Cleopatra 2525 (2000-2001)

Samenvatting

In 2001 staat de studente Cleopatra (tijdens de avonduren een ‘exotische danseres’) op het punt een borstvergroting te ondergaan. Tijdens de operatie gaat er echter iets mis, waardoor ze wordt ingevroren. Wanneer ze ontwaakt blijken er meer dan 500 jaar te zijn verstreken. Cleo is geschokt wanneer duidelijk wordt dat de wereld inmiddels compleet is veranderd.

In het jaar 2525 staat de aardoppervlakte onder de controle van gevaarlijke Baileys. Dit zijn zwaarbewapende vliegende robots die de mensheid willen uitroeien. De Baileys zijn vernoemd naar de wetenschapper die hen ooit creëerde. De mensheid (of wat daar van over is) houdt zich nu al eeuwen schuil in een enorm ondergronds complex van tunnels en schachten. Als gevolg hiervan zijn er allerlei ondergrondse subculturen ontstaan.

Vanuit de tunnels probeert een verzetsbeweging de aarde terug te veroveren. Het verzet staat onder leiding van een mysterieuze stem die via communicatie implantaten bevelen geeft aan meerdere teams. Een daarvan is het team van Helen en Sarge. Op een dag ontdekken ze de ingevroren Cleo en ontdooien haar. Cleo sluit zich vervolgens bij hen aan. Cleo's vele citaten en grapjes uit de 20e eeuw zorgen echter voor verbazing bij haar teamgenoten uit de 26e eeuw.

Ondertussen zijn de Baileys niet de enige tegenstanders van de mensheid. Men krijgt ook te maken met gevaarlijke infiltranten, de Betrayers. Dit zijn androïden die niet te onderscheiden zijn van echte mensen. Helens team wordt ondersteund door Mauser, een geherprogrammeerde Betrayer die nu voor het verzet werkt.

Serie Algemeen

Cleopatra 2525 is een luchtige Amerikaanse serie. De productie was in handen van de makers van Hercules: The Legendary Journeys en diens spin-off Xena: Warrior Princess. De opnames vonden plaats in Nieuw-Zeeland.

Het eerste seizoen ging in januari 2000 in première op de Noord-Amerikaanse televisie. Uiteindelijk werden er twee seizoenen gemaakt, in totaal 28 afleveringen. De laatste aflevering, die eindigt met een cliffhanger, werd in maart 2001 uitgezonden. Hierna volgde de stopzetting.

Cleopatra 2525 valt te omschrijven als een serie met weinig diepgang. De hoofdrolspeelsters lopen bijvoorbeeld continue rond in nauwelijks verhullende kleding. Ook de lengte van de afleveringen (zo'n 25 minuten) geeft weinig tijd om de verhalen fatsoenlijk uit te kunnen werken. Wie echter van actie houdt, zal de serie waarschijnlijk wel kunnen waarderen. Alle afleveringen bevatten namelijk futuristische en acrobatische gevechtsscènes.

De cast bestaat o.a. uit actrice Gina Torres (Firefly). Overigens hadden alle hoofdrolspeelsters eerder ook gastrollen in Hercules en Xena. (Ook die series werden in Nieuw-Zeeland gefilmd.)

Openingstitel

Links