De Duivelsgrot (1963-1964)

Samenvatting

Het verhaal gaat over de geoloog Professor Librock. Op een dag krijgt hij een oud boek in handen met daarin een geheimzinnige tekst over een bijzondere grot. Vervolgens gaat de Professor samen met zijn neef Dick Roudon en de speleoloog Hans Wester op expeditie naar het middelpunt van de aarde.

Diep onder de grond ontdekken de mannen een mysterieuze schacht, die de landingsplaats voor een buitenaards ruimteschip blijkt te zijn. Aan boord bevinden zich drie aliens afkomstig van de verre planeet Aralis. De wezens hebben snode plannen: ze beschikken over technologie waarmee de mensheid kan worden gehersenspoeld. Het is nu aan de Professor en zijn kompanen om de aarde te redden.

Serie Algemeen

De Duivelsgrot is een Nederlandse jeugdserie. De eerste aflevering werd in november 1963 uitgezonden door de AVRO. In totaal werden er acht afleveringen gemaakt, waarvan de laatste in mei 1964 te zien was. Helaas is er van de serie zelf geen bewegend filmmateriaal bewaard gebleven, alleen foto's. Overigens kent het begin van het verhaal grote overeenkomsten met het boek Naar het middelpunt der aarde van Jules Verne, hoewel de verdere uitwerking anders is.

Regisseur Fred Bosman maakte later nog een tweede SF serie: Treinreis naar de toekomst (1964-1965).

Foto's uit de serie

Link