Dirk Gently's Holistic Detective Agency (2016-2017)

Gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Douglas Adams.

Samenvatting

Het verhaal begint met Todd Brotzman, die als piccolo in een hotel werkt. Nadat een rijke hotelgast op brute wijze wordt vermoord, maakt Todd kennis met Dirk Gently.

De excentrieke Dirk blijkt een zogenaamde holistische privé detective te zijn, die gelooft dat alles in het universum met elkaar verbonden is. Met enige tegenzin wordt Todd de assistent van Dirk. Samen gaan ze op onderzoek uit.

Na verloop van tijd komen ze een bijzondere machine op het spoor, waarmee men o.a. van lichaam kan wisselen en zelfs kan tijdreizen. Een mysterieuze sekte, genaamd Men of the Machine, gebruikt de machine om macht en rijkdom te vergaren. Dit verhaal vormt de rode draad van seizoen één.

Ondertussen krijgen Dirk en Todd te maken met allerlei andere vreemde zaken en situaties, die in eerste instantie onbelangrijk lijken, maar uiteindelijk allemaal met elkaar verbonden zijn. Verder blijkt het leven van Dirk gevaar te lopen: verschillende mensen willen hem doden of gevangen nemen. Waarom?

Serie Algemeen

Dirk Gently's Holistic Detective Agency is een Amerikaanse tv-serie, die losjes is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van de Britse auteur Douglas Adams (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy).

In 1987 werd het eerste Dirk Gently boek gepubliceerd, deel twee volgde in 1988. Adams stierf in 2001 voordat hij een derde boek kon afmaken. (Later werd het onvoltooide verhaal alsnog postuum gepubliceerd.) De boeken gaan over de excentrieke Dirk Gently, een holistische detective uit Londen. Tijdreizen vormt een belangrijk element in het eerste boek en het verhaal speelt zich daarom niet in chronologische volgorde af.

In 2010 maakte de BBC voor het eerst een tv-serie. In totaal werden hiervan slechts vier afleveringen gemaakt, die tussen december 2010 en maart 2012 werden uitgezonden. Bezuinigingen en tegenvallende kijkcijfers resulteerden in een vroege stopzetting. Het verhaal van de Britse tv-serie was overigens slechts losjes gebaseerd op de boeken.

In oktober 2016 ging een nieuwe Amerikaanse verfilming in première, een coproductie van BBC America en Netflix. De opnames vonden plaats in Canada. In december 2017 maakte BBC America alweer bekend de serie na twee seizoenen te hebben stopgezet. In totaal werden 18 afleveringen uitgezonden.

Ook dit keer was het verhaal slechts losjes gebaseerd op de oorspronkelijke boeken, hoewel de humor net zo absurd is. De serie speelt zich nu af in de VS en de meeste personages zijn Amerikaans. Alleen Dirk wordt gespeeld door een Britse acteur: Samuel Barnett. Lord of the Rings acteur Elijah Wood speelt Todd.

Trailer

 

Links

3.6666666666667 1 1 1 1 1 3.67 (9 stemmen)