Sliders (1995-2000)

Samenvatting

Het verhaal gaat over een briljante natuurkunde student genaamd Quinn Mallory. Op een dag ontdekt hij een manier om naar parallelle dimensies te reizen. Het gaat om een wormgat dat de toegangspoort vormt naar andere realiteiten. Het wormgat kan worden opgeroepen met een klein draagbaar apparaatje, de timer.

Enthousiast deelt Quinn zijn uitvinding met zijn vriendin Wade Wells en zijn professor Maximilian Arturo. Op dat moment gaat er echter iets mis. Het drietal wordt het wormgat ingezogen, net als de toevallige voorbijganger Rembrand Brown.

Het groepje komt inderdaad terecht in een parallelle dimensie, maar vervolgens wordt duidelijk dat ze niet meer kunnen terugkeren naar hun eigen realiteit. Er zit nu niets anders op dan van dimensie naar dimensie te blijven reizen, in een poging hun eigen wereld terug te vinden. (In het verhaal Earth Prime genoemd.) Tijdens hun reis komt de groep steeds weer terecht in allerlei vreemde alternatieve realiteiten, waarin de menselijke geschiedenis net een beetje anders is verlopen. Regelmatig komen de personages ook hun eigen dubbelgangers tegen.

In het vierde seizoen wordt het verhaal ineens omgegooid. De personages keren eindelijk terug naar huis. Ze ontdekken echter dat de aarde tijdens hun afwezigheid is bezet door een geavanceerd ras genaamd Kromagg. De personages gaan hierna op zoek naar de thuiswereld van de Kromagg in de hoop hen te kunnen verslaan.

Serie Algemeen

Sliders is een Amerikaanse serie. Het eerste seizoen ging in maart 1995 in première bij de zender FOX. De eerste seizoenen worden door veel fans als de beste gezien. Sociaal-politieke thema's stonden centraal, met veel aandacht voor wat er zou zijn gebeurd als bepaalde zaken in de wereldgeschiedenis anders waren verlopen. 

Achter de schermen waren er echter conflicten tussen de makers van de serie en de zender FOX, die zich steeds meer met het verhaal ging bemoeien. Dit leidde in seizoen drie tot de eerste grote veranderingen. Een deel van de originele castleden werd bijvoorbeeld uit de serie geschreven. Verder veranderde het programma langzaam in een actieserie.

Aan het einde van het derde seizoen werd de serie door FOX stopgezet. Daarna werd de serie overgenomen door het Sci-Fi Channel, wat opnieuw radicale veranderingen in de verhaallijn tot gevolg had. Aan het einde van seizoen vier nam ook hoofdrolspeler Jerry O'Conell (Quinn) ontslag, waarna een nieuwe hoofdpersoon werd geïntroduceerd. Veel fans oordelen daarom negatief over de latere seizoenen.

Uiteindelijk werd Sliders na vijf seizoenen (in totaal 88 afleveringen) definitief stopgezet. De laatste aflevering, die eindigt met een cliffhanger, werd in februari 2000 uitgezonden.

Dvd

De complete serie is met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht.

Links