Farscape (comicreeks)

   

Algemeen

Deze comicreeks is een voortzetting van de tv-serie Farscape (1999-2004). Centraal staan de avonturen van de Amerikaanse astronaut John Crichton, die tijdens een testvlucht per ongeluk door een wormgat vliegt. Hij komt terecht in een ver afgelegen hoek van het universum en wordt vervolgens opgenomen in de bemanning van het buitenaardse ruimteschip Moya. Crichton vindt hier nieuwe vrienden, maar ondertussen maakt hij ook veel vijanden.

Op televisie kwam Farscape in 2004 helaas ten einde. Vanaf 2008 werd het verhaal van de serie echter voorgezet in een comicreeks die werd uitgegeven door het Amerikaanse bedrijf BOOM! Studios, in samenwerking met The Jim Henson Company. Deze uitgaven waren destijds erg populair: meerdere nummers waren meteen na verschijning al helemaal uitverkocht, waarna er een tweede (en soms ook derde) druk kwam.

Het merendeel van de comics speelt direct na afloop van de tv-serie, zodat de fans kunnen lezen hoe het daarna verder ging met hun favoriete personages. Een aantal comics spelen zich af tijdens eerdere seizoenen, waardoor meer inzicht wordt gegeven in het verleden van de karakters. De verhalen werden geschreven door Farscape-bedenker Rockne S. O'Bannon, en de SF/fantasy auteurs Keith R.A. DeCandido en David Alan Mack.

Het laatste deel werd in 2011 gepubliceerd. Sindsdien zijn de comics al verschillende keren opnieuw uitgebracht in verzamelbanden.

Comics (vervolgserie)

Deze comics spelen direct na het einde van de tv-serie. John, Aeryn en hun zoontje (en de verdere bemanningsleden van Moya) staan centraal. De Peacekeepers en de Scarrans zijn weliswaar (voorlopig) verslagen, maar al snel dienen zich nieuwe vijanden aan.

Inhoud

Het verhaal begint na afloop van The Peacekeeper Wars. John en Aeryn moeten erg wennen aan hun nieuwe rol als ouders van de kleine D’Argo, die de bijnaam Deke heeft gekregen. John en Aeryn willen vanaf nu een rustig en vreedzaam leven gaan leiden, maar hebben niet in de gaten dat Moya overal wordt achtervolgd door een geheimzinnig schip. Bovendien blijkt Deke bijzondere krachten te hebben. Ondertussen neemt Rygel het besluit terug te keren naar zijn thuisplaneet Hyneria om zijn neef Bishan (die nu aan de macht is) van de troon te stoten.

Opmerkingen

Vier delen, die oorspronkelijk werden uitgegeven van december 2008 t/m april 2009.

Bevat: #1 Return of the King, #2 Dungeons and Dominars, #3 Yes That's Our Baby, #4 Hynerian Rhapsody. Inclusief een scriptboek.

Inhoud

De bemanning van Moya wordt getroffen door een mysterieus virus. Hierdoor keren ze zich steeds meer tegen elkaar. Crichton moet nu het hoofd koel houden en proberen om iedereen te redden. Ondertussen blijken Grunchlk en Sikozu nog in leven te zijn.

Opmerkingen

Vier delen, die oorspronkelijk werden uitgegeven van april t/m juni 2009.

Bevat: #1 Leave It To Crichton, #2 One Big Happy Family, #3 Together Again for the First Time, #4 The Binds that Tie.

Inhoud

Crichton komt per ongeluk terecht in een alternatieve tijdlijn. Hier zijn D'Argo en Zhaan nog in leven. De schok is groot als Crichton vervolgens ontdekt dat hij een gezinnetje heeft met prinses Katralla. Aeryn blijkt nog steeds een Peacekeeper te zijn: ze heeft geen idee wie Crichton is.

Opmerkingen

Vier delen, die oorspronkelijk werden uitgegeven van juli t/m oktober 2009.

Bevat: #1 Through a Glass Weirdly, #2 With Enemies Like These, #3 Call in the Murines, #4 All Fall Down.

Inhoud

Al enige tijd is duidelijk dat baby Deke mysterieuze krachten heeft. Niet Crichtons menselijke genen, maar een bijzondere genetische afwijking van de Peacekeepers hebben Deke's krachten veroorzaakt. Aeryn gaat op zoek naar de oorsprong hiervan en doet een opmerkelijke ontdekking. Ondertussen gaan Crichton en Chiana op zoek naar de gevaarlijke huurling Roiin, die eerder de kleine Deke probeerde te vermoorden.

Opmerkingen

Vier delen, die oorspronkelijk werden uitgegeven van november 2009 t/m februari 2010.

Bevat: #1 In Search Of, #2 Undercover of the Night, #3 Prybella Little Tenderness, #4 Baxx in the High Life Again.

Inhoud

De bemanning van Moya ontvangt een noodsignaal van Pilots thuisplaneet. Een agressief volk genaamd Grennij blijkt de planeet te hebben aangevallen. Moya's crew schiet te hulp. De verbazing is groot wanneer men vervolgens ontdekt dat er ook een aantal Peacekeeper deserteurs op het noodsignaal zijn afgekomen, afkomstig van een Leviathan genaamd Cilla. De bemanningen van Moya en Cilla besluiten - met enige tegenzin - samen te gaan werken.

Opmerkingen

Vier delen, die oorspronkelijk werden uitgegeven van maart t/m juni 2010.

Bevat: #1 Refractions of the Way Life Used to Be, #2 Home is Where the War Is, #3 Next Stop Grennij Village, #4 Rotten to the Kkore Cannon.

Inhoud

De Peacekeepers, nog steeds onder leiding van Commandante Grayza, blijken wapenhandel te drijven met de gevaarlijke Grennij. De bemanningen van Moya en Cilla proberen deze handel uiteraard meteen te stoppen. Al snel komt het tot een nieuwe confrontatie tussen Crichton en Grayza. Ondertussen ondergaat Noranti een opvallende transformatie.

Opmerkingen

Vier delen, die oorspronkelijk werden uitgegeven van juli t/m oktober 2010.

Bevat: #1 Prophet Margin, #2 Who's on Faust?, #3 Pleas and Bargains, #4 The Storm Before the Storm.

Inhoud

De Grennij blijken in dienst te zijn van een ander, nog gevaarlijker volk genaamd Kkore. Zij hebben plannen om de hele Uncharted Territories uit te roeien. Ook Scorpius duikt weer op: hij blijkt inmiddels voor de Kkore te werken. De bemanning van Moya moet nu op zoek gaan naar zoveel mogelijk bondgenoten om de Kkore te stoppen. Ondertussen wordt Aeryn uitgeroepen tot de nieuwe Peacekeeper commandante, nadat Grayza is afgezet. Aeryns eerste taak is om de verdeelde Peacekeepers weer te herenigen tot één militaire macht.

Opmerkingen

De grote finale van de Farscape comics.

Twaalf delen, die oorspronkelijk werden uitgegeven van november 2010 t/m oktober 2011.

Bevat: #1 Twice More Unto the Breach, #2 Death is Taxing, #3 Nothing Left to Lose, #4 Crawling From the Wreckage, # 5 The Mediocre Escape, #6 Resistance is Useless, #7 Stark Contrasts, #8 Getting the Band Back Together, #9 Divided We Stand, #10 Talkin' Kkore Blues, #11 The Peace to End All Wars, #12 The Beginning of The End of The Beginning.

Farscape: Uncharted Tales

Een reeks verhalen met D'Argo in de hoofdrol. Hierin komen we meer te weten over zijn verleden.

Inhoud

Het verhaal speelt zich af tijdens het derde seizoen. D'Argo en Jool raken gescheiden van het schip en komen op een vreemde planeet al snel diep in de problemen terecht. Ondertussen komt de lezer meer te weten over het militaire verleden van D'Argo.

Opmerkingen

Vier delen, die oorspronkelijk werden uitgegeven van april t/m juli 2009.

Bevat: #1 If You Can Be an Idiot I Can Be an Idiot, #2 I Spit on Your Grave, #3 I Would Rather Go Down on a Swing, #4 I'm Your Daddy.

Inhoud

Een flashback verhaal waarin het tragische verleden van D'Argo wordt onthuld, tot aan het moment dat hij voor het eerst aan boord van Moya arriveert. Eerst trouwt de jonge D'Argo met zijn geliefde Lo'Laan. Later krijgen ze een zoon genaamd Jothee. Maar dit familiegeluk komt op verschrikkelijke wijze ten einde wanneer Lo'Laan op een dag wordt vermoord en D'Argo ten onrechte wordt veroordeeld voor de dood van zijn vrouw.

Opmerkingen

Vier delen, die oorspronkelijk werden uitgegeven van augustus t/m november 2009.

Bevat: #1 A Many-Splendor'd Thing, #2 Brotherly Hate, #3 The Long Tenka of the Law, #4 Error and Trial.

Inhoud

Jaren geleden werd D'Argo ten onrechte veroordeeld voor de moord op zijn vrouw Lo'Laan. D'Argo besluit nu om de echte moordenaar van zijn vrouw op te sporen: zijn eigen zwager Macton Tal. Om dit doel te bereiken moet hij echter samenwerken met de onbetrouwbare Raxil (uit de tv-aflevering Scratch 'N' Sniff).

Opmerkingen

Vier delen, die oorspronkelijk werden uitgegeven van december 2009 t/m maart 2010.

Bevat: #1 Reunited and It Feels So Bad, #2 Undercover of the Night, #3 Thin as Thieves, #4 Prison Brake.

Farscape: Scorpius

Een reeks verhalen met Scorpius in de hoofdrol. Hierin wordt onthuld hoe het hem verging na het einde van de tv-serie.

Inhoud

Ooit was Scorpius een machtig en gevreesd man in de Uncharted Territories, maar daar is inmiddels weinig meer van over. Hij blijkt zijn duistere ambities echter nog niet te hebben opgegeven. Daarom probeert Scorpius nieuwe bondgenootschappen te sluiten.

Opmerkingen

Vier delen, die oorspronkelijk werden uitgegeven van april t/m juli 2010.

Bevat: #1 Fire and Ice, #2 Grim Intimations, #3 Violent Delights, #4 The Devil's Right Hand.

Inhoud

Scorpius heeft een nieuwe bondgenoot gevonden: een volk genaamd Kkore. Met hun geavanceerde wapens willen deze aliens de hele Uncharted Territories veroveren. Scorpius weet zich al snel op te werken tot de aanvoerder van hun strijdkrachten. Na verloop van tijd wordt echter duidelijk dat de Kkore veel gevaarlijker zijn dan verwacht.

Dit verhaal wordt voortgezet in de comic The War for the Uncharted Territories.

Opmerkingen

Vier delen, die oorspronkelijk werden uitgegeven van augustus t/m november 2010.

Bevat: #1 Knives at a Gunfight, #2 Speak in Thunder, #3 Between the Wheels, #4 The Unexpected Inevitable.

Link