20,000 Leagues under the Sea (1997)

Miniserie gebaseerd op het boek Twintigduizend mijlen onder zee van Jules Verne.

Samenvatting

We schrijven het jaar 1886. Meerdere schepen zijn op zee aangevallen door een enorm onbekend wezen. De jonge wetenschapper Pierre Arronax heeft een eigen theorie over dit ‘zeemonster’, maar wordt door niemand serieus genomen, zelfs door zijn eigen vader niet.

Daarom sluit Pierre zich aan bij een expeditie die het wezen wil vangen. Dit loopt echter geheel anders dan verwacht, want het mysterieuze ‘wezen’ blijkt in werkelijkheid namelijk een futuristische onderzeeër te zijn! Enkele expeditie leden, waaronder Pierre, komen terecht op deze onderzeeër, de Nautilus. Daar maken ze kennis met de excentrieke kapitein Nemo.

Nemo is van plan om de verzonken stad Atlantis te herbouwen, om zo zichzelf en zijn volgelingen te kunnen beschermen tegen de slechte buitenwereld. Niet iedereen aan boord is het echter met deze plannen eens. Sommigen proberen te ontsnappen aan het strenge regime van Nemo.

Ondertussen gaat ook Pierre’s vader op zoek naar de Nautilus. Hij denkt namelijk dat zijn zoon dood is en wil wraak…

Serie Algemeen

In 1869 schreef Jules Verne zijn beroemde boek Twintigduizend mijlen onder zee. Sindsdien werd het verhaal al vele malen verfilmd. In het voorjaar van 1997 werden zelfs tegelijkertijd twee verschillende verfilmingen uitgebracht, een Amerikaans/Australische miniserie en een Amerikaanse tv-film.

Dit artikel betreft het eerste project: een miniserie die werd gemaakt in opdracht van de Amerikaanse zender ABC. De opnamen hiervan vonden plaats in Australië. In deze versie speelt de Britse acteur Michael Caine de rol van Captain Nemo. Verder valt in de cast een nog jonge Patrick Dempsey op, die later bekend werd als Dr. Shepherd in de ziekenhuisserie Grey's Anatomy.

Vooral voor een televisieproductie is deze miniserie groots opgezet. Het verhaal is echter behoorlijk veranderd ten opzichte van het originele boek. Zo heeft Captain Nemo in deze versie een dochter genaamd Mara en verder kent het verhaal een veel ander einde. Fans van het boek zullen de miniserie hierdoor waarschijnlijk wat minder kunnen waarderen.

Deze driedelige miniserie duurt in totaal ongeveer 171 minuten.

Vergelijkbare serie: Mysterious Island (1995 en 2005).

Hoofdcast

Michael Caine (Kapitein Nemo)
Patrick Dempsey (Pierre Arronax)
Mia Sara (Mara, de dochter van Nemo)
Bryan Brown (Ned Land)
Adewale Akinnuoye-Agbaje (Cabe Attucks)

dvd

De miniserie is in 2002 met Nederlandse ondertiteling uitgegeven op dvd.

Link

1.3333333333333 1 1 1 1 1 1.33 (3 stemmen)