Star Maidens (1976) a.k.a. Die Mädchen aus dem Weltraum

Samenvatting

Op de planeet Medusa zijn vrouwen de baas. Mannen worden als inferieur gezien. De vrouwen kunnen in luxe leven, terwijl de mannen hard moeten werken als huisslaven. Lang geleden, na een botsing met een komeet, werd de planeet uit z'n baan geslingerd en raakte Medusa op drift. Zonder atmosfeer werd de oppervlakte van de planeet onbewoonbaar. De bevolking kon alleen overleven door in ondergrondse steden te gaan wonen.

Op een dag komt Medusa in het aardse zonnestelsel terecht. Het lukt twee mannen, Adam en Shem, om een schip te stelen en te ontsnappen naar de aarde. Adams bazin Fulvia en de veiligheidschef Octavia krijgen de opdracht om het tweetal terug te halen. Dit blijkt echter moeilijker te zijn dan gedacht en dus besluiten Fulvia en Octavia twee aardse gijzelaars te nemen: de wetenschapper Rudi Schmidt en zijn assistente Liz Becker. Op Medusa wordt Schmidt vervolgens geconfronteerd met de ondergeschikte positie van mannen.

Serie Algemeen

Star Maidens is een Brits-Duitse coproductie. Het ging om een low budget samenwerking tussen de Britse commerciële zender ITV en de Duitse publieke omroep. De eerste aflevering ging in september 1976 in première op de Britse televisie. In Duitsland, waar de serie Die Mädchen aus dem Weltraum ("De meisjes uit de ruimte") heette, was de première in april 1977.

Het programma probeerde de kijkers een spiegel voor te houden over de rol van vrouwen in de samenleving. Het resultaat was een nogal vreemde hybride, die zijn doel compleet miste. Volgens Ian Stuart Black, destijds één van de schrijvers, kwam dit omdat de Britse producenten het project zagen als een serieus sciencefiction verhaal over mannelijke en vrouwelijke rolpatronen, terwijl de Duitse producenten de serie juist vooral zagen als een sexy comedy.

Star Maidens ontwikkelde zich hierdoor niet bepaald tot een lichtend voorbeeld voor feminisme op televisie. Buitenaardse vrouwen blijken namelijk vooral van sexy mode te houden. (Zo dragen de beveiligingsbeambten op Medusa een uniform bestaande uit o.a. hotpants en go-go boots.)

In Duitsland bleek Star Maidens redelijk populair te zijn. In Groot-Brittannië viel de populariteit echter tegen. Uiteindelijk werd slechts één seizoen van 13 afleveringen gemaakt. Hierna raakt de serie lange tijd in de vergetelheid, totdat alle afleveringen in 2005 in Groot-Brittannië op dvd werd uitgebracht.

In de cast vallen twee acteurs op: Gareth Thomas (Roj Blake uit Blake’s 7) en de Franse acteur Pierre Brice (bekend als Winnetou uit de Karl May films). De acteurs speelden respectievelijk Shem en Adam.

Overigens werd het programma in 1977 ook in Nederland uitgezonden door de VARA onder naam Vrouwenplaneet Medusa.

Introductie

Links