Baywatch Nights (1995-1997)

Sciencefiction/fantasy spin-off van Baywatch.

Samenvatting

Mitch Bucannon werkt al vele jaren als strandwacht in Malibu, Californië. Nadat één van zijn vrienden, de politieman Garner Ellerbee, op een dag besluit een eigen detectivebureau te beginnen, gaat ook Mitch bij hem aan de slag. Overdag blijft Mitch gewoon als strandwacht werken, maar ’s nachts lost hij als privédetective allerlei misdrijven op. (In het tweede seizoen wordt Ellerbee vervangen door een nieuw personage: Diamont Teague, een paranormale expert.)

Het bureau heeft ook nog een derde, vrouwelijke medewerker: de sexy Ryan McBride, met wie Mitch het goed kan vinden. Het hoofdkwartier van het team is gevestigd in een kantoor boven een nachtclub genaamd ‘Nights’.

Hoe mooi Malibu overdag ook mag zijn, ’s nachts blijkt het in de kustplaats niet pluis te zijn. De detectives krijgen namelijk niet alleen te maken met smokkelaars, moordenaars, ontvoerders en overvallers, maar ze moeten het ook opnemen tegen aliens, vampieren, mutanten en ander gespuis.

Serie Algemeen

Baywatch Nights is een Amerikaanse serie. Het gaat om een sf/fantasy spin-off van de badpakkensoap Baywatch, afkomstig van dezelfde schrijvers en producenten. Medebedenker van de serie was acteur David Hasselhoff, die net als in Baywatch ook de hoofdrol op zich nam. Verder speelden meerdere Baywatch acteurs gastrollen in de spin-off.

Het eerste seizoen ging in september 1995 in première op de Amerikaanse televisie. In eerste instantie was Baywatch Nights een doodnormale detectiveserie, waarin het strand overigens nauwelijks nog een rol speelde. Wat dus ook betekende dat er weinig schaars geklede vrouwen in badpak te zien waren. De kijkcijfers vielen hierdoor tegen, waarna in het tweede seizoen werd besloten om het roer radicaal om te gooien.

De schrijvers haalden hun inspiratie uit het destijds populaire programma The X-Files. Baywatch Nights werd plotseling veranderd in een sciencefiction/fantasy serie. (Eén van de castleden omschreef de serie in een interview letterlijk als "X-Files on the Beach".) Vanaf dat moment gingen alle afleveringen alleen nog maar over allerlei paranormale en bovennatuurlijke zaken. Ineens moesten Mitch en zijn collega’s het opnemen tegen o.a. aliens, mutanten, Vikingen en demonen. De hoofdpersonen maakten zelfs tijdreizen om zaken op te lossen.

Alle veranderingen ten spijt, de kijkcijfers bleven laag. De recensies (die sowieso al niet zo best waren) werden alleen maar negatiever. Uiteindelijk werd de serie na twee seizoenen (in totaal 44 afleveringen) stopgezet. De laatste aflevering werd in mei 1997 uitgezonden.

In Nederland was Baywatch Nights vanaf 1997 nog een tijdje te zien op Veronica.

Links