Battle of the Planets (1978-1980)

Samenvatting

Het verhaal gaat over een jong team genaamd G-Force, dat de aarde moet beschermen tegen allerlei buitenaardse gevaren. Het team bestaat uit Mark, Jason, Princess, Keyop en Tiny.

Ze beschikken over geavanceerde wapens en voertuigen, waaronder het ruimteschip Phoenix. Ook hebben ze bijzondere krachten en dragen ze speciale gevechtskostuums. De missies van het team worden gecoördineerd door de hulprobot 7-Zark-7 (in de Nederlandse nasynchronisatie: Comp-7) vanuit een onderwaterbasis op de aarde.

De voornaamste tegenstanders zijn aliens van de planeet Spectra, die constant proberen om de aarde te veroveren of te vernietigen. De vijandelijke troepen worden aangevoerd door Zoltar.

Serie Algemeen

Battle of the Planets is een Amerikaanse animatieserie voor de jeugd. Het gaat om een bewerking van een anime die oorspronkelijk in 1972 op de Japanse televisie werd uitgezonden onder de naam Science Ninja Team Gatchaman. Enkele jaren later werden de oorspronkelijke afleveringen voor de Amerikaanse markt opnieuw gemonteerd en voorzien van een Engelstalige nasynchronisatie.

Om de serie geschikt te maken voor kinderen werden veel gewelds- en naaktscènes verwijderd. Verder werden nieuwe verhaalelementen en personages toegevoegd, omdat de Amerikaanse producenten wilden inhaken op het enorme succes van de eerste Star Wars film.

Het eindresultaat ging in september 1978 in première op de Amerikaanse televisie. In totaal werden er 85 afleveringen gemaakt, waarvan de laatste in mei 1980 werd uitgezonden. De serie was destijds ook in het buitenland erg populair. Zo werd het programma in 1980 in Nederland uitgezonden onder de naam Strijd der planeten.

Overigens werd in 2019 in de Amerikaanse media een live action bioscoopverfilming aangekondigd. Tot op heden is dit project echter nog niet gerealiseerd.

Links