Out of the Unknown (1965-1971)

Samenvatting

De serie is een anthologie, vergelijkbaar met programma's als The Twilight Zone en The Outer Limits. Iedere aflevering vertelt een ander (meestal dystopisch) SF verhaal. De afleveringen spelen zich af in uiteenlopende perioden, locaties en realiteiten. Ook staan er steeds weer nieuwe personages in het middelpunt.

De afleveringen waren gebaseerd op korte verhalen en romans van bekende (en ook minder bekende) sciencefiction auteurs. Werken van o.a. Isaac Asimov, J. G. Ballard en Ray Bradbury werden verfilmd.

Serie Algemeen

Out of the Unknown is een Britse serie. Het eerste seizoen ging in oktober 1965 in première bij de BBC. Opvallend is dat de productie in handen was van een vrouwelijke producent, Irene Shubik. Destijds was dit in Groot-Brittannië nog een zeldzaamheid. (Overigens maakte Shubik in 1962 ook al een SF anthologie, genaamd Out of This World.)

De serie was in eerste instantie redelijk populair bij het publiek en ook bij de recensenten. Tijdens het derde seizoen besloot Shubik de serie echter te verlaten, wat een keerpunt bleek te zijn. Er werden nieuwe producenten ingehuurd, die in het vierde seizoen het roer radicaal omgooiden. Ze lieten het SF genre links liggen en richtten zich voortaan alleen nog op horror en bovennatuurlijke verhalen.

De nieuwe producenten vonden namelijk dat het programma niet meer kon concurreren met dure Amerikaanse SF producties zoals Star Trek. Verder dachten ze dat SF niet meer zo spannend zou zijn na de Apollo missies van de NASA. Uiteraard was dit voor veel kijkers een teleurstelling. Korte tijd later werd de serie door de BBC stopgezet. Uiteindelijk telde de serie vier seizoenen, in totaal 49 afleveringen. De laatste aflevering werd in juni 1971 uitgezonden.

Zoals in de tijd gebruikelijk was, werden de banden met het originele filmmateriaal hierna door de BBC gewist of vernietigd. Hierdoor zijn veel van de afleveringen verloren gegaan. Gelukkig werd een deel hiervan later terug gevonden in filmarchieven in het buitenland. Hierdoor konden de resterende 20 afleveringen in 2014 in Groot-Brittannië op dvd worden uitgebracht.

Links