Planet of the Apes (1974, tv-serie)

Tv-serie gebaseerd op de Planet of the Apes filmreeks.

Samenvatting

Alan Virdon en Pete Burke zijn twee astronauten van de American National Space Administration (ANSA). Tijdens een ruimtemissie in 1980 komen ze in contact met een tijdvervorming en storten daarna neer op een onbekende planeet. Het blijkt de Aarde te zijn in het jaar 3085.

In de verre toekomst zijn intelligente apen de baas en is de mens verworden tot een ondergeschikt ras. De astronauten worden in eerste instantie opgevangen door mensen, maar worden dan al snel gevangen genomen door de apen en ter dood veroordeeld.

Ze worden vervolgens bevrijd door Galen, een sympathiserende aap. De drie voortvluchtigen moeten nu alles in het werk stellen om uit de klauwen te blijven van het apenleger, aangevoerd door Generaal Urko.

Serie Algemeen

In 1968 kwam de eerste Planet of the Apes film uit. Deze film was een enorm succes. Planet of the Apes bracht in de jaren daarna vier vervolgdelen voort en dus dachten de producenten in 1974 dat de tijd rijp was voor een heuse televisieserie. Rod Serling, die medeverantwoordelijk was voor het script van de eerste film, werd aangetrokken om de tv-afleveringen te schrijven. Het verhaal van de tv-serie speelt zich af tussen de eerste en de tweede Planet of the Apes film.

Acteur Roddy McDowall had in de eerste en derde film de rol van de aap Cornelius gespeeld. Vervolgens speelde hij in het vierde en vijfde deel de rol van de aap Caesar. Hij mag hiermee een expert worden genoemd in het spelen van apenrollen. Daarnaast had hij natuurlijk ervaring met het werken met maskers en de bijbehorende lange opmaaktijden. Het mag daarom duidelijk zijn dat hij een zeer geschikte kandidaat was voor één van de apenrollen in de tv-serie. McDowall kreeg dan ook de rol van de sympathiserende aap Galen toebedeeld.

De twee astronauten Alan Virdon en Pete Burke werden gespeeld door respectievelijk Ron Harper en James Naughton.

Hoewel de films stuk voor stuk zeer populair waren en men in de jaren ’70 doodgegooid werd met merchandise van deze filmreeks, was de tv-serie maar een kort leven beschoren. De televisietelg telde slechts één seizoen van 14 afleveringen, die in de periode van september t/m december 1974 werden uitgezonden door de zender CBS. Oorzaak van de vroege stopzetting waren tegenvallende kijkcijfers.

In 1976 werden een aantal afleveringen van de tv-serie nog opnieuw gemonteerd tot vijf tv-films.

Dvd

Planet of the Apes - The Complete TV Series is uitgebracht op dvd (4-disc). Voor zover bekend is deze box alleen maar als importversie (Regio 1) te verkrijgen. Het beeldformaat is hierbij 4:3 en er staat een Engelse mono geluidstrack op de schijf. Er staan geen extra’s op de box, maar in de speciale editie van de eerste film wordt er wel wat aandacht besteed aan deze serie.

Links

De allereerste Planet of the Apes film. Dit was het begin van een hele franchise.

Samenvatting

Vier astronauten worden door de ruimteorganisatie ANSA op een missie naar Centaurus A gestuurd, een nabij gelegen sterrenstelsel. Onderweg gaat er echter iets mis waardoor hun ruimteschip op een onbekende planeet neerstort. De astronauten doen vervolgens een schokkende ontdekking. Op deze planeet zijn het de apen die het voor het zeggen hebben. De mens is hier een ondergeschikt ras.

Achtergronden

Toen filmproducent Arthur P. Jacobs het boek La Planête de Singes (De apenplaneet) van de Franse schrijver Pierre Boulle onder ogen kreeg, was hij meteen verkocht. Nadat Jacobs de rechten op het boek had verkregen, gaf hij Rod Serling de opdracht om met een script te komen, dat later nog werd herschreven door Michael Wilson.

De schrijvers maakten van het boek een avontuurlijke film met een politieke onderlaag. De rassenkwestie tussen zwart en blank (destijds - en nu nog steeds - een groot probleem in de VS) werd subtiel in de film verwerkt. Het zal je de eerste keer waarschijnlijk niet opvallen, maar de hiërarchie van de apen werd met opzet opgebouwd van donker naar lichtgekleurd. De gorilla’s vormen de onderklasse (militairen en arbeiders), de middenklasse wordt vertegenwoordigd door de chimpansees (intellectuelen en wetenschappers) en de orang-oetans vormen de bovenste laag van de samenleving (de politici).

Nadat verschillende filmstudio’s de gok niet aandurfden (sciencefiction was in die tijd geen populair genre) bleek Fox uiteindelijk bereid om het script te verfilmen. Het budget van Planet of the Apes werd gesteld op 5,8 miljoen dollar, waarvan 1 miljoen naar de make-up afdeling ging.

John Chambers ontwierp de latexmaskers voor de apen en kreeg hiervoor later terecht een Academy Award. Omdat de gezichten van de acteurs verborgen zaten onder latexmaskers waren overdreven gezichtsexpressies nodig om toch de emoties van hun karakters duidelijk te kunnen maken. De acteurs leerden zichzelf daarom een speciale techniek aan om constant met hun gezicht te bewegen om zo hun maskers tot leven te laten komen.

De opnames van de film duurden van 21 mei tot 10 augustus 1967. Het begingedeelte van de film, waarin de astronauten door een uitgestorven gebied dwalen, is opgenomen rond de Colorado-rivier in de Amerikaanse staat Utah. Er vonden ook opnames plaats in het Malibu Creek State Park in Californië. Dit natuurpark was in de jaren ’60 nog eigendom van Fox (toen beter bekend onder de naam Fox Ranch). De Ranch is gebruikt voor de vele scènes waarin de bosrijke omgeving waar de apen wonen te zien is. De apenstad zelf is hier ook gebouwd. Productieontwerper William Creber haalde zijn inspiratie voor de apenstad uit de beroemde grotwoningen van Cappadocië in Turkije.

Planet of the Apes ging op 8 februari 1968 in première en was een ongekend succes. De film was dan ook het begin van een enorme franchise waarvan het einde nog steeds niet in zicht is.

Recensie

Planet of the Apes stamt alweer uit 1968 en is inmiddels uitgegroeid tot een klassieker. Het tempo zal voor de huidige kijker misschien iets te langzaam zijn, maar toch weet de film nog steeds te boeien. De apenmaatschappij spiegelt de kijker een wereld voor die qua kortzichtigheid en racisme helaas niet al te veel verschilt van de onze. Wat dat betreft is dit genre uitermate geschikt om wereldse zaken aan de kaak te stellen. Het is deze onderlaag die Planet of the Apes zijn meerwaarde geeft. Daarnaast is het ook gewoon een heerlijke avontuurlijke film, waarbij het verrassende einde inslaat als een bom (let wel: toen was een twist aan het einde van een film nog een unicum).

Specificaties

Regisseur: Franklin J. Schaffner
Schrijvers: Pierre Boulle, Michael Wilson en Rod Serling
Duur: 112 min.
Land: USA
Première: februari 1968

Hoofdcast

Charlton Heston (George Taylor)
Roddy McDowall (Cornelius)
Kim Hunter (Zira)
Maurice Evans (Dr. Zaius)
Linda Harrison (Nova)

Opmerkingen

  • In de film is het de ANSA (American National Space Administration) die de astronauten op pad stuurt. Deze ruimtevaartorganisatie is natuurlijk een anagram van de NASA, wat staat voor National Aeronautics and Space Administration.
  • Aanvankelijk duurde het 6 uur om een acteur te transformeren tot aap, maar uiteindelijk werd dit teruggebracht tot een aanvaardbare 3 uur. Eenmaal opgemaakt moesten acteurs voor een spiegel eten om hun make-up niet te verpesten.
  • “Horen, Zien en Zwijgen” is een algemeen bekende uitdrukking wat vaak door 3 aapjes wordt uitgebeeld. Planet of the Apes brengt aan deze uitdrukking een leuke ode tijdens de rechtszaak scène.
  • Het kunstmatige meer Lake Powell in de Amerikaanse staat Utah werd gebruikt als locatie waar het ruimteschip is neergestort. Voor deze scène werd van multiplex het bovenste deel van het schip nagebouwd van ongeveer 8 meter hoog.
  • Op de Fox Ranch werd speciaal voor de film een maaiveld aangelegd voor de scène waarin de mensen opgejaagd worden door de apen.
  • De componist van de film, Jerry Goldsmith, gebruikte voor het vervreemde effect veel geluiden van percussie-instrumenten voor zijn score. Ook is het gebruik van een ramshoorn veelvuldig te horen.
  • Pierre Boulle heeft naast Planet of the Apes nog een ander boek geschreven wat later als film wereldberoemd is geworden. The Bridge over the River Kwai was namelijk ook van zijn hand.

Dvd

De film is als 1-disc versie te verkrijgen op dvd. Het beeldformaat is daarbij 2.35:1 anamorfisch met een Engelse Dolby Digital 5.1 track. Er staan helaas amper extra’s op de schijf behalve dan een fotogalerij en enkele trailers.

Bij de 2-disc versie staan er gelukkig wel veel extra’s op de schijf. Voor de rest is de kwaliteit gelijk aan die van de 1-disc versie.

Blu-ray

Planet of the Apes is verkrijgbaar als 1-disc versie met een High Definition 2.35:1 beeldformaat en een Engelse DTS-HD Master Audio track. De Blu-ray versie bevat ook bijzonder veel interessante extra’s waarbij de documentaire Behind The Planet Of The Apes van iets meer dan 2 uur de meest interessante is.

Naast deze versie is de film ook te verkrijgen in een box met daarin Rise of the Planet of the Apes uit 2011 of in een 7 disc tellende box met daarin alle Planet of the Apes films.

Links

5 1 1 1 1 1 5.00 (2 stemmen)