Dune (2000)

Miniserie gebaseerd op de gelijknamige roman.

Samenvatting

Het verhaal speelt in een verre toekomst. Centraal staat de woestijnplaneet Arrakis, waar een kostbare drug genaamd Melange (of Spice) wordt gedolven. Dit leidt tot een gewelddadig conflict tussen verschillende partijen die ieder om de macht (en daarmee de controle over de Spice) strijden.

Hertog Leto Atreides wordt op een dag aangewezen als de nieuwe heerser van Arrakis. Helaas blijkt zijn voorganger, de gewetenloze Baron Harkonnen, een complot te hebben gesmeed om zijn opvolger uit de weg te ruimen. Leto's concubine Jessica en zoon Paul weten echter te ontkomen. Ze vluchten de woestijn in waar ze worden opgenomen door de inheemse bevolking, de Fremen. Hier groeit Paul uit tot een gerespecteerd leider, die koste wat kost wraak wil nemen voor de dood van zijn vader.

Serie Algemeen

Dune (ook bekend onder de titel Frank Herbert's Dune) is een Amerikaanse miniserie, gebaseerd op de gelijknamige roman van Frank Herbert (in het Nederlands uitgebracht als Duin). Het gaat om drie afleveringen van ieder anderhalf uur. De première was in december 2000 bij het Amerikaanse Sci-Fi Channel.

Overigens zijn er verschillende versies van deze miniserie in omloop. In sommige versies werden bijvoorbeeld de naakt- en geweldsscènes verwijderd, maar later werd ook een extra lange Director's Cut uitgebracht met daarin allerlei nieuwe scènes.

In vergelijking met de bioscoopverfilming uit 1984 is deze miniserie redelijk trouw aan het oorspronkelijke boek. De serie werd daarom een stuk positiever ontvangen. De kijkcijfers waren hoog en in 2001 won de reeks zelfs twee Emmy Awards. In 2003 werd daarom een vervolgserie gemaakt: Children of Dune.

Zie ook: Dune (filmreeks) en Dune: The Sisterhood (2023).

Trailer

Dvd

De miniserie is in Groot-Brittannië in verschillende edities op dvd uitgebracht. (Let op: Nederlandse ondertitels ontbreken op deze boxen.)

Links