Harsh Realm (1999-2000)

Samenvatting

Het Amerikaanse leger blijkt over een geavanceerd virtual reality spel te beschikken: Harsh Realm. Dit programma is een realistische simulatie van de echte wereld en wordt voor trainingsdoeleinden gebruikt. In het scenario van Harsh Realm explodeert er een nucleaire bom in New York waardoor miljoenen mensen sterven. De spelers moeten hierna zien te overleven in een post-apocalyptische omgeving.

Luitenant Tom Hobbes komt op een dag in de wereld van Harsh Realm terecht. Hij heeft van zijn superieuren één opdracht gekregen: hij moet Omar Santiago doden. In de echte wereld is Santiago een gepensioneerde veteraan, maar in Harsh Realm geldt hij als de belangrijkste speler. Hij heeft zichzelf uitgeroepen tot generaal en heerst als een dictator over een groot deel van het virtuele Amerika.

Vervolgens komt Hobbes in het programma allerlei personages tegen. Dit zijn collega's uit de echte wereld maar ook virtuele kopieën van familieleden en andere bekenden. Hobbes ontdekt al snel dat hij niet de eerste is die de opdracht heeft gekregen om Santiago te vermoorden. Velen blijken hem al voor te zijn gegaan, maar tot nu toe is het nog niemand gelukt om deze missie ook daadwerkelijk uit te voeren.

Ondertussen blijkt Santiago in de echte wereld een terroristische aanslag te plannen. Zal het Hobbes lukken om zijn missie uit te voeren en de wereld te redden?

Serie Algemeen

Harsh Realm is een Amerikaanse serie van Chris Carter (The X-Files, Millennium). Het verhaal was losjes gebaseerd op de gelijknamige comicreeks van James D. Hudnall en Andrew Paquette, hoewel zij verder niet betrokken waren bij de tv-productie.

Dit leidde later nog tot een rechtszaak. Op de aftiteling werd Chris Carter namelijk als bedenker van de serie aangeduid. Hudnall en Paquette dienden daarom een aanklacht in. De rechter gaf hen gelijk, waarna op de aftiteling vermeld moest worden dat de tv-serie eigenlijk was gebaseerd op hun comicreeks.

De tv-serie ging in oktober 1999 in première bij de zender FOX. Helaas bleken de kijkcijfers al snel tegen te vallen. Na slechts drie afleveringen werd Harsh Realm van de buis gehaald. De resterende afleveringen werden pas maanden later alsnog uitgezonden. In totaal werden er negen afleveringen geproduceerd. De laatste aflevering heeft een open einde.

Fans van Carters andere tv-series zullen een aantal bekende acteurs in Harsh Realm tegenkomen. De rol van Omar Santiago wordt gespeeld door Terry O'Quinn (Peter Watts in Millennium). Lance Henriksen (Frank Black in Millennium) speelt in de pilootaflevering een generaal die Hobbes rekruteert voor het spel. Ook de stem van Gillian Anderson (The X-Files) is in de pilot te horen.

Dvd

De complete serie is sinds 2004 in Regio 2 (UK, Frankrijk) verkrijgbaar op dvd.

Link