Cleopatra 2525 (2000–2001)

“500 years into the future she will enter a world where machines rule the Earth. Mankind has been driven underground and Cleopatra is about to discover … there’s no place like home.”

Een serie van de makers van Hercules en Xena: Warrior Princess.

Samenvatting

In 2001 staat de studente Cleopatra (tijdens de avonduren een ‘exotische danseres’) op het punt een borstvergroting te ondergaan. Tijdens de operatie gaat er echter iets mis, waardoor ze wordt ingevroren. Wanneer ze weer wakker wordt, blijken er meer dan 500 jaar te zijn verstreken. Cleo is geschokt wanneer duidelijk wordt dat de wereld inmiddels compleet is veranderd.

In het jaar 2525 staat de aardoppervlakte onder de controle van de moordzuchtige Baileys, zwaarbewapende vliegende robots. Deze zijn vernoemd naar de gewetenloze wetenschapper die hen ooit creëerde, Dr. George Bailey a.k.a. Creegan. De Baileys werden oorspronkelijk niet geprogrammeerd om de mensheid uit te moorden, maar hun programmatuur ging op een gegeven moment een eigen leven leiden. De mensheid (of wat daarvan over is) houdt zich al eeuwen schuil in een enorm ondergronds complex van tunnels en schachten. Als gevolg hiervan zijn er allerlei verschillende ondergrondse culturen ontstaan. Velen hebben de hoop allang opgegeven dat ze het zonlicht ooit nog terug zullen zien.

Toch denkt niet iedereen er zo over. Vanuit de tunnels probeert een verzetsorganisatie hun planeet terug te veroveren van de Baileys. Het verzet staat onder leiding van de mysterieuze ‘Voice’, de stem van een onbekende vrouw, die via communicatie implantaten bevelen geeft aan meerdere verzetsteams. De twee vastbesloten verzetsstrijdsters Helen (teamleider) en Sarge (echte naam Rose) vinden de ingevroren Cleo op een dag in één van de ondergrondse tunnels en ontdooien haar per ongeluk. Cleo sluit zich bij het duo aan, aangezien ze weinig andere opties heeft.

De Bailey’s zijn niet de enige tegenstanders van de mensheid. Men heeft ook te maken met infiltranten en verraders, de Betrayers. Dit zijn androïden die niet te onderscheiden zijn van echte mensen. De Betrayers ontvoeren en vermoorden regelmatig mensen en kopiëren daarna het uiterlijk en het geheugen van hun slachtoffers. Vervolgens infiltreren ze ongemerkt in bijvoorbeeld het verzet. Helens team wordt ondersteund door Mauser, een gehersenspoelde Betrayer, die nu aan de kant van het verzet staat.

Hoewel het voor Cleo moeilijk is om zich aan haar nieuwe omgeving aan te passen, vind ze al snel een luchtige manier om met haar situatie om te gaan: door zoveel mogelijk citaten en grapjes uit de 20e eeuw aan te halen. Dit zorgt uiteraard voor verwarring bij haar teamgenoten uit de 26e eeuw.

Serie Algemeen

Cleopatra 2525 stamt uit de koker van Renaissance Pictures, het productiebedrijf van regisseur Sam Raimi (Spiderman films) en producent Robert Tapert. Zij waren samen ook verantwoordelijk voor o.a. Hercules: The Legendary Journeys en diens spin-off Xena: Warrior Princess.

De serie telde twee seizoenen en in totaal 28 afleveringen. De eerste aflevering werd uitgezonden in januari 2000, de laatste aflevering (met open einde) in maart 2001. Nadat Xena in 2001 ten einde was gekomen, werd ook Cleopatra 2525 stopgezet. Beide series werden in de V.S. namelijk samen als één blok uitgezonden.

In het eerste seizoen duurden de afleveringen slechts 22 minuten. In het tweede seizoen werden de laatste zes afleveringen van de serie verlengd naar 45 minuten. De serie werd overigens gefilmd op locatie in Auckland, Nieuw Zeeland (net als Hercules en Xena).

Cleopatra 2525 is een serie met weinig diepgang. De hoofdrolspeelsters lopen bijvoorbeeld continue rond in nauwelijks verhullende kleren. Ook de lengte van de afleveringen, nog niet eens een halfuur, geeft weinig tijd om de verhalen fatsoenlijk uit te kunnen werken. Wie echter van actie houdt, zal de serie waarschijnlijk goed kunnen waarderen. Alle afleveringen bevatten vele futuristische en acrobatische gevechten tussen de hoofdpersonages en hun tegenstanders.

SF fans zullen in de cast actrice Gina Torres (speelt Hel) herkennen, die enkele jaren later meespeelde in de serie Firefly als Zoe. Grappig weetje is dat deze actrice in 1995 een gastrol had in Xena. Haar personage heette in die aflevering … Cleopatra! Ook actrices Jennifer Sky (Cleo) en Victoria Pratt (Sarge) waren eerder te zien in Xena en Hercules.

dvd

In Regio 1 (Noord-Amerika) is de hele serie als één box set op dvd verkrijgbaar, maar in Regio 2 zijn alleen losse dvd's te koop.

In Nederland werden in totaal slechts 7 afleveringen uitgebracht op 3 losse dvd’s. Vreemd genoeg gaat het hierbij om willekeurig gekozen afleveringen (uit zowel het eerste als het tweede seizoen), die ook nog eens in de verkeerde volgorde staan. Ook de openingstitels zijn in de meeste gevallen verwijderd.

Wie de serie op dvd wil hebben, kan misschien beter de Britse dvd’s importeren. In de U.K werden er 2 losse dvd’s uitgegeven, waarop alle 14 afleveringen van het eerste seizoen staan, in de goede volgorde.

Links

Via deze links zijn verdere links te vinden naar nog meer Cleopatra fansites. Veel sites zijn nog steeds in de lucht, maar hou er rekening mee dat ze vaak sinds 2001 niet meer zijn bijgewerkt.

5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)