Serenity: Firefly Class 03-K64 (comicreeks)

Algemeen

De comicreeks Serenity: Firefly Class 03-K64 is een voortzetting van de tv-serie Firefly (2002) en de daaropvolgende bioscoopfilm Serenity (2005). Het verhaal gaat over de bemanning en passagiers van het ruimtevrachtschip Serenity onder leiding van Captain Mal Reynolds. Allen worden gezocht door de autoriteiten.

Ondanks het feit dat de tv-serie al vroeg werd stopgezet is Firefly tegenwoordig nog steeds redelijk populair. In 2006 werd voor het eerst een comic gepubliceerd. Deze bleek al snel een bestseller te zijn, waarna meerdere vervolgdelen werden uitgebracht. Deze losse verhalen werden later gebundeld en opnieuw uitgebracht als hardcover graphic novels. Het merendeel van de verhalen werd geschreven door Joss Whedon (de bedenker van de tv-serie) en zijn broer Zack Whedon.

De comics werden over het algemeen redelijk positief ontvangen. De verhalen zijn vooral geschikt zijn voor de trouwe fans, die meer willen weten over hun favoriete personages. Wel moeten worden opgemerkt dat de kwaliteit van de tekeningen wisselend is, waardoor het soms lastig kan zijn om de personages uit elkaar te houden.

Comics

Volume 1: Those Left Behind (2012)

Het verhaal speelt ergens na het einde van de tv-serie en laat zien waarom Inara en Shepard Book besloten het schip te verlaten. Ondertussen blijkt de Alliance nog steeds jacht te maken op de Serenity. De 'Hands of Blue' zoeken naar River en Simon, terwijl Mal wordt gezocht door agent Lawrence Dobson. Gelukkig kunnen Mal en zijn crew hun achtervolgers uiteindelijk net op tijd uitschakelen.

Hierna wordt de gevaarlijke Operative door de Alliance ingehuurd om de Serenity alsnog uit te schakelen (zoals te zien is in de film).

Bevat: Those Left Behind #1 t/m #3.

Volume 2: Better Days and Other Stories (2011)

Het verhaal speelt vlak voor de gebeurtenissen uit Those Left Behind.

Mal en zijn crew hebben eindelijk eens een keer geluk en blijken na een succesvolle klus ineens gigantisch rijk te zijn. De grote vraag is natuurlijk wat ze nu met al dat geld moeten doen. Helaas wordt al snel duidelijk dat rijkdom ook veel problemen met zich meebrengt. Uiteindelijk wordt het geld van de crew gestolen, waarna iedereen weer terug bij af is.

Bevat: Better Days #1 t/m #3 en als extra de korte verhalen The Other Half, Downtime en Float Out. De drie korte verhalen spelen zich voor én na de bioscoopfilm af. Zo blijkt Zoe na de dood van haar man Wash zwanger te zijn.

Volume 3: The Shepherd's Tale (2010)

Het verhaal gaat dit keer uitsluitend over Shepherd Book. Tijdens de tv-serie werd duidelijk dat Shepherd een uiterst mysterieus verleden heeft. Door middel van flashbacks wordt er nu eindelijk iets meer over zijn leven onthuld.

Na een traumatische jeugd komt hij op een dag in contact met de Browncoats, die hem als spion bij de Alliance laten infiltreren. Al snel wordt Shephard bevorderd en hij bereikt in de Alliance een hoge positie. Na een belangrijke missie te hebben gesaboteerd wordt Shepard echter ontslagen, wat uiteindelijk leidt tot een nieuwe carrière als pastoor.

Het verhaal wordt achterstevoren verteld en begint dus met zijn dood, om daarna steeds verder terug in de tijd te gaan.

Volume 4: Leaves on the Wind (2014)

Het verhaal speelt zo'n acht maanden na de bioscoopfilm.

Zoe bevalt van een gezonde dochter, die ze de naam Emma geeft. Tijdens de bevalling treden er echter complicaties op. Om het leven van Zoe te redden ziet Mal zich gedwongen om contact op te nemen met een medisch schip. Een riskante onderneming, omdat de crew van de Serenity nog steeds wordt gezocht door de Alliance. Bovendien is het nog erg onrustig is na de gebeurtenissen op de planeet Miranda.

Ondertussen blijkt er ook een nieuwe verzetsgroep actief te zijn, die aanstuurt op een hernieuwd conflict met de Alliance.

Bevat: Leaves on the Wind #1 t/m #6 en als extra het korte verhaal It's Never Easy. Hierin probeert een ongenode gast de Serenity te stelen.

Volume 5: No Power in the 'Verse (2017)

Het vervolg op Leaves on the Wind. Inmiddels is duidelijk dat River niet de enige was die als kind door Alliance werd opgeleid tot moordenaar. Op een dag wordt ze ontvoerd door haar 'zusters', die willen dat ze weer terugkeert naar de Alliance, haar 'familie'.

Ondertussen krijgen Mal en zijn crew te maken met de Peacemakers, extreme Browncoats die niet terugdeinzen voor het plegen terroristische aanslagen op onschuldige burgers. Mal wil eigenlijk niets met deze groepering te maken hebben, maar wordt toch gedwongen met hen samen te werken om River te redden.

Bevat: No Power in the 'Verse #1 t/m #6 en als extra het korte verhaal The Warrior and the Wind. Hierin vertelt River aan de kleine Emma een spannend sprookje voor het slapengaan.

Verkoop

Alle volumes zijn verkrijgbaar via Bol.com.