The Expanse (2015-heden)

Samenvatting

Het verhaal speelt zo’n 200 jaar in de toekomst. De mensheid heeft inmiddels het zonnestelsel gekoloniseerd. De aarde wordt bestuurd door de VN. Mars is een onafhankelijke kolonie, de Martian Congressional Republic. Verder zijn er nog de buitengebieden, de zogenaamde Belt. Dit is een verzameling van asteroïden en ruimtestations waar miljoenen mensen wonen, vaak onder slechte omstandigheden. De Belters voelen zich daarom achtergesteld en willen meer rechten.

Het gevolg zijn grote politieke en sociale spanningen tussen de aarde, Mars en de Belt. Met name de Outer Planets Alliance (OPA) zorgt voor problemen. Deze groepering komt op voor de belangen van de Belters en krijgt steeds meer aanhang. Op de aarde en Mars ziet men de OPA echter als terroristen.

Centraal staan verschillende personages. Detective Joe Miller, geboren en getogen op de asteroïde Ceres, gaat op zoek naar een vermiste jonge vrouw: Julie Mao. Elders volgen we James Holden, eerste officier van het vrachtschip Canterbury. Op een dag ontdekt hij het wrak van het ruimteschip waarop Julie passagier was. Vervolgens komen Holden en Miller een enorme samenzwering op het spoor. Een onbekende partij probeert om duistere redenen een oorlog uit te lokken.

Op de aarde maakt VN ondersecretaris Chrisjen Avasarala zich ondertussen ernstige zorgen over de ontstane situatie. De aarde wil koste wat kost de controle houden in het zonnestelsel.

Serie Algemeen

The Expanse is een Amerikaanse tv-serie, gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van James S.A. Corey (een pseudoniem van het schrijvers duo Daniel Abraham and Ty Franck). De tv-serie volgt de boeken in grote lijnen, hoewel her en der wel een aantal veranderingen werden aangebracht.

In 2014 werd de reeks aangekocht door de zender Syfy. De tv-première vond plaats in december 2015. Na drie seizoenen liet Syfy in mei 2018 echter weten de serie te willen stopzetten. Reden waren hoge productiekosten in combinatie met tegenvallende lineaire kijkcijfers. Even leek het erop dat The Expanse vroegtijdig ten einde zou komen. De fans wilden hier niets van weten. Ze begonnen een enorme #SaveTheExpanse campagne, die werd gesteund door enkele grote namen (o.a. George R. R. Martin). En met succes!

Enkele weken later werd bekend gemaakt dat de serie door internetdienst Amazon was overgenomen. Amazon-baas Jeff Bezos is namelijk een grote fan. Het vierde seizoen van The Expanse ging vervolgens in december 2019 in première. Een vijfde seizoen volgde in december 2020.

Amazon heeft ook al opdracht gegeven voor een zesde seizoen, dat tevens het laatste seizoen van de serie zal gaan worden. Dit betekent helaas dat de laatste drie boeken (boek 7 t/m 9) uit de oorspronkelijke boekenreeks niet meer verfilmd zullen worden.

Trailer

Dvd

Seizoen één, twee en drie zijn met Nederlandse ondertitels verkrijgbaar op dvd. (In andere landen is de serie ook verkrijgbaar op Blu-ray.)

Links

Afleveringen

Aflevering 1: Dulcinea

Op een dag ontvangt de bemanning van het ijs-vrachtschip Canterbury een noodsignaal. Eerste officier Jim Holden en een aantal collega’s ontdekken vervolgens het verlaten wrak van de Scopuli. Op dat moment verschijnt er ineens een onbekend stealth schip dat de Canterbury vernietigd. Holden en zijn team zijn de enige overlevenden; de overige 50 crewleden komen om het leven.

Op Ceres krijgt Detective Joe Miller de opdracht om op zoek te gaan met een vermiste jonge vrouw: Julie Mao. Dit lijkt op het eerste gezicht een routine klus te zijn. Op de aarde krijgt VN ondersecretaris Chrisjen Avasarala te maken met een gevangen smokkelaar die voor de Outer Planets Alliance (OPA) werkt. Deze groepering komt op voor de belangen van de mensen in de Belt. Op de aarde en Mars ziet men de OPA echter als terroristen.

Aflevering 2: The Big Empty

Na de vernietiging van de Canterbury versturen Holden en zijn collega’s met veel moeite een noodsignaal. Vervolgens verschijnt de MCRN Donnager, het vlaggenschip van de Martiaanse marine, om hen te redden. Holden vermoedt echter dat Mars de Canterbury heeft vernietigd. Om te voorkomen dat hij en zijn team (als enige overlevende getuigen) ook worden gedood, stuurt Holden daarom een boodschap de ruimte in. Hierin stelt hij indirect Mars aansprakelijk voor alle gebeurtenissen.

Op Ceres begint Miller met zijn onderzoek naar de verdwenen Julie. Ze blijkt een passagier op de Scopuli te zijn geweest. Op de aarde krijgt Chrisjen Avasarala te maken met een tegenslag: de OPA smokkelaar weigert te praten en pleegt uiteindelijk zelfmoord.

Aflevering 3: Remember the Cant

De boodschap van Holden bereikt Ceres en zorgt daar voor veel onrust. Er breken protesten uit, die worden aangewakkerd door de OPA. Op de aarde probeert de VN te achterhalen wie er verantwoordelijk was voor de vernietiging van de Canterbury. Een nog onbekende partij probeert duidelijk een oorlog uit te lokken. Ondertussen worden Holden en zijn collega’s aan boord van de MCRN Donnager genomen. Hier worden ze verhoord en gevangen gezet.

Aflevering 4: CQB

Miller gaat door met zijn onderzoek naar Julie. Ze blijkt voor haar verdwijning contacten te hebben gehad met allerlei figuren uit de onderwereld van Ceres. Ondertussen worden Holden en zijn crew nog steeds vastgehouden op de MCRN Donnager. Ineens wordt dit vlaggenschip aangevallen door dezelfde mysterieuze stealth schepen die eerder de Canterbury vernietigden. De Donnager raakt zwaar beschadigd en wordt uiteindelijk vernietigd. Opnieuw zijn Holden en zijn collega’s de enige overlevenden. Ze kunnen nog net op tijd ontsnappen en vluchten weg in een klein oorlogsschip.

Aflevering 5: Back to the Butcher

Net wanneer Holden en zijn crew zich afvragen wat ze nu moeten doen, ontvangen ze een bericht van Fred Johnson. Dit is een invloedrijke OPA leider met een berucht verleden. Johnson nodigt hen uit naar Tycho Station te komen. Met tegenzin gaat het team akkoord. Ondertussen besluit men het buitgemaakte schip de naam Rocinante te geven. Ondertussen raakt Miller steeds meer door Julie geobsedeerd. Hij ontdekt dat ze connecties had met de OPA op Ceres. De OPA doet vervolgens een poging om ook Miller te rekruteren.

Aflevering 6: Rock Bottom

Op Ceres ontdekt Miller een samenzwering die Julie’s zaak en de vernietiging van de Canterbury met elkaar verbindt. Wanneer hij de bewijzen hiervoor aan zijn chef laat zien, wordt hij echter op staande voet ontslagen.

Ondertussen arriveren Miller en zijn crew op Tycho Station. Ze sluiten vervolgens met tegenzin een deal met Johnson, die hiermee meer invloed wil krijgen bij de VN. Johnson onthult ook dat er nog een overlevende zou zijn van de Scopuli. De Rocinante krijgt hierna de opdracht naar Eros te vliegen om deze mysterieuze overlevende op te halen.

Aflevering 7: Windmills

Chrisjen Avasarala probeert meer inzicht te krijgen in het karakter van Jim Holden. Ze gaat daarom op bezoek bij zijn ouders op de aarde. Ondertussen is de Rocinante onderweg naar Eros. De crew realiseert zich al snel dat er een verstekeling aan boord is, een spion. Precies op dat moment duikt er ook een patrouille schip op van de Martiaanse marine. Ondanks het feit dat hij is ontslagen gaat Miller verder met zijn zoektocht naar Julie. Uiteindelijk besluit hij Ceres te verlaten. Miller reist af naar de asteroïde Eros, waar ook Julie naartoe zou zijn gegaan.

Aflevering 8: Salvage

De Rocinante ontdekt het wrak van de Anubis, het stealth schip dat eerder de Canterbury vernietigde. Er is geen spoor van de bemanning. Er wordt alleen een mysterieuze organische substantie op het schip aangetroffen.

Vervolgens gaan Holden en zijn crew naar Eros, waar ook Miller net is gearriveerd. Onafhankelijk van elkaar gaan ze op zoek naar Julie. De paden van beide mannen kruisen elkaar in het hotel waar Julie verblijft. Helaas zijn ze te laat: Julie blijkt te zijn overleden. Haar lichaam is bedekt met dezelfde substantie die eerder op de Anubis werd aangetroffen. Miller is geschokt.

Aflevering 9: Critical Mass

Uit flashbacks wordt duidelijk wat er met Julie is gebeurd. Haar vader, de rijke Jules-Pierre Mao, blijkt betrokken te zijn bij de ontwikkeling van een nieuw soort biologisch wapen. De OPA en Julie wilden een test hiervan in de Belt verhinderen, maar dit mislukte. Julie vluchtte naar Eros, maar ze bleek al te zijn geïnfecteerd en stierf.

De daaropvolgende politieke en sociale spanningen (tussen de aarde, Mars en de Belt) werden doelbewust uitgelokt als afleidingsmanoeuvre voor wat hierna komen gaat. Eros is namelijk het middelpunt van een enorm experiment om de mysterieuze substantie te testen. Alle bewoners van de asteroïde worden opzettelijk blootgesteld aan het zogenaamde Protomolecule. Ook Holden en Miller zitten nu vast op Eros en moeten samenwerken om te kunnen ontsnappen.

Aflevering 10: Leviathan Wakes

Voor Miller en Holden begint een race tegen de klok. Ze zijn namelijk blootgesteld aan een dodelijke hoeveelheid straling. Terwijl ze steeds zieker worden moeten ze proberen te ontsnappen van Eros, waar ieder uur meer mensen ten prooi vallen aan het gevaarlijke Protomolecule.

Ondertussen is duidelijk geworden dat de stealth schepen die eerder de Canterbury en de Donnager vernietigden werden gebouwd op de aarde. Net wanneer Chrisjen Avasarala hier verder onderzoek naar wil doen, wordt ze tegengehouden door haar VN baas Errinwright. Die blijkt een bondgenoot te zijn van de machtige Jules-Pierre Mao.

Aflevering 1: Safe

De spanningen tussen de aarde en Mars nemen toe. Beide partijen bereiden zich voor op een oorlog. We maken kennis met Bobbie Draper, een fanatieke marinier van Mars. Ze wil niets liever dan vechten tegen de aarde. Ondertussen zijn Holden en Miller op de Rocinante herstellende van hun verwondingen. De crew besluit een aantal monsters van het Protomolecule op een geheime plek te verstoppen, om te voorkomen dat de monsters in de verkeerde handen vallen.

Aflevering 2: Doors & Corners

Inmiddels is duidelijk dat het experiment op Eros wordt uitgevoerd door wetenschappers onder leiding van Antony Dresden. In samenwerking met de OPA voert de Rocinante een grote aanval uit op de basis van Dresden, Thoth Station. Uiteindelijk kan het station door de OPA worden veroverd; Dresden wordt gearresteerd. Hij onthult dat het Protomolecule oorspronkelijk van buiten het zonnestelsel afkomstig is. Door ermee te experimenteren wil men een nieuw soort mens creëren. Net wanneer Dresden zijn opdrachtgever wil onthullen wordt hij doodgeschoten door Miller.

Aflevering 3: Static

Nadat hij Dresden heeft vermoord is de labiele Miller is niet meer welkom op de Rocinante. Miller is er echter van overtuigd dat hij het juiste heeft gedaan. Hij wil koste wat kost het experiment dat door Dresden in gang werd gezet stoppen. Miller ziet slechts één oplossing: heel Eros moet worden vernietigd. Ondertussen neemt Chrisjen Avasarala in het geheim contact op met Fred Johnson.

Aflevering 4: Godspeed

Chrisjen Avasarala confronteert Jules-Pierre Mao, eigenaar van het bedrijf Protogen, met de stealth schepen en met de uit de hand gelopen Protomolecule experimenten. Mao ontkent uiteraard alles. Ondertussen werken Holden en zijn crew mee aan Millers plan om Eros te vernietigen. Een belangrijke rol hierin speelt het Mormonenschip Nauvoo, dat de hele astroïde richting de zon moet duwen. Helaas loopt alles anders. Miller komt namelijk vast te zitten op Eros. Bovendien blijkt het Protomolecule inmiddels een eigen bewustzijn te hebben ontwikkeld. Op het laatste moment verandert Eros ineens van koers.

Aflevering 5: Home

Eros koerst met grote snelheid af richting de dichtbevolkte aarde. Niets of niemand lijkt de asteroïde te kunnen stoppen. De aarde probeert al het mogelijke te doen om het naderende onheil af te wenden. Fred Johnson ziet hierin een unieke kans voor de OPA.

Uiteindelijk offert Miller zijn eigen leven op om Eros alsnog te vernietigen. Hij realiseert zich namelijk dat Julie nog leeft. Haar lichaam is door het Protomolecule inmiddels getransformeerd in een nieuwe levensvorm. Het nieuwe bewustzijn van Eros wordt eigenlijk gestuurd door een verwarde Julie, die niet goed snapt wat er aan de hand is. Miller kan haar ervan overtuigen om niet naar de aarde, maar naar Venus te vliegen. Eros collideert met Venus; Julie en Miller sterven in elkaars armen.

Aflevering 6: Paradigm Shift

Eros is vernietigd. Alle problemen lijken voorbij te zijn, maar niets is minder waar. Naomi besluit namelijk om in het geheim de resterende monsters van het Protomolecule te bewaren. Verder is Holden verontrust wanneer hij ontdekt dat Johnson raketten van de aarde heeft gestolen. Ondertussen breken er gevechten uit op Ganymede tussen troepen van de aarde en Mars. Terwijl haar collega’s worden afgeslacht ziet de zwaargewonde marinier Bobbie Draper ineens een mysterieus wezen.

Aflevering 7: The Seventh Man

Bij de gevechten op Ganymede zijn duizenden doden gevallen. Er komt meteen een enorme vluchtelingenstroom op gang. Bobbie Draper vertelt aan haar superieuren over het vreemde wezen dat ze heeft gezien, maar het leger wil dit in de doofpot stoppen. Op de aarde wil men binnenkort een vredesoverleg organiseren om de situatie te de-escaleren. Fred Johnson wil dat ook de OPA met de aarde gaat onderhandelen. Helaas zijn er binnen de OPA verschillende fracties die om de macht strijden. Het gezag van Johnson brokkelt langzaam af.

Aflevering 8: Pyre

We maken kennis met de botanist Prax Meng, afkomstig van Ganymede. Door de oorlog verliest hij in één klap alles wat hem lief is, waaronder zijn dochtertje Mei. Uiteindelijk komt Prax als vluchteling terecht op Tycho Station, waar hij Holden en diens crew ontmoet.

Ondertussen komt de positie van Fred Johnson steeds meer onder druk te staan. Anderson Dawes, een OPA rivaal van Ceres, heeft belangrijke informatie over het Protomolecule van Johnson gestolen. Ook andere OPA fracties ruiken hierna bloed. Johnson moet ineens vechten voor zijn leven.

Bovendien wordt ook een nieuw Protomolecule-signaal opgevangen, afkomstig van Ganymede.

Aflevering 9: The Weeping Somnambulist

Holden en zijn crew reizen naar het in puin geschoten Ganymede om te onderzoeken of het Protomolecule hier inderdaad is opgedoken. Om niet op te vallen liften ze mee met een reddingsschip. Ook Prax gaat mee om naar zijn vermiste dochter te zoeken.

Ondertussen arriveert er een onderzoeksschip van de aarde bij Venus. Op de plek waar Eros is neergekomen doen ze een schokkende ontdekking. Verder wordt Bobbie Draper naar de aarde gestuurd om te getuigen over de strijd op Ganymede. Ze heeft de opdracht gekregen om te liegen over wat ze heeft gezien. Chrisjen Avasarala voelt meteen dat Bobbie meer te vertellen heeft.

Aflevering 10: Cascade

Bobbie is gefrustreerd, omdat ze door haar superieuren als zondebok wordt gebruikt. Tegen alle bevelen in besluit ze op de aarde een uitstapje te maken. Verder zijn Holden en zijn crew nog steeds op Ganymede. Ze zijn een wetenschapper op het spoor die voor Protogen werkte. Deze Dr. Strickland blijkt ook de dochter van Prax te hebben ontvoerd.

Ondertussen biecht Errinwright aan Chrisjen Avasarala op dat hij inderdaad samenspande met Jules-Pierre Mao. Op Ganymede blijkt Mao in opdracht van Mars aan een nieuw Protomolecule wapen te hebben gewerkt. Dit resulteerde in de creatie van een gevaarlijk wezen; hetzelfde wezen dat Bobbie eerder zag. Dit is ook de reden waarom Mars deze zaak in de doofpot wil stoppen.

Aflevering 11: Here There Be Dragons}

Bobbie ontdekt dat het incident op Ganymede in werkelijkheid een uit de hand gelopen wapentest van Mars was: Project Caliban. Hierna besluit Bobbie over te lopen naar de aarde, waar ze politiek asiel aanvraagt.

Terwijl op Venus een enorme Protomolecule structuur blijkt te groeien, gaan Holden en zijn team op Ganymede op zoek naar Dr. Strickland. Ze ontdekken dat Strickland zieke kinderen ontvoerde om ze voor experimenten te gebruiken. Onschuldige kinderen veranderden hierdoor in monsterachtige Protomolecule wezens, die nu als potentiële wapens ingezet kunnen worden.

Aflevering 12: The Monster and the Rocket

Jules-Pierre Mao probeert een geheime deal met Chrisjen Avasarala te sluiten, omdat hij zijn werk met het Protomolecule ondanks alles gewoon wil voortzetten. De corrupte Errinwright doet ondertussen alsof hij spijt heeft van zijn samenwerking met Mao, maar in werkelijkheid wil hij alleen zijn eigen carrière redden. En dat heeft verstrekkende gevolgen.

Op Ganymede wordt de situatie steeds nijpender: de achtergebleven vluchtelingen zijn wanhopig en willen weg. Terwijl Holden jacht maakt op een ontsnapt Protomolecule wezen, probeert Naomi nog zo veel mogelijk mensen te evacueren. Al snel wordt echter duidelijk dat niet iedereen kan worden gered.

Aflevering 13: Caliban's War

Op Venus wordt duidelijk dat de steeds groter wordende Protomolecule structuur enorme mysterieuze krachten heeft. Elders zijn Errinwright en Mao van plan om Chrisjen Avasarala te laten vermoorden. Haar beveiligers Bobbie en Cotyar moeten nu alles doen om hun baas te beschermen.

Ondertussen wordt aan boord van de Rocinante een verstekeling ontdekt. Het gaat om een gevaarlijk Protomolecule wezen, dat vanaf Ganymede is meegelift. Terwijl de crew het schip probeert te redden, bekent Naomi aan Holden dat ze de eerdere monsters van het Protomolecule aan Fred Johnson heeft gegeven. Naomi wil namelijk dat ook de Belt kan profiteren van dit wapen.

Aflevering 1: Fight Or Flight

De aarde verklaart de oorlog aan Mars. De crew van de Rocinante realiseert zich dat ze nu geen kant meer op kunnen, omdat ze inmiddels te bekend zijn geworden. Ook heeft de bemanning grote moeite met Naomi’s beslissing om de OPA te helpen. Holden ziet hierdoor in dat hij het Protomolecule niet meer kan tegenhouden. Op Tycho Station blijkt Fred Jonhson plannen te hebben om het Mormonenschip Nauvoo te bergen. Hij wil het ombouwen tot een nieuw oorlogsschip voor de Belt. Ondertussen moeten Avasarala, Cotyar en Bobbie in de diepe ruimte vechten voor hun leven.

Aflevering 2: IFF

Jules-Pierre Mao reist af naar Io, waar Dr. Strickland experimenteert met het Protomolecule op kinderen. Een van deze kinderen is Mei, de dochter van Prax. Holden en zijn crew zijn daarom ook op weg naar Io om Mei te redden. Onderweg ontvangen ze echter ineens een noodsignaal van de Razorback. Dit is het schip waarmee Bobbie en Avasarala zijn gevlucht.

Ondertussen breken er op de aarde protesten uit, nadat de aarde aan Mars de oorlog heeft verklaard. VN secretaris generaal Esteban Sorrento-Gillis vraagt in deze precaire situatie een oude vriendin om raad. Dit is dominee Anna Volovodov, die maant tot kalmte. Dit terwijl Errinwright juist aandringt op een snelle en harde aanpak.

Aflevering 3: Assured Destruction

Avasarala en Bobbie zijn gered door door Holden en diens crew. De eerste wederzijdse kennismaking verloopt echter moeizaam. Cotyar komt ondertussen terecht op het VN schip Agatha King, waar hij alles behalve veilig blijkt te zijn. Op Io maakt Jules-Pierre Mao kennis met de kleine Mei. Hierdoor lijkt hij eindelijk last te krijgen van zijn geweten. Op de aarde dringt Errinwright aan op een preventieve aanval tegen Mars. Met fatale gevolgen: miljoenen aardbewoners sterven door een tegenbombardement van Mars.

Aflevering 4: Reload

Het Mormonenschip Nauvoo wordt geborgen; de ombouw tot een oorlogsschip voor de Belt kan beginnen. Op de aarde heeft Anna Volovodov spijt van haar samenwerking met de VN. Haar werk wordt door Errinwright namelijk misbruikt om een keiharde oorlog tegen Mars te rechtvaardigen. Ondertussen realiseren Holden en zijn crew zich dat hun munitievoorraden bijna op zijn. Ze willen daarom het kapotgeschoten wrak van een MCRN schip leeghalen. Al snel ontdekt Holden echter dat er nog drie overlevenden aan boord zijn. Op Io heeft Jules-Pierre Mao een doorbraak in het onderzoek naar het Protomolecule.

Aflevering 5: Triple Point

De bemanning van het VN schip Agatha King ontdekt dat hun nieuwe commandant een handlanger is van de corrupte Errinwright, die opzettelijk een oorlog met Mars is begonnen. Hierdoor wil de bemanning de bevelen van hun baas niet langer opvolgen. Het komt tot een muiterij. Elders bereiden Holden en zijn crew een aanval voor op het geheime laboratorium van Jules-Pierre Mao op Io. Ondertussen onthult Naomi tegenover Holden meer over haar verleden. Ze was vroeger namelijk betrokken bij de harde kern van de OPA. Ze blijkt ook zoon te hebben.

Aflevering 6: Immolation

Op Io weten Holden en zijn crew de kleine Mei te bevrijden uit handen van Dr. Strickland. Dit levert nog een onverwachte bijvangst op: Jules-Pierre Mao, die wordt gearresteerd. Op de aarde begint ook het net om Errinwright zich te sluiten, waarna hij wordt ingerekend. Toch zijn de problemen hiermee nog niet voorbij: hybride Protomolecule raketten zijn namelijk op weg naar Mars. Ook het VN schip Agatha King wordt door een raket getroffen. Ondertussen gebeurt er iets opmerkelijks: een enorme Protomolecule structuur stijgt op vanaf Venus.

Aflevering 7: Delta-V

Het is zes maanden later. De oorlog tussen de aarde en Mars is voorbij. De Protomolecule structuur die eerder vanaf Venus is opgestegen heeft zich getransformeerd tot een gigantische Ring in de buurt van Uranus. Om dit mysterie nader te onderzoeken sturen de aarde, Mars en de Belt ieder een eigen vloot naar de Ring.

Ook de Rocinante en de Behemoth (het nieuwe oorlogsschip van de Belt) zijn onderweg naar de Ring. Holden blijkt inmiddels zo beroemd te zijn geworden dat er een filmploeg aan boord is gekomen om een documentaire over hem te maken. Ondertussen heeft Naomi de Rocinante verlaten. Ze is nu de nieuwe chef ingenieur op de Behemoth.

Aflevering 8: It Reaches Out

Holden wordt geplaagd door visioenen van Joe Miller. In werkelijkheid kwam Miller op Venus om het leven, maar nu lijkt hij weer terug te zijn. Hij noemt zichzelf de Investigator en geeft allerlei cryptische aanwijzingen. Holden realiseert zich dat er een verband is met de mysterieuze Ring. Ondertussen pleegt een jonge vrouw genaamd Melba een aanslag op een VN schip. Vervolgens duikt er ineens een gemanipuleerde videoboodschap op, waarin Holden namens de OPA de verantwoordelijkheid zou claimen.

Aflevering 9: Intransigence

De Rocinante is de mysterieuze Ring binnen gevlogen. Al snel volgen ook andere schepen, zoals de Behemoth. Holden en zijn crew realiseren zich dat hun schip is gesaboteerd door de filmploeg, die daarom meteen de luchtsluis wordt uitgezet. Op de Behemoth begint Naomi zich steeds minder thuis te voelen tussen haar mede-Belters. Ze realiseert zich dat haar hart op de Rocinante ligt. Ondertussen blijkt uit flashbacks dat Melba een dochter is van Jules-Pierre Mao. Die zit nu in de gevangenis. Melba is uit op wraak: ze houdt Holden verantwoordelijk voor de val van haar vader.

Aflevering 10: Dandelion Sky

Op aanwijzing van Miller vliegt Holden naar het centrum van de Ring, waar zich een mysterieus ruimtestation bevindt. Hier krijgt Holden een visioen waarin meer wordt onthuld over de oorsprong van het Protomolecule.

Ondertussen wordt het ruimtestation geënterd door een groep mariniers van Mars, waaronder Bobbie. Ze hebben de opdracht gekregen om Holden te arresteren, omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de bomaanslag.

Op de Behemoth nemen de spanningen tussen kapitein Drummer en haar eerste officier Ashford steeds verder toe, nu Naomi is teruggekeerd naar de Rocinante. Tegelijkertijd vliegt ook het VN schip Thomas Prince de Ring binnen. Melba wordt door een medepassagier herkent als Clarissa Mao.

Aflevering 11: Fallen World

Nadat de mariniers proberen om Holden met geweld te arresteren, treedt het afweermechanisme van het buitenaardse ruimtestation in werking. Alle VN, MCRN en OPA schepen die zich binnen de Ring bevinden worden plotseling door een mysterieuze kracht nog verder afgeremd. Het gevolg zijn duizenden doden en zwaargewonden. Op de Behemoth blijken ook Drummer en Ashford ernstig gewond te zijn geraakt. Op de Thomas Prince komt Anna Volovodov achter de ware identiteit van Clarissa/Melba.

Aflevering 12: Congregation

Inmiddels is duidelijk dat geen enkel schip de Ring nog kan verlaten. Steeds meer gewonden en andere overlevenden verzamelen zich daarom op de Behemoth, het enige schip binnen de Ring dat nog zwaartekracht heeft. Zowel Holden als ook Clarissa zitten nu gevangen. Ashford, de plaatsvervangend kapitein van de Behemoth, raakt er van overtuigd dat de Ring en het buitenaardse ruimtestation een gevaar vormen voor de hele mensheid. Hij besluit dat de Ring koste wat kost moet worden vernietigd.

Aflevering 13: Abaddon's Gate

Ashford staat op het punt om de Ring te vernietigen. Holden realiseert zich echter dat de mensheid hierdoor niet gered zal worden, maar dat dit juist het hele zonnestelsel zal uitroeien. Helaas besluit Ashford zijn plannen toch door te zetten.

Vervolgens begint er een race tegen de klok. Holden en zijn bondgenoten op de Behemoth komen in opstand tegen Ashford. Uiteindelijk heeft de muiterij succes. Alle schepen binnen de Ring schakelen op aanwijzing van Holden hun reactors uit. Het ruimtestation erkent hierdoor dat de schepen geen gevaar vormen en laat hen gaan.

Tot ieders verbazing openen zich hierna nog eens 1300 portalen naar andere bewoonbare sterrenstelsels.

Aflevering 1: New Terra

Het nieuwe ringportaal lokt talloze kolonistenschepen aan. De VN stelt daarom een blokkade in. Het is immers niet duidelijk in hoeverre het gevaar van het Protomolecule is geweken. Een groep Belters breekt echter door de blokkade heen. Op een planeet die ze Ilus noemen wordt vervolgens een kolonie gesticht. Dit zorgt voor een gewelddadig conflict met een aardse coöperatie genaamd RCE, die meent het alleenrecht te hebben op de nieuwe planeet. Avasarala stuurt Holden en de Rocinante naar Ilus om te bemiddelen en het mogelijke gevaar te onderzoeken.

Aflevering 2: Jetsam

Ex-marinier Bobbie is terug op haar thuisplaneet Mars. Ze heeft grote moeite om zich aan te passen aan haar nieuwe leven als normale burger. Op Ilus krijgen Holden en zijn bemanning te maken met toenemende spanningen tussen het zwaarbewapende RCE personeel (onder leiding van de fanatieke beveiligingschef Murtry) en een groep woedende Belters. Verder wordt duidelijk dat het Protomolecule op Ilus nog steeds actief is.

Aflevering 3: Subduction

Op de aarde krijgt Avasarala steeds meer te maken met politieke tegenwind. Op Mars wordt Bobbie gedwongen samen te werken met een crimineel kartel, om zo haar ontvoerde neefje David te redden. Bobbie ontdekt dat militaire technologieën van Mars illegaal worden doorverkocht. Op Ilus komt miljoenen jaren oude Protomolecule technologie langzaam weer terug tot leven.

Aflevering 4: Retrograde

De OPA bewaakt sinds enige tijd het ringportaal, onder toeziend oog van de VN. Drummer en haar rechterhand Ashford krijgen te maken met piraten, die het hebben voorzien op kolonistenschepen. Hoofdverdachte is de beruchte Marco Inaros, leider van een extremistische OPA fractie. Dit is tevens de ex van Naomi.

Terwijl Bobbie op Mars met tegenzin verder betrokken raakt bij allerlei criminele zaken, escaleert de situatie op Ilus steeds verder.

Aflevering 5: Oppressor

Op de aarde maakt Avasarala zich op voor een pittige verkiezingscampagne. Haar uitdager, Nancy Gao, wil de blokkade rond het ringportaal zo snel mogelijk opheffen om kolonisatie toe te staan. Verder moet Avasarala een moeilijke keuze maken om een mogelijke aanval op de aarde af te slaan. Op Ilus wordt duidelijk dat de nieuwe kolonie gevaar loopt door de gereactiveerde Protomolecule technologie. De Belters en het RCE personeel weigeren echter de ernst van de situatie in te zien.

Aflevering 6: Displacement

Op Ilus vindt een gigantische nucleaire explosie plaats. Hierdoor ontstaan schokgolven, aardbevingen en een enorme tsunami, die al het leven op de planeet dreigt weg te vagen. Eindelijk beginnen de kolonisten te beseffen dat de situatie zeer ernstig is. Helaas blijkt evacuatie onmogelijk te zijn: de Protomolecule technologie blokkeert alle transporten rond Ilus.

Aflevering 7: A Shot In The Dark

Holden en de kolonisten hebben hun toevlucht gezocht in één van de mysterieuze buitenaardse bouwwerken op Ilus. Er ontstaan meteen nieuwe problemen. Het aantal voorraden is beperkt en bovendien blijkt deze omgeving allerlei dodelijke gevaren te herbergen. Ondertussen geeft Avasarala opdracht voor een aanval op de vermeende verblijfplaats van Marco Inaros. Helaas vallen hierbij vele onschuldige slachtoffers; Inaros wordt niet aangetroffen.

Aflevering 8: The One-Eyed Man

Na het debacle rond Marco Inaros krijgt Avasarala veel kritiek te verduren. Ook voor Drummer en Ashford zijn de gevolgen groot. Op Mars begint Bobbie in te zien dat haar planeet langzaam leegloopt, nu steeds meer mensen er voor kiezen om door het ringportaal te gaan. Op Ilus zijn alle kolonisten ineens blind geworden; alleen Holden blijkt immuun te zijn. In de omloopbaan rond Ilus probeert de Rocinante een Belter schip te redden dat dreigt te verbranden in de atmosfeer.

Aflevering 9: Saeculum

Miller duikt weer op. Hij onthult dat er een manier is om alle Protomolecule technologie op Ilus voorgoed uit te schakelen. Om deze taak te volbrengen heeft hij de hulp van Holden nodig. De fanatieke Murtry probeert Holden en diens crew echter met veel geweld tegen te werken, omdat hij juist denkt rijk te kunnen worden van de buitenaardse technologie die op de planeet voor het oprapen ligt.

Aflevering 10: Cibola Burn

Millers plan kan met succes worden uitgevoerd. Hij offert zichzelf op om de Protomolecule technologie uit te schakelen. Het gevaar is hiermee geweken. De overgebleven Belters en RCE wetenschappers besluiten hierna op Ilus te blijven om samen hun kolonie te herbouwen.

Murtry wordt gevangen genomen. Hem wacht een rechtszaak. Ook Avasarala heeft pech: ze verliest de verkiezingen. Bobbie realiseert zich – te laat – dat er op Mars een gevaarlijk complot gaande is om militaire technologieën te stelen.

Ashford doet een laatste poging om Marco Inaros te pakken, maar hij verliest daarbij zijn leven. Inaros blijkt duistere plannen te hebben: met gestolen stealth technologie van Mars lanceert hij een aanval op de aarde.

Aflevering 1: Exodus

De Rocinante doet Tycho Station aan voor reparatiewerkzaamheden. Aangezien die enige tijd zullen gaan duren, benut de bemanning deze gelegenheid om wat privézaken af te handelen. Terwijl Holden achterblijft op Tycho, reist Amos naar de aarde. Alex gaat terug naar Mars. Naomi vertrekt naar Pallas om haar zoon Filip te zoeken, die ze al jaren niet meer gezien heeft.

Aflevering 2: Churn

Amos keert terug naar zijn geboortestad Baltimore voor een confrontatie met het verleden. Op Tycho komt Holden een gevaarlijk complot op het spoor, nadat de journaliste Monica Stuart wordt ontvoerd. Op Mars raakt Alex betrokken bij Bobbie's onderzoek naar geheime wapenhandel. Ondertussen maakt Avasarala zich zorgen over een mogelijke aanval op de aarde door Marco Inaros.

Aflevering 3: Mother

Drummer ontdekt dat Klaes Ashford is vermoord door Marco Inaros. Ze zint op wraak. Naomi arriveert op Pallas Station, maar het gehoopte weerzien met haar zoon verloopt niet zoals verwacht. Filip staat namelijk geheel onder de invloed van zijn vader Marco. Op Mars maken Alex en Bobbie vijanden met hun onderzoek. Ondertussen blijken zich op Tycho spionnen van Marco te bevinden.

Aflevering 4: Gaugamela

De aarde wordt getroffen door een bombardement van asteroïden, met verschrikkelijke gevolgen. Miljoenen mensen sterven. Dit is een grote overwinning voor Marco Inaros en zijn Free Navy. Ondertussen wordt Fred Johnson op Tycho doodgeschoten door een volgeling van Marco. Op de aarde gaat Amos in de gevangenis op bezoek bij Clarissa Mao.

Aflevering 5: Down and Out

Na de asteroïden inslag op de aarde komt Amos samen met Clarissa vast te zitten. Ondertussen bevindt Naomi zich in gevangenschap van Marco Inaros. Op Tycho blijken zijn aanhangers ook de Rocinante te hebben gesaboteerd. Alex en Bobbie komen in de problemen terecht wanneer ze met de Razorback een aantal verdachte schepen proberen te achtervolgen.

Aflevering 6: Tribes

Drummer ontvangt van Marco Inaros een uitnodiging om zich aan te sluiten bij de Free Navy. Ze gaat met tegenzin akkoord, omdat een weigering dodelijke consequenties heeft. Op de aarde zwerven Amos en Clarissa rond door de Amerikaanse wildernis, in de hoop Baltimore te kunnen bereiken. Ondertussen nemen Alex en Bobbie het op tegen een vijandig Belter schip.

Aflevering 7: Oyedeng

Tijdens haar gevangenschap probeert Naomi een voorzichtige band op te bouwen met haar zoon Filip. Helaas blijkt hij nog steeds loyaal te zijn aan zijn vader. Uiteindelijk doet Naomi een levensgevaarlijke ontsnappingspoging. Ondertussen opent de Rocinante de jacht op de handlangers van Marco Inaros.

Aflevering 8: Hard Vacuum

Naomi zit vast op de Chetzemoka. Dit gestripte schip is een vliegende bom die de Rocinante in een dodelijk val moet lokken. Op Luna zoekt de VN naar de juiste politieke tegenreactie na de aanval op de aarde. In Baltimore maken Clarissa en Amos plannen om de aarde te verlaten. Ondertussen heeft Drummer moeite om haar haat jegens Marco verborgen te houden.

Aflevering 9: Winnipesaukee

Amos en Clarissa bereiken Lake Winnipesaukee, waar ze een shuttle stelen om naar Luna te ontsnappen. Op Luna neemt de politieke carrière van Avasarala een onverwachte wending nadat ze opnieuw tot secretaris generaal van de VN wordt benoemd. Ondertussen neemt de druk op Drummer toe. Ze krijgt namelijk van Marco Inaros de opdracht om de Rocinante te vernietigen.

Aflevering 10: Nemesis Games

Drummer keert zich tegen Marco Inaros. Hierdoor kan de Rocinante aan de Free Navy ontkomen. Ondertussen wordt Naomi gered door de Razorback. Tijdens de reddingsactie komt Alex echter om het leven. Vervolgens worden de resterende crewleden van Rocinante met elkaar herenigd op Luna. Clarissa wordt als nieuw bemanningslid toegelaten. Verder laat Marco – nog steeds op vrije voeten – een aanval op het ringportaal uitvoeren. Daar blijken vreemde dingen te gebeuren.

Personages


James Holden

Naomi Nagata

Chrisjen Avasarala

Joe Miller

Amos Burton

Alex Kamal

Fred Johnson

Bobbie Draper
   
   
4.5932203389831 1 1 1 1 1 4.59 (59 stemmen)