The Expanse (boekenreeks)

Samenvatting

Het verhaal speelt enkele honderden jaren in de toekomst. De mensheid heeft het zonnestelsel gekoloniseerd. De aarde wordt bestuurd door de VN. Mars is een onafhankelijke kolonie. Verder zijn er nog de buitengebieden, de zogenaamde Belt. Dit is een verzameling van asteroïden en ruimtestations waar miljoenen mensen wonen, vaak onder slechte omstandigheden. Het gevolg zijn grote politieke en sociale spanningen tussen de aarde, Mars en de Belt.

Tegen deze achtergrond volgen we de opkomst van het zogenaamde Protomolecule. Dit is een mysterieuze substantie die afkomstig blijkt te zijn van ver buiten ons zonnestelsel. Al snel wordt duidelijk dat het Protomolecule immense krachten heeft en daarom levensgevaarlijk is. Wanneer het Protomolecule vervolgens een enorm portaal bouwt dat naar andere sterrenstelsels blijkt te leiden, breekt hiermee een nieuw hoofdstuk aan voor de mensheid.

Het verhaal kan worden omschreven als een epische space opera met veel aandacht voor politieke en militaire verwikkelingen. Kenmerkend is dat de reeks niet één vast hoofdpersonage heeft. Ieder boek heeft namelijk andere hoofdpersonages, waardoor het verhaalperspectief steeds verschuift. Daarnaast zijn er ook een aantal personages die wel steeds terugkeren. Dit is bijvoorbeeld de bemanning van het voormalige oorlogsschip Rocinante. Kapitein James Holden en zijn crew proberen te midden van alle chaos neutraal te blijven, maar raken ongewild steeds weer betrokken bij allerlei intriges.

Boeken

De reeks bestaat momenteel uit de volgende boeken:

1. Leviathan Wakes (2011)
James Holden en Detective Joe Miller komen een gigantische samenzwering op het spoor, die samenhangt met de ontdekking van het mysterieuze Protomolecule. Wetenschappers proberen van deze substantie een nieuw soort biologisch wapen te maken. Deze experimenten lopen echter uit de hand.

2. Caliban's War (2012)
Anderhalf jaar na de gebeurtenissen op Eros duikt het Protomolecule opnieuw op, dit keer op Genymede. De strijd tussen Mars en de aarde laait hierdoor opnieuw op. Ondertussen probeert VN ondersecretaris Chrisjen Avasarala vanaf de aarde grip op de situatie te krijgen.

3. Abaddon's Gate (2013)
Een jaar geleden lanceerde het Protomolecule een enorme mysterieuze Ring, die zich nu in de buurt van Uranus bevindt. Een vloot van de aarde, Mars en de OPA trekt er op uit voor nader onderzoek. Holden ontdekt dat de Ring een soort portaal is naar andere sterrenstelsels.

4. Cibola Burn (2014)
De eerste menselijke kolonie in een ander sterrenstelsel is een feit. Helaas komt het al snel tot een gewelddadig conflict tussen een groep Belters (die als eersten op de planeet Ilus arriveerden) en een machtige VN coöperatie (die meent het alleenrecht op de nieuwe planeet te hebben). Holden wordt ingeschakeld om te bemiddelen.

5. Nemesis Games (2015)

6. Babylon's Ashes (2016)

7. Persepolis Rising (2017)

8. Tiamat's Wrath (2019)

9. Boek 9 (komt uit in 2020)

Daarnaast werden binnen het Expanse universum ook meerdere korte verhalen en comics gepubliceerd, die meer informatie geven over het verleden van bepaalde personages. Deze korte verhalen en comics zijn voorlopig alleen digitaal verkrijgbaar.

Algemeen

The Expanse is een Amerikaanse boekenreeks geschreven door James S. A. Corey. Deze naam is het pseudoniem van het schrijversduo Daniel Abraham en Ty Franck. Het verhaal werd oorspronkelijk bedacht als MMORPG. Na enkele jaren vooronderzoek had de verhaalsetting echter al zoveel diepgang gekregen dat de mannen uiteindelijk besloten er een boekenreeks van te maken. Inmiddels zijn er acht delen gepubliceerd (waarvan de eerste twee ook in het Nederlands zijn uitgebracht). Er zijn plannen voor in totaal negen boeken.

Het succes van de boekenreeks was voor de Amerikaanse zender Syfy aanleiding om een gelijknamige tv-serie (2015-heden) te maken. Daniel Abraham en Ty Franck zijn zelf ook bij het tv-project betrokken als producenten en scenarioschrijvers. Overigens zijn er wel verschillen tussen de boeken en de tv-serie. Het verhaal is in grote lijnen gelijk, maar veel details zijn anders. De boeken hebben bijv. een omvang van ongeveer 550 bladzijden per deel en bieden hierdoor meer diepgang. Tevens worden in de boeken tientallen verschillende personages geïntroduceerd; de tv-serie focust zich vooral op een vaste groep personages.

Links

4.625 1 1 1 1 1 4.63 (8 stemmen)