Sherlock Holmes in the 22nd Century (1999-2001)

Gebaseerd op de werken van Sir Arthur Conan Doyle.

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in de 22ste eeuw, in de stad New London. Inspecteur Beth Lestrade van New Scotland Yard (een nakomelinge van Inspecteur Lestrade uit de 19e eeuw) komt op een dag een kloon van het criminele genie James Moriarty op het spoor. Lestrade roept daarom de hulp in van niemand minder dan Sherlock Holmes.

Deze beroemde speurder is weliswaar lang geleden op hoge leeftijd gestorven, maar zijn lichaam blijkt al die tijd te zijn geconserveerd door Scotland Yard. Vervolgens wordt Holmes door middel van een nieuwe uitvinding terug tot leven gewekt. Hij ziet er nu weer uit als een jonge man.

Meteen gaat Holmes aan de slag om Moriarty te vangen. Holmes krijgt daarbij hulp van een robot, die er niet alleen uitziet als zijn oude vriend en loyale collega Dr. Watson, maar die ook alle kennis van de originele Watson bezit. Samen gaan ze weer in hun oude appartement wonen in de Baker Street, dat bewaard is gebleven als museum.

Ondertussen probeert Holmes zich aan te passen aan het leven in de 22ste eeuw. Hoewel Moriarty hun grootste vijand blijft, krijgen Holmes, Watson en Lestrade ook te maken met allerlei andere criminelen.

Serie Algemeen

Sherlock Holmes in the 22nd Century was een Amerikaans-Schotse coproductie. Deze animatieserie voor kinderen werd oorspronkelijk van 1999 t/m 2001 uitgezonden door verschillende Britse en Amerikaanse tv-zenders.

Er werden twee seizoenen gemaakt, in totaal 26 afleveringen. Iedere aflevering is een bewerking van de originele Sherlock Holmes verhalen van Sir Arthur Conan Doyle. Hoewel het concept van Sherlock Holmes in the 22nd Century niet bijster origineel is, werd de serie door fans over het algemeen erg positief ontvangen.

In Regio 1 (Noord-Amerika) werd de complete serie in 2012 op dvd uitgebracht.

Vergelijkbare serie: Rocket Robin Hood (1966-1969).

Links