Forbidden Science (2009)

Tomorrow, loved ones will return as clones
Memories will be downloaded and sold
Androids will walk among us
Tomorrow is now

Samenvatting

De serie speelt zich af in de nabije toekomst. We maken kennis met een futuristisch bedrijf dat de ethische grenzen van de wetenschap maar al te graag overschrijdt.

Bij 4Ever Innovations kunnen namelijk bijzondere bestellingen worden gedaan. Het bedrijf kloont bijvoorbeeld mensen en bouwt androïden. Ook kunnen herinneringen uit het menselijke geheugen worden gedownload. Deze worden vervolgens op een speciale chip opgeslagen, zodat de herinneringen naar wens kunnen worden herbeleefd, verkocht of geïmplanteerd bij anderen.

In de meeste gevallen worden al deze uitvindingen gebruikt om de fantasieën van rijke klanten waar te maken. Zo kan men (overleden) geliefden laten klonen of de perfecte minnaar laten bouwen. Toch is er ook ruimte voor conventionelere wensen. Organen kunnen op bestelling worden gekloond om zieken of gehandicapten te genezen. Het is uiteraard niet verwonderlijk dat 4Ever hierdoor het doelwit is van fanatieke gelovigen, die van mening zijn dat het bedrijf niet zomaar voor God kan spelen.

In het verhaal volgen we de jonge medewerkers van 4Ever, die in hun vrije tijd op alle mogelijke manieren hun eigen fantasieën proberen uit te leven. Julia White is zelf een kloon en heeft dus een uniek perspectief op haar werk. Ze werd gekloond uit het DNA van de rijke Stephanie White, die door haar man werd vermoord. Julia worstelt nu dagelijks met haar identiteit. Is ze slechts een kopie van de dode Stephanie of kan ze veel meer zijn?

De hippe Dr. Penny Serling leidt graag een opwindend leven. Ze maakt regelmatig gebruik van o.a. zelf bedachte virtual reality programma’s, waarin ze zich helemaal kan uitleven. Bethany Montrose, hoofd van de afdeling Verkoop, probeert na haar traumatische scheiding een nieuw leven voor zichzelf te beginnen, maar moet erg wennen aan haar uitzonderlijke baan.

Bethany ontdekt op een dag dat haar baas, de mysterieuze Colin Sommers, er duistere en gevaarlijke geheimen op na houdt. Heeft de meedogenloze Colin inderdaad het beste met anderen voor of werkt hij alleen in eigen belang? En wat is er achter de schermen werkelijk bij 4Ever Innovations gaande?

Serie Algemeen

De eerste aflevering van Forbidden Science werd in januari 2009 uitgezonden door de Amerikaanse betaalzender Cinemax. De serie bestaat uit één seizoen van 13 afleveringen, waarvan de laatste in maart 2009 werd uitgezonden. De afleveringen duren ieder zo’n 30 min. De kritieken waren over het algemeen gematigd positief.

De serie wordt door de producenten zelf omschreven als een kruising tussen The X-Files en Red Shoe Diaries, een mengeling van noir sciencefiction en erotiek. In iedere aflevering wordt het verhaal meerdere malen onderbroken door softcore porno scènes. Hoewel het acteerwerk soms niet al te sterk is, is Forbidden Science echter meer dan alleen erotiek met een filterdun verhaaltje erom heen.

De producenten hebben namelijk duidelijk hun best gedaan om deze low budget serie een beetje diepgang te geven. Men gaat bijvoorbeeld regelmatig in op de vraag wat het betekent een kloon te zijn. Wat zijn dan je rechten? Ben je alleen een kopie van iemand anders of is het ook mogelijk een eigen identiteit te hebben? De zoektocht naar de grenzen van de ethiek (of het ontbreken hiervan) vormt een belangrijke rode draad in de serie.

Verder worden er naar mate de afleveringen vorderen allerlei mysteries geïntroduceerd. 4Ever Innovations blijkt vele duistere geheimen te verbergen, wat uiteindelijk tot enkele interessante onthullingen leidt in de seizoensfinale.

Forbidden Science werd bedacht door Doug Brode, die eerder achter de schermen meewerkte aan films als Van Helsing, Planet of the Apes en Iron Man. Uitvoerend producent John Quinn maakte eerder erotische series als Passion Cove en Sin City Diaries.

Brode onthulde in een interview dat hij en Quinn al langer van plan waren om een serie te maken die zowel SF fans als kijkers van erotische verhalen zou aanspreken. Het script voor de pilot schreef Brode al in 2007. Betaalzender HBO toonde weliswaar interesse, maar kon geen plaats in het programmaschema vinden. Uiteindelijk ging het project naar Cinemax, die daarna groen licht gaf voor het begin van de productie.

Brode is van mening dat zijn serie de eerste was die op succesvolle wijze erotiek met een pakkend SF verhaal vermengd. Wie van zowel SF als erotiek houdt zal deze serie dan ook wel kunnen waarderen. Wie meer van sciencefiction houdt zal zich echter storen aan de vele seksscènes die steeds de vaart uit het verhaal halen.

dvd

De serie is nooit op dvd uitgebracht.

Links

5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)