, werd de planeet uit z'n baan geslingerd en raakte Medusa op drift. Zonder atmosfeer werd de oppervlakte van de planeet onbewoonbaar. De bevolking kon alleen overleven door in ondergrondse steden te gaan wonen.

Op een dag komt Medusa in het aardse zonnestelsel terecht. Het lukt twee mannen, Adam en Shem, om een schip te stelen en te ontsnappen naar de aarde. Adams bazin Fulvia en de veiligheidschef Octavia krijgen de opdracht om het tweetal terug te halen.

Dit blijkt echter moeilijker te zijn dan gedacht en dus besluiten Fulvia en Octavia twee aardse gijzelaars te nemen: de wetenschapper Rudi Schmidt en zijn assistente Liz Becker. Op Medusa wordt Schmidt vervolgens geconfronteerd met de ondergeschikte positie van mannen.

Serie Algemeen

Veertig jaar geleden probeerde Star Maidens de tv-kijkers een spiegel voor te houden over de rol van de vrouw in de samenleving. Deze serie was een Brits-Duitse coproductie, een low budget samenwerking tussen de Britse commerciële zender ITV en de Duitse publieke omroep.

Het resultaat was een nogal vreemde hybride, die zijn doel compleet miste. Volgens Ian Stuart Black, destijds één van de schrijvers, kwam dit omdat de Britse producenten het project zagen als een intelligent sciencefiction verhaal over mannelijke en vrouwelijke rolpatronen, terwijl de Duitse producenten de serie juist vooral zagen als een sexy comedy.

Star Maidens ontwikkelde zich hierdoor niet bepaald tot een lichtend voorbeeld voor feminisme op televisie. Buitenaardse vrouwen blijken namelijk vooral van sexy mode te houden. (Zo dragen de beveiligingsbeambten op Medusa een uniform bestaande uit o.a. hotpants en go-go boots.)

Er werden in totaal 13 afleveringen gemaakt, die tussen september en december 1976 werden uitgezonden op de Britse televisie. In Duitsland, waar de serie Die Mädchen aus dem Weltraum heette, ging de serie in april 1977 in première.

In Duitsland bleek Star Maidens overigens redelijk populair te zijn. In Groot-Brittannië viel de populariteit echter tegen, zeker in vergelijking met andere Britse SF series uit diezelfde periode (bijv. Blake’s 7 of Space: 1999). Het bleef bij slechts één seizoen. De serie raakte hierna in de vergetelheid, totdat de serie in 2005 op dvd werd uitgebracht.

In de cast vallen twee acteurs op: Gareth Thomas (die later bekend zou worden door zijn rol als Roj Blake in Blake’s 7) en de Franse acteur Pierre Brice (vooral bekend als Winnetou in de Karl May filmreeks uit de jaren 60). Zij spelen respectievelijk Shem en Adam.

Dvd

In 2005 werd de complete serie in Groot-Brittannië op dvd uitgebracht. Als extra is een interview met acteur Gareth Thomas aanwezig.

Introductie

Links

4 1 1 1 1 1 4.00 (2 stemmen)