Morgen gebeurt het (1957-1959)

De eerste Nederlandse sciencefiction tv-serie.

Samenvatting

Het verhaal gaat over Professor Plano. Hij ontdekt dat buitenaardse wezens van de planeet Hyperion plannen hebben voor een invasie van de aarde. De professor krijgt hulp van zijn collega Vogelman 3, bemanningslid van een satelliet in een omloopbaan rond de aarde. Deze satelliet, genaamd Karin, werd door Plano zelf ontworpen.

Ondertussen blijkt een nieuwsgierige jongen, Peter Zandvliet, stiekem het observatorium van de professor te zijn binnengeslopen. Hierdoor raakt ook Peter bij de zaak betrokken. Plotseling duikt er een mysterieuze ruimteman op, die zichzelf introduceert als Geneman. Hij beweert vreedzame bedoelingen te hebben, maar is dit wel de waarheid?

Serie Algemeen

Morgen gebeurt het is de eerste Nederlandse sciencefiction televisieserie die ooit werd gemaakt. Het verhaal kwam van de scenarioschrijfster Mies Bouhuys. De reeks telde in totaal 18 afleveringen, die van september 1957 t/m april 1959 werden uitgezonden door de AVRO.

Het project was destijds uniek in Nederland. Op dat moment bestond er slechts één tv-zender. Hierop werden tweemaal per week middaguitzendingen voor kinderen verzorgd. Sciencefiction als tv-genre kende men in Nederland bovendien nog niet. Ook het concept van een vervolgserie voor kinderen met een doorlopende verhaallijn was vrij nieuw.

Morgen gebeurt het was erg populair. Niet alleen kinderen, maar ook veel volwassenen bleken er naar te kijken. Oudere kijkers zouden daarom massaal gevraagd hebben om een herhaling in de avonduren, maar dit kon niet gerealiseerd worden, omdat men hiervoor niet genoeg zendtijd had.

Uiteindelijk werden in 1976 nog wel twee afleveringen herhaald ter ere van het 25-jarige bestaan van de Nederlandse televisie.

Vergelijkbare serie: Treinreis naar de toekomst (1964-1965).

Dvd

In het verleden werden enkele afleveringen op dvd uitgebracht. Helaas lijken deze momenteel niet meer verkrijgbaar te zijn.

Fragment uit de eerste aflevering

Links