Out of the Unknown (1965-1971)

Out of the Unknown was een Britse SF anthologie, vergelijkbaar met Amerikaanse series als The Twilight Zone en The Outer Limits.

Samenvatting

Iedere aflevering vertelt een ander (meestal dystopisch) SF verhaal. De afleveringen spelen zich af in uiteenlopende perioden, locaties en realiteiten. Ook staan er steeds weer nieuwe personages in het middelpunt.

De afleveringen waren gebaseerd op korte verhalen en romans van bekende (en ook minder bekende) sciencefiction auteurs. Werken van o.a. Isaac Asimov, J. G. Ballard en Ray Bradbury werden verfilmd.

Serie Algemeen

Out of the Unknown was een productie van de BBC. Opvallend was dat de serie werd gemaakt door een vrouwelijke producent, Irene Shubik. Destijds was dit in Groot-Brittannië nog erg zeldzaam. (Overigens maakte Shubik in 1962 ook al een SF anthologie, genaamd Out of This World.)

De première van Out of the Unknown vond plaats in oktober 1965. De uitzendingen waren in eerste instantie nog in zwart-wit. (Het derde en vierde seizoen werden later wel in kleur uitgezonden.) De serie was al snel redelijk populair bij het publiek en de recensenten. Tijdens het derde seizoen besloot Shubik de serie echter te verlaten, wat een keerpunt bleek te zijn.

Er werden nieuwe producenten ingehuurd, die in het vierde seizoen het roer radicaal omgooiden. Ze lieten het SF genre links liggen en richtten zich voortaan alleen nog op horror en bovennatuurlijke verhalen. De nieuwe producenten vonden namelijk dat Out of the Unknown niet meer kon concurreren met dure Amerikaanse SF producties zoals Star Trek. Verder dachten ze dat SF op televisie niet meer zo spannend zou zijn na de Apollo missies van de NASA.

Uiteraard was dit voor veel kijkers een teleurstelling. Korte tijd later werd de serie door de BBC stopgezet. Uiteindelijk telde de serie vier seizoenen en in totaal 49 afleveringen. De laatste aflevering werd in juni 1971 uitgezonden.

Zoals in de tijd gebruikelijk was, werden de banden met het originele filmmateriaal hierna door de BBC gewist of vernietigd. Hierdoor zijn veel van de afleveringen verloren gegaan. Gelukkig werd een deel later alsnog terug gevonden in archieven in het buitenland. Hierdoor konden de resterende 20 afleveringen in 2014 op dvd worden uitgebracht (Regio 2 UK import).

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)