Sliders (1995-2000)

"Wat als je gewoon hier op aarde gloednieuwe werelden kon vinden waar alles mogelijk is: zelfde planeet, andere dimensie? Ik heb de poort gevonden!"

Samenvatting

De briljante natuurkunde student Mallory Quinn voert in zijn vrije tijd wetenschappelijk onderzoek uit. Zijn nieuwste project is een ingewikkelde formule die een onmogelijk geacht fenomeen werkelijkheid maakt: het reizen tussen parallelle dimensies. Quinn krijgt het voor elkaar om een ‘brug’ te creëren tussen parallelle dimensies. Deze brug heeft de vorm van een vortex (draaikolk) die hij oproept met een klein draagbaar apparaatje, de ‘timer’. De vortexen zijn voor een mens groot genoeg om door heen te stappen, waardoor personen heen en weer kunnen reizen.

Parallelle dimensies lopen naast de dimensie waarin wij ons bevinden. Een andere dimensie dus: dezelfde plaats en met (grotendeels) dezelfde tijdlijn, alleen volkomen apart van onze dimensie. Het betekent dat veel dingen hetzelfde kunnen zijn, maar betekent niet dat de geschiedenis er ook hetzelfde is.

In de eerste aflevering neemt Quinn opgelaten de proef op de som en stapt hij de draaikolk in. Eenmaal uit de kolk lijkt alles hetzelfde, maar even later blijken er op de ‘andere’ aarde een aantal dingen behoorlijk anders te zijn. Quinn ontdekt bijvoorbeeld dat daar bij stoplichten groen 'stoppen' betekent en rood 'doorrijden'. Wat echter als de Sovjet Unie nooit was ingestort en nu over de hele wereld heerste? De theorie is dat alles wat zou kunnen gebeuren, ooit wel eens ergens in een parallel universum gebeurd is. Grote veranderingen kunnen soms voortkomen uit kleine dingen. En de mogelijkheden zijn oneindig – de resultaten soms mooi, soms angstaanjagend. Met Quinns apparatuur is het nu mogelijk naar deze werelden af te reizen.

Quinn ontmoet ook zijn dubbelganger uit de andere dimensie – geen kleine verassing. Deze dubbelganger legt Quinn spontaan het één en ander uit over het reizen. Ook helpt hij hem met het oplossen van zijn onvoltooide formule, waarmee Quinn nu een concrete theorie heeft die bewijst dat reizen tussen parallelle dimensies mogelijk is. Tot slot geeft hij Quinn ook een naam voor het reizen: "sliden", gevolgd door een belangrijke waarschuwing – die jammer genoeg onverstaanbaar raakt als zijn dubbelganger gehaast door zijn vortex vertrekt.

Het reizen tussen parallel werelden is namelijk niet zonder nadelen: ten eerste is het volkomen willekeurig; je kan niet een wereld uitkiezen en deze van te voren verkennen. Komt bij dat het niet te zeggen is hoeveel parallelle dimensies er zijn, wat de mogelijkheden oneindig maakt. Je zou kunnen verdwalen tussen alle werelden.

Er zijn situaties waarin het mis kan gaan. Een reiziger heeft maar één mogelijkheid om goed terug te keren, een speciaal tijdstip, waarnaar de timer aftelt. Dit tijdstip voor terugkeer kan minuten, uren maar ook dagen na aankomst zijn. Mist de reiziger dat moment, dan zal hij ongeveer 29 jaar moeten wachten tot de volgende mogelijkheid om terug naar huis te keren.

Het springen via een vortex kan desondanks wel op elk moment, maar springen op een ander tijdstip dan waarop de timer 0 aangeeft betekent dat de reis naar een willekeurige dimensie gaat. Probeer dan de weg naar huis maar terug te vinden... En zoals gezegd: de hoeveelheid dimensies kan oneindig zijn.

Quinn laat al spoedig zijn uitvinding zien aan zijn natuurkunde professor M. Arturo en zijn vriendin Wade. Als Quinn de stroom opvoert om de vortex groter te maken slaat de vortex echter op hol en komt in beweging. De drie worden opgezogen - evenals de zanger Rembrand Brown die toevallig voorbij Quinns huis rijdt! De vier belanden zo dus per ongeluk in een parallelle dimensie - een gevaarlijke ook nog. Er zit niets anders op dan meteen weer te springen - wat betekent dat ze door deze willekeurige sprong de weg naar huis kwijt raken. Nu rest hun één optie: net zolang van dimensie te 'sliden' tot ze hun thuis weer tegenkomen.

De reis naar huis omvat de eerste drie seizoenen. In seizoen vier gaat het roer om. De Sliders keren terug naar huis - naar een bezette Aarde. Een ras genaamd de Kromagg heeft onze planeet tijdens hun afwezigheid bezet. De Kromaggs blijken afkomstig te zijn van een parallelle aarde waar Homo Sapiens samen leeft met afstammelingen van (prehistorische) Cro Magnon achtige mensen. Op hun thuiswereld is het Sliden ook uitgevonden.

In seizoen vier ontmoet Quinn ook zijn broer. Beiden ontdekken later dat zij eigenlijk van een andere Aarde afkomstig zijn - de Aarde waar de Kromagg vandaan komen. De zoektocht is nu naar deze wereld in de hoop de Kromaggs te verslaan.

Serie Algemeen

De serie Sliders werd van 1995 t/m 2000 uitgezonden en telde in totaal vijf seizoenen. Tijdens deze vijf seizoenen vonden er uitermate veel veranderingen plaats, die het gevolg waren van onenigheid achter de schermen. Veel van de originele personages vertrokken gedurende de laatste seizoenen, ook verschoof het thema van de serie sterk van een politiek/sociaal thema naar die van actie.

De eerste aflevering werd uitgezonden in maart 1995 door de zender FOX. Zoals gezegd legden de eerste twee seizoenen veel nadruk op politieke en sociale mogelijkheden. Wat zou er gebeurd zijn als X of Y had plaats gevonden in de geschiedenis? Een zeer interessant gegeven. De twee eerste seizoenen worden mede hierdoor door veel fans ook als de beste van de serie gezien.

Ondertussen waren er achter de schermen veel conflicten. FOX was namelijk niet tevreden met de serie. De afleveringen werden door de zender in de verkeerde volgorde uitgezonden. Verder kregen de producenten steeds vaker aanwijzingen van FOX dat het anders moest, namelijk dat er meer actie in de serie moest komen. Tracy Tormé, bedenker van de serie, was dit al snel zat en nam uiteindelijk ontslag.

In seizoen drie kwamen de eerste grote veranderingen. Dit seizoen wordt door velen dan ook als het begin van de verslechtering van de reeks gezien. De karakters Wade en professor Arturo werden uit de serie geschreven en het verhaalthema werd meer actie-gericht.

Als oorzaak wordt gezien het aanstellen van een nieuwe producent, David Peckinpah. Actrice Selina (Wade) vertrok op eigen verzoek nadat haar een salaris verhoging werd geweigerd. Het vertrek van prof. Arturo (gespeeld door John Rhys-Davies) had een wel heel vreemde reden: John zou jaren eerder een studiobaas van Fox ernstig beledigd hebben op een feestje. Nu laatstgenoemde in controle van de serie was gekomen nam hij wraak op John door diens karakter uit de serie te laten schrijven. (John had zich overigens kort daarvoor ook al kritisch uitgelaten over de kwaliteit van de scripts en de intelligentie van de schrijvers.)

In de zomer van 1997 werd Sliders, aan het einde van het derde seizoen, stopgezet door FOX. Kort daarna werd de serie echter overgenomen door het Sci-Fi Channel, wat alweer allerlei veranderingen tot gevolg had.

In seizoen vier werd de acteur die Quinn speelde (Jerry O'Conell) ook producent van de serie en ging hij tevens scripts schrijven. Een oude verhaallijn van het Kromagg ras werd opgepakt en werd vanaf nu het centrale thema in de serie. Jerry introduceerde ook zijn eigen broer (Charlie O'Connell) als zijn broer in de serie, die niet echt populair bleek te zijn bij fans. Toen later Jerry's verzoek om ook uitvoerend producent voor seizoen vijf te worden werd geweigerd, nam hij ontslag. Zijn broer werd kort daarop ontslagen.

De makers van seizoen vijf gingen creatief om met het vertrek van hoofdpersoon Quinn: ze plaatsten het bewustzijn van Quinn in het hoofd van een nieuwe hoofdpersoon. Rembrand was nu nog het enige originele groepslid. In seizoen vijf werd de strijd tegen de Kromagg voortgezet én zou deze ook eindigen. Seizoenen vier en vijf worden door veel fans als de slechtste gezien. (Hoewel gezegd kan worden dat de serie in het vijfde seizoen weer iets beter werd.)

Uiteindelijk werd Sliders einde 1999 stopgezet door het Sci-Fi Channel. De allerlaatste aflevering werd in februari 2000 uitgezonden en eindigt met een grote cliffhanger. (De producenten deden dit bewust om een zesde seizoen af te dwingen, maar dit mislukte.) Hiermee kwam de serie tot een definitief einde.

Dvd

De gehele serie is op dvd verkrijgbaar.

Links

5 1 1 1 1 1 5.00 (2 stemmen)