Mysterious Island (1995 en 2005)

Het Geheimzinnige Eiland (1874) van Jules Verne werd al vele malen verfilmd. Op deze pagina worden een Canadese tv-serie (1995) en een Amerikaanse miniserie (2005) besproken.

Samenvatting

Het verhaal begint tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Een groep krijgsgevangenen besluit via een luchtballon te ontsnappen uit de belegerde stad Richmond. Een storm blaast hun ballon echter naar een afgelegen onbewoond eiland, ergens in de Stille Oceaan.

De mannen maken vervolgens het beste van hun situatie in afwachting van hun gehoopte redding. Na een tijdje wordt echter duidelijk dat de groep niet alleen is op het eiland. Er gebeuren namelijk allerlei mysterieuze dingen die moeilijk te verklaren zijn.

Uiteindelijk wordt duidelijk dat de mannen gezelschap hebben van kapitein Nemo. Hij heeft met zijn futuristische onderzeeër, de Nautilus, toevlucht gezocht bij het eiland. Maar wat is hij eigenlijk van plan?

In het oorspronkelijke boek wordt Nemo pas aan het einde van het verhaal geïntroduceerd. In veel verfilmingen duiken de kapitein en zijn onderzeeër echter al vroeg in het verhaal op, zoals ook in de onderstaande series het geval is.

Mysterious Island (1995)

Canadese tv-serie die na één seizoen werd stopgezet. In totaal telde de serie 22 afleveringen, uitgezonden van juni 1995 t/m november 1995 op de Canadese televisie. De opnamen vonden plaats in Nieuw-Zeeland.

Het verhaal is voor een deel gelijk aan het boek, maar kent ook belangrijke verschillen. Zo is er een vrouwelijk personage aan het verhaal toegevoegd (de echtgenote van Pencroft). Verder blijkt kapitein Nemo de hoofdpersonen niet vriendelijk gezind te zijn. Hij houdt de groep bijvoorbeeld in de gaten d.m.v. een futuristisch, steampunk camerasysteem met dito sensoren en hij manipuleert constant hun omgeving met zijn geavanceerde technologieën. Nemo speelt in de serie een grote, actieve rol en blijkt de protagonisten te gebruiken als proefpersonen in allerlei bizarre experimenten.

In de laatste aflevering komen de hoofdpersonen achter de waarheid. Hierdoor voelt Nemo zich genoodzaakt het eiland te verlaten. De groep blijft alleen op het eiland achter, hun verdere lot blijft onbekend.

De serie is alleen in de VS en Canada op dvd verkrijgbaar.

Mysterious Island (2005)

Amerikaanse verfilming, oorspronkelijk in 2005 als tv-film uitgezonden door de zender Hallmark, maar later als miniserie op dvd uitgebracht. De totale duur is ongeveer 170 minuten en de opnamen vonden plaats in Thailand. Acteur Patrick Stewart (Star Trek: The Next Generation) speelt de rol van kapitein Nemo.

Deze versie wijkt behoorlijk af van het boek. Naast de aanwezigheid van nieuwe vrouwelijke personages wordt het eiland in dit verhaal bewoont door reuzeninsecten (o.a. metersgrote sprinkhanen en schorpioenen). Ondertussen krijgt men te maken met piraten die op zoek zijn naar een schat die op het eiland begraven zou liggen. Nemo speelt een centrale rol en blijkt ook dit keer krankzinnige plannen te hebben. Hij wil namelijk een massavernietigingswapen bouwen om zo de wereldvrede af te dwingen.

Opvallend is dat deze miniserie over het algemeen zeer slecht werd ontvangen. De kwaliteit van script kreeg veel kritiek te verduren, net als de acteerprestaties van de cast. Bovendien werden de computereffecten als onrealistisch ervaren.

De miniserie werd in 2006 met Nederlandse ondertiteling in op dvd uitgebracht. (In Noord-Amerika ook verkrijgbaar op Blu-ray.)

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)