Gundam (franchise)

Gundam is een populaire Japanse SF anime franchise, die zijn oorsprong vond in 1979. Sindsdien werden tientallen vervolgseries en films gemaakt. Tot op heden worden nog steeds nieuwe reeksen geproduceerd.

Samenvatting

Iedere Gundam productie heeft een eigen verhaallijn. Hoewel de setting en de personages per serie of film verschillen, kennen de verhalen wel een aantal overeenkomsten. De verhalen spelen over het algemeen in de verre toekomst, hoewel soms ook in alternatieve realiteiten. De mensheid heeft de ruimte gekoloniseerd en veel mensen wonen in ruimtekoloniën.

Centraal staan de zogenaamde Mobile Suits oftewel 'Gundam'. Dit zijn enorme humanoïde gevechtsrobots (mecha) die vanuit een cockpit worden bestuurd door menselijke piloten. De belevenissen van deze jonge piloten vormen vaak een rode draad. De Gundam worden steeds weer ingezet bij oorlogen tussen bijvoorbeeld de aarde en allerlei opstandige ruimtekoloniën of andere vijandige fracties.

Buitenaardse wezens komen in de verhalen nauwelijks voor. De meeste oorlogen zijn dan ook het gevolg van onderlinge menselijke (politieke en/of ideologische) conflicten.

Algemeen

Gundam is een Japanse anime franchise. Deze vond zijn oorsprong in de serie Mobile Suit Gundam, die in april 1979 in première ging op de Japanse televisie. Parallel aan de reeks werd ook een manga uitgegeven en al snel volgden ook tv-films.

Inmiddels zijn er al meer dan 40 verschillende series, films en mangareeksen uitgebracht die zich allemaal afspelen in hetzelfde fictieve universum. Verder werden er talloze games en romans gepubliceerd. In Japan is de franchise daarom nog altijd onverminderd populair, vergelijkbaar met de populariteit van bijvoorbeeld Star Wars in de VS.

Op Wikipedia is een uitgebreid overzicht te vinden van alle Gundam series en films. Een deel hiervan is tegenwoordig op dvd verkrijgbaar. Een aantal series zijn internationaal ook te bekijken bij Netflix of op YouTube.

In 2018 verschenen er overigens mediaberichten over plannen voor een mogelijke live action bioscoopverfilming. Het script daarvoor zou van de Amerikaan Brian K. Vaughan (Y: The Last Man) komen. Sinds 2019 zijn over dit project echter geen officiële mededelingen meer gedaan.

Links