Forbidden Science (2009)

Samenvatting

De serie speelt in de nabije toekomst. Centraal staat een futuristisch bedrijf dat de ethische grenzen van de wetenschap maar al te graag overschrijdt. Bij 4Ever Innovations kunnen namelijk bijzondere bestellingen worden gedaan. Het bedrijf kloont bijvoorbeeld mensen en bouwt androïden. Verder kunnen herinneringen uit het menselijke geheugen worden gedownload. Deze worden vervolgens op een speciale chip opgeslagen, zodat de herinneringen naar wens kunnen worden herbeleefd, verkocht of geïmplanteerd bij anderen.

In de meeste gevallen worden deze uitvindingen gebruikt om de fantasieën van rijke klanten waar te maken. Zo kan men (overleden) geliefden laten klonen of de perfecte minnaar laten bouwen. Ook kunnen organen en ledematen op bestelling worden gekloond om zieken en gehandicapten te genezen. 4Ever is hierdoor het doelwit van fanatieke gelovigen, die van mening zijn dat het bedrijf niet zomaar voor God kan spelen.

In het verhaal volgen we de jonge medewerkers van 4Ever, die in hun vrije tijd op alle mogelijke manieren hun eigen fantasieën uitleven. Julia White is zelf een kloon en heeft dus een uniek perspectief op haar werk. Ze werd gekloond uit het DNA van de rijke Stephanie White, die door haar man werd vermoord. Julia worstelt nu dagelijks met haar identiteit. Is ze slechts een kopie van de dode Stephanie of kan ze veel meer zijn?

De hippe Dr. Penny Serling leidt graag een opwindend leven. Ze maakt regelmatig gebruik van virtual reality programma’s waarin ze zich helemaal kan uitleven. Bethany Montrose, hoofd van de afdeling Verkoop, probeert na een traumatische scheiding een nieuw leven op te bouwen. Op een dag ontdekt ze dat haar baas, de mysterieuze Colin Sommers, er duistere en gevaarlijke geheimen op na houdt. Wat is er achter de schermen werkelijk bij 4Ever Innovations gaande?

Serie Algemeen

Forbidden Science is een Amerikaanse serie. Het programma werd door de makers zelf omschreven als een soort kruising van The X-Files en Red Shoe Diaries, een mengeling van noir sciencefiction en erotiek. In iedere aflevering wordt het verhaal meerdere malen onderbroken door softcore seksscènes.

De eerste aflevering ging in januari 2009 in première bij de betaalzender Cinemax. In totaal werden er 13 afleveringen gemaakt, waarvan de laatste in maart 2009 werd uitgezonden. Hoewel het acteerwerk niet al te sterk is, hebben de schrijvers duidelijk hun best gedaan om het verhaal een beetje diepgang te geven. Men gaat bijvoorbeeld uitgebreid in op de vraag wat het betekent om een kloon te zijn. Daarnaast vormt de zoektocht naar de grenzen van de ethiek (of het ontbreken hiervan) een belangrijke rode draad in de serie.

De makers lieten in een interview weten al langer een serie te willen maken die zowel SF fans als ook kijkers van erotische verhalen zou aanspreken. Liefhebbers van deze beide genres zullen de serie waarschijnlijk wel kunnen waarderen. Wie meer van sciencefiction houdt zal zich echter storen aan de vele seksscènes, die steeds weer de vaart uit het verhaal halen.

Trailer

Links