20,000 Leagues under the Sea (1997)

Gebaseerd op het boek Twintigduizend mijlen onder zee van Jules Verne.

Samenvatting

We schrijven het jaar 1886. Meerdere schepen zijn op zee aangevallen door een enorm onbekend wezen. De jonge wetenschapper Pierre Arronax heeft een eigen theorie over dit ‘zeemonster’, maar wordt door niemand serieus genomen, zelfs door zijn eigen vader niet.

Daarom sluit Pierre zich aan bij een expeditie die het wezen wil vangen. Dit loopt echter geheel anders dan verwacht, want het mysterieuze ‘monster’ blijkt in werkelijkheid namelijk een futuristische onderzeeër te zijn! Enkele expeditieleden, waaronder Pierre, komen terecht op deze onderzeeër, de Nautilus. Daar maken ze kennis met de excentrieke kapitein Nemo.

Nemo is van plan om de verzonken stad Atlantis te herbouwen, om zo zichzelf en zijn volgelingen te kunnen beschermen tegen de slechte buitenwereld. Niet iedereen aan boord is het echter met deze plannen eens. Sommigen proberen te ontsnappen aan het strenge regime van Nemo.

Ondertussen gaat ook Pierre’s vader op zoek naar de Nautilus. Hij denkt namelijk dat zijn zoon dood is en wil wraak.

Serie Algemeen

20,000 Leagues Under the Sea is een Amerikaans-Australische coproductie. Het gaat om een tweedelige miniserie, gebaseerd op het boek Twintigduizend mijlen onder zee uit 1870 van Jules Verne. Het oorspronkelijke boek werd overigens al vele malen verfilmd. In het voorjaar van 1997 werden zelfs twee verschillende verfilmingen uitgebracht: een Amerikaanse tv-film en deze miniserie.

De miniserie werd gemaakt in opdracht van de Amerikaanse zender ABC, maar de opnamen vonden plaats in Australië. In deze versie speelt de Britse acteur Michael Caine de rol van kapitein Nemo. Verder valt in de cast een jonge Patrick Dempsey op, die later bekend werd als Dr. Shepherd uit de ziekenhuisserie Grey's Anatomy.

Vooral voor een televisieproductie is deze miniserie groots opgezet. Het verhaal is echter behoorlijk veranderd ten opzichte van het originele boek. Zo heeft Nemo in deze versie een dochter genaamd Mara. Verder kent het verhaal een ander einde. Fans van het boek zullen deze verfilming hierdoor waarschijnlijk wat minder kunnen waarderen.

De première was in mei 1997. De totale duur is ongeveer 158 minuten. In 2002 werd de miniserie met Nederlandse ondertiteling op dvd uitgebracht.

Vergelijkbare serie: Mysterious Island (1995).

Link