The Expanse (boekenreeks)

     

Samenvatting

Het verhaal speelt enkele eeuwen in de toekomst. De mensheid heeft het zonnestelsel gekoloniseerd. De aarde wordt bestuurd door de VN. Mars is een onafhankelijke kolonie. Verder zijn er nog de buitengebieden, de zogenaamde Belt. Dit is een verzameling van asteroïden en ruimtestations waar miljoenen mensen wonen, vaak onder slechte omstandigheden. Het gevolg zijn grote politieke en sociale spanningen tussen de aarde, Mars en de Belt.

Tegen deze achtergrond volgen we de opkomst van het Protomolecule. Dit is een mysterieuze substantie die afkomstig blijkt te zijn van ver buiten ons zonnestelsel. Al snel wordt duidelijk dat het Protomolecule immense krachten heeft en daarom levensgevaarlijk is. Wanneer het Protomolecule vervolgens een enorm portaal bouwt dat naar andere sterrenstelsels blijkt te leiden, breekt hiermee een nieuw hoofdstuk aan voor de mensheid.

Het verhaal kan worden omschreven als een epische space opera met veel aandacht voor politieke en militaire verwikkelingen. Kenmerkend is dat de reeks niet één vast hoofdpersonage heeft. Ieder boek heeft namelijk andere hoofdpersonages, waardoor het verhaalperspectief steeds verschuift. Daarnaast zijn er ook een aantal personages die wel steeds terugkeren. Dit is bijvoorbeeld de bemanning van het voormalige oorlogsschip Rocinante. Kapitein James Holden en zijn crew proberen te midden van alle chaos neutraal te blijven, maar raken ongewild steeds weer betrokken bij allerlei intriges.

Boeken

De reeks bestaat uit de volgende boeken:

1. Leviathan Wakes (2011)

James Holden en Detective Joe Miller komen een gigantische samenzwering op het spoor, die samenhangt met de ontdekking van het mysterieuze Protomolecule. Wetenschappers proberen van deze substantie een nieuw soort biologisch wapen te maken. Deze experimenten lopen echter uit de hand.

In het Nederlands uitgebracht als: Leviathan ontwaakt (2014).

2. Caliban's War (2012)

Anderhalf jaar na de gebeurtenissen op Eros duikt het Protomolecule opnieuw op, dit keer op Ganymede. De strijd tussen Mars en de aarde laait hierdoor opnieuw op. Ondertussen probeert VN ondersecretaris Chrisjen Avasarala vanaf de aarde grip op de situatie te krijgen.

In het Nederlands uitgebracht als: Calibans strijd (2015).

3. Abaddon's Gate (2013)

Een jaar geleden lanceerde het Protomolecule een enorme mysterieuze Ring, die zich nu in de buurt van Uranus bevindt. Een vloot van de aarde, Mars en de OPA trekt er op uit voor nader onderzoek. Holden ontdekt dat de Ring een soort portaal is naar andere sterrenstelsels.

4. Cibola Burn (2014)

De eerste menselijke kolonie in een ander sterrenstelsel is een feit. Helaas komt het al snel tot een conflict tussen een groep Belters (die als eersten op de planeet Ilus arriveerden) en een machtige VN coöperatie (die meent het alleenrecht op de nieuwe planeet te hebben). Holden wordt ingeschakeld om te bemiddelen.

5. Nemesis Games (2015)

Na de gebeurtenissen uit het vorige boek moet de Rocinante maandenlange reparaties ondergaan. De bemanning grijpt deze gelegenheid aan om wat privézaken uit het verleden af te wikkelen. Ondertussen blijken militante Belter fracties zich te hebben verenigd in de Free Navy. Vervolgens komt het tot een allesvernietigende aanval op de aarde.

6. Babylon's Ashes (2016)

Na de aanvallen op de aarde en Mars grijpt de Free Navy (onder leiding van de fanatieke Marco Inaros) de macht in het zonnestelsel. Binnen de Free Navy ontstaat echter al snel ontevredenheid over Marco's plannen voor de toekomst. Ondertussen gaat de crew van de Rocinante de strijd aan met de Free Navy.

7. Persepolis Rising (2017)

Het is 30 jaar later. James Holden, inmiddels aardig op leeftijd, maakt plannen voor zijn pensioen. Totdat de bemanning van de Rocinante opnieuw te maken krijgt met een gevaarlijke tegenstander. Admiraal Duarte van een kolonie genaamd Laconia wil met geavanceerde Protomolecule technologie het hele zonnestelsel veroveren.

8. Tiamat's Wrath (2019)

Het gehele zonnestelsel en alle 1300 ringportalen vallen nu onder het enorme Laconian Empire. Terwijl het ondergrondse verzet - waaronder de voormalige crew van de Rocinante - de strijd nog niet heeft opgegeven, lijkt Duarte onoverwinnelijk. Totdat zijn experimenten met ringportaal-technologie een reactie uitlokken van een nog machtigere tegenstander.

9. Leviathan Falls (2021)

Laatste boek uit de reeks. Het Laconian Empire is gevallen, maar het gevaar voor de mensheid is groter dan ooit. Lang geleden werden de buitenaardse Ringbouwers uitgeroeid door een nog machtigere tegenstander. Deze mysterieuze entiteit is nu ontwaakt en probeert ook de nieuwe gebruikers van het ringportaal uit te roeien. Holden en zijn bondgenoten hebben nog een laatste kans om de mensheid te redden.

Memory's Legion (verhalenbundel, 2022)

Een verzamelbundel van negen korte verhalen die zich afspelen in het Expanse universum. In een aantal verhalen wordt bijvoorbeeld meer onthuld over het verleden van bepaalde personages. 

Overigens werden deze verhalen in de periode 2011-2019 ieder al digitaal uitgebracht, maar ze zijn sinds 2022 voor het eerst in gedrukte vorm als één bundel verkrijgbaar.

Algemeen

The Expanse is een Amerikaanse boekenreeks geschreven door James S. A. Corey. Deze naam is het pseudoniem van het schrijversduo Daniel Abraham en Ty Franck. Het verhaal werd oorspronkelijk bedacht als MMORPG. Na enkele jaren vooronderzoek had de verhaalsetting echter al zoveel diepgang gekregen dat de mannen uiteindelijk besloten er een boekenreeks van te maken. In totaal zijn er negen delen gepubliceerd (waarvan de eerste twee ook in het Nederlands zijn uitgebracht), plus een aanvullende verhalenbundel.

Het succes van de boekenreeks was voor de Amerikaanse zender Syfy aanleiding om een gelijknamige tv-serie (2015-2022) te maken. (Het programma werd later overgenomen door Amazon Prime Video.) Daniel Abraham en Ty Franck waren zelf ook bij het tv-project betrokken als producenten en scenarioschrijvers. Overigens zijn er wel verschillen tussen de boeken en de tv-serie. Het verhaal is in grote lijnen gelijk, maar veel details zijn anders.

De boeken hebben bijvoorbeeld een omvang van ongeveer 550 bladzijden per deel en bieden hierdoor meer diepgang. Zo speelt het verhaal over een periode van meer dan 30 jaar, wat in de tv-serie is teruggebracht tot enkele jaren. Tevens worden in de boeken tientallen verschillende personages geïntroduceerd; de tv-serie focust zich vooral op een vaste groep personages.

Nederlandse uitgaven

Boek 1 en 2 uit de reeks zijn ook in het Nederlands vertaald.

Links