Baywatch Nights (1995–1997)

Sciencefiction / fantasy spin-off van Baywatch.

Samenvatting

Mitch Bucannon werkt al vele jaren als strandwacht in Malibu, Californië. Nadat één van zijn vrienden, de politieman Garner Ellerbee, op een dag besluit een eigen detectivebureau te beginnen, gaat ook Mitch bij hem aan de slag. Overdag blijft Mitch gewoon als strandwacht werken, maar ’s nachts lost hij als privé-detective allerlei misdrijven op. (In het tweede seizoen wordt Ellerbee vervangen door een nieuw personage: Diamont Teague, een paranormale expert.)

Het bureau heeft ook nog een derde, vrouwelijke medewerker: de sexy Ryan McBride, met wie Mitch het goed kan vinden. Het hoofdkwartier van het team is gevestigd in een kantoor boven een nachtclub genaamd ‘Nights’.

Hoe mooi Malibu overdag ook mag zijn, al snel blijkt het ’s nachts in de kustplaats totaal niet pluis te zijn. De detectives krijgen namelijk niet alleen te maken met smokkelaars, moordenaars, ontvoerders en overvallers, maar ze moeten het ook opnemen tegen aliens, vampieren, mutanten en ander gespuis. Kortom: genoeg werk aan de winkel!

Serie Algemeen

Overal ter wereld kent men Baywatch, maar slechts weinigen weten dat deze badpakken soap ook tot een opmerkelijke spin-off leidde: Baywatch Nights. Medebedenker van de serie was acteur David Hasselhoff, die (net als in Baywatch) ook de hoofdrol op zich nam. De beide series werden gemaakt door hetzelfde productie bedrijf. Behalve Hasselhoff, speelden ook verschillende andere Baywatch acteurs (gast)rollen in de spin-off. De kwaliteit van de serie was echter niet bepaald fantastisch.

De eerste aflevering werd in september 1995 door NBC uitgezonden. In het eerste seizoen was Baywatch Nights een doodnormale detective serie, waarin het strand overigens nauwelijks meer een rol speelde. (Wat dus ook betekende dat er weinig schaars geklede vrouwen in badpak te zien waren.) De populariteit van de serie viel tegen, waarna in het tweede seizoen werd besloten om het roer radicaal om te gooien.

De schrijvers haalden hun inspiratie uit het destijds zeer populaire The X-Files en veranderden Baywatch Nights in een sciencefiction / fantasy serie. (Eén van de castleden omschreef de serie in een interview letterlijk als "X-Files on the Beach".) Vanaf dat moment gingen alle afleveringen alleen nog maar over allerlei paranormale en bovennatuurlijke zaken. Ineens moesten Mitch en zijn collega’s het opnemen tegen o.a. aliens, mutanten, Vikingen en demonen. De hoofdpersonen maakten soms zelfs tijdreizen om zaken op te lossen.

Alle veranderingen ten spijt, de kijkcijfers bleven laag en de kritieken werden er ook niet beter van. Uiteindelijk werd de serie na twee seizoenen en in totaal 44 afleveringen stop gezet. De laatste aflevering werd in mei 1997 uitgezonden. Hasselhoff zou later hebben toegegeven dat het geen goed idee was om tegelijkertijd twee Baywatch series te maken, omdat dit de kwaliteit van beide projecten niet ten goede was gekomen.

In Nederland was Baywatch Nights overigens vanaf 1997 nog een tijdje te zien op Veronica.

dvd

De serie is in Regio 1 nooit op dvd uitgegeven. Opvallend genoeg lijkt het er op dat de serie alleen in Duitsland en Frankrijk op dvd werd uitgebracht. Deze dvd´s zijn zo nu en dan nog tweedehands op het internet te vinden.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)