Dune (filmreeks)

   

Algemeen

Dune is een Amerikaanse mediafranchise, gebaseerd op de gelijknamige romans van auteur Frank Herbert (in het Nederlands uitgebracht als Duin).

Het verhaal speelt in een verre toekomst. Centraal staat de woestijnplaneet Arrakis, waar een kostbare drug genaamd Melange (of Spice) wordt gedolven. Dit leidt tot een gewelddadig conflict tussen verschillende partijen die ieder om de macht (en daarmee de controle over de Spice) strijden. Middelpunt van deze gebeurtenissen is Paul Atreides, een jongeman uit een adellijk geslacht. Na de dood van zijn vader raakt Paul betrokken bij een epische strijd om de heerschappij op Arrakis.

De oorspronkelijke boekenreeks vormde de inspiratie voor meerdere bioscoopfilms en tv-series, overigens met wisselend succes. In 2021 werd de franchise nieuw leven ingeblazen met een nieuwe verfilming.

Films

Inhoud

Hertog Leto Atreides wordt aangewezen als de nieuwe heerser van de woestijnplaneet Arrakis. Al snel wordt hij echter het slachtoffer van een dodelijk complot. Leto's concubine Jessica en zoon Paul weten te ontkomen. In de woestijn zoeken ze hun toevlucht bij de inheemse bevolking, de Fremen. Hier groeit Paul uit tot een gerespecteerd leider, die uiteindelijk de strijd aangaat met degenen die verantwoordelijk waren voor de dood van zijn vader.

Opmerkingen

De eerste Dune roman uit 1965 was een enorme bestseller. Al snel ontstonden er dan ook plannen voor een bioscoopverfilming. Het project werd echter geplaagd door allerlei problemen en het duurde vele jaren voordat de productie eindelijk van start kon gaan. Een eerste en tweede poging - onder leiding van de Chileense regisseur Alejandro Jodorowsky en later de Britse regisseur Ridley Scott - sneuvelden. De derde poging slaagde wel.

De verwachtingen waren destijds hooggespannen. Het budget was voor die tijd enorm en de befaamde David Lynch werd ingehuurd als regisseur. De hoofdrol werd gespeeld door een nog jonge Kyle MacLachlan. Gastrollen waren er o.a. voor de zanger Sting en Star Trek acteur Patrick Stewart. Helaas bleek de film een flop te zijn: de recensies waren ronduit negatief en het publiek liet de film links liggen. Zelfs regisseur Lynch distantieerde zich later van zijn eigen film. Hierdoor werd de oorspronkelijke roman lange tijd als onverfilmbaar gezien. Tegenwoordig oordeelt men overigens wel iets positiever over deze productie.

 • Regisseur: David Lynch
 • Première: 14 december 1984 (USA)
 • Duur: 137 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal is gebaseerd op de eerste helft van de roman Dune. Hertog Leto Atreides wordt aangewezen als de nieuwe heerser van de woestijnplaneet Arrakis. Helaas blijken zijn tegenstanders een complot te hebben gesmeed om hem voorgoed uit de weg te ruimen. Leto's concubine Jessica en zoon Paul weten echter te ontkomen. Ze vluchten de woestijn in om hier de hulp te zoeken van de inheemse bevolking, de Fremen.

Opmerkingen

In 2016 werd bekend gemaakt er plannen waren voor een nieuwe verfilming. Voor regisseur Villeneuve (Arrival, Blade Runner 2049) een droomproject, zo liet hij in interviews weten. Hij koos ervoor om het verhaal op te splitsen in twee delen. De opnames vonden plaats in de Wadi Rum woestijn in Jordanië.

Oorspronkelijk had de première al in 2020 plaats moeten vinden, maar het coronavirus zorgde voor uitstel. Uiteindelijk werd de film in 2021 gelijktijdig uitgebracht in de bioscoop én online via de Amerikaanse streamingdienst HBO Max. Een riskante gok die goed uitpakte. De film werd positief ontvangen en al snel werd ook een vervolg aangekondigd, dat in 2023 moet uitkomen.

 • Regisseur: Denis Villeneuve
 • Première: 21 oktober 2021 (USA)
 • Duur: 156 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal is gebaseerd op de tweede helft van de roman Dune. Paul en zijn moeder worden opgenomen door de inheemse Fremen. Die blijken Paul te zien als een messias, die hen volgens de oude overleveringen zal bevrijden uit hun benarde positie.

Opmerkingen

Dit vervolg werd in oktober 2021 aangekondigd. De opnames staan gepland voor de zomer van 2022.

 • Regisseur: Denis Villeneuve
 • Première: 20 oktober 2023 (USA)
 • Duur: ?? minuten
 • www.imdb.com

Televisie series

Links

5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)