Mysterious Island (1995)

Gebaseerd op het boek Het Geheimzinnige Eiland van Jules Verne.

Samenvatting

Het verhaal begint tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Een groep krijgsgevangenen besluit via een luchtballon te ontsnappen uit de belegerde stad Richmond. Een storm blaast hun ballon echter naar een afgelegen onbewoond eiland, ergens in de Stille Oceaan.

Vervolgens maken de groepsleden het beste van hun situatie, in afwachting van hun gehoopte redding. Na een tijdje wordt echter duidelijk dat men niet alleen is op het eiland. Er gebeuren namelijk mysterieuze dingen die moeilijk te verklaren zijn.

Gaandeweg wordt duidelijk dat de personages gezelschap hebben van kapitein Nemo. Hij heeft met zijn futuristische onderzeeër, de Nautilus, toevlucht gezocht bij het eiland. Helaas blijkt Nemo de groep niet bepaald vriendelijk gezind te zijn. Zo houdt hij hen in de gaten met sensoren en een steampunk-achtig camerasysteem. Verder manipuleert hij constant hun omgeving met zijn geavanceerde technologieën. Nemo blijkt de personages te gebruiken als proefpersonen in allerlei bizarre experimenten.

In de laatste aflevering komen de hoofdpersonen achter de waarheid. Hierdoor voelt Nemo zich genoodzaakt te vertrekken. De groep blijft alleen op het eiland achter, hun verdere lot blijft onbekend.

Serie Algemeen

Mysterious Island is een Canadees/Nieuw-Zeelandse coproductie. De eerste aflevering ging in juni 1995 in première op de Canadese televisie. De opnames vonden plaats in Nieuw-Zeeland.

Het verhaal is gebaseerd op het boek Het Geheimzinnige Eiland (1875) van Jules Verne. Voor de tv-serie werden wel een aantal veranderingen aangebracht. Zo werd er een vrouwelijk personage toegevoegd (de echtgenote van Pencroft). In het oorspronkelijke boek wordt Nemo pas aan het einde van het verhaal geïntroduceerd. In deze verfilming maakt Nemo echter al vroeg zijn opwachting en hij speelt dan ook een grotere rol.

Uiteindelijk werd er één seizoen gemaakt, in totaal 22 afleveringen. Hierna volgde de stopzetting. De laatste aflevering, die een open einde heeft, werd in november 1995 uitgezonden. Later was het programma ook in diverse Europese landen te zien, waaronder Duitsland.

De complete serie is in Noord-Amerika (Regio 1) op dvd uitgebracht.

Vergelijkbare serie: 20,000 Leagues under the Sea (1997).

Links