Time Jam: Valerian & Laureline (2007-2008)

Animatieserie, losjes gebaseerd op de gelijknamige comicreeks.

Samenvatting

Het verhaal gaat over twee tijd-ruimte-agenten genaamd Valérian en Laureline. Hij komt uit het jaar 2417 (waar tijd- en ruimtereizen heel gewoon zijn), zij is afkomstig uit de Middeleeuwen. Op een dag redt de verliefde Valérian in het jaar 912 het leven van de slimme Laureline. Helaas wordt hierdoor de geschiedenis veranderd, hoewel dit eigenlijk streng verboden is.

Al snel blijkt dit ernstige gevolgen te hebben. Wanneer het stel namelijk terug naar de toekomst probeert te reizen, is de hele aarde ineens spoorloos verdwenen. Valérian en Laureline denken hierdoor dat ze de enige overgebleven aardbewoners zijn in het universum. Ook blijkt hun tijd-ruimteschip te zijn beschadigd. Reparatie kost echter veel geld.

Daarom rest het stel niets anders dan een nieuw leven als huurlingen te beginnen. Ze beleven samen allerlei avonturen en krijgen uiteraard ook te maken met uiteenlopende buitenaardse tegenstanders. Ondertussen proberen Valérian en Laureline de aarde terug te vinden.

Serie Algemeen

Valérian et Laureline is een van oorsprong Franse animatieserie. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige stripreeks. (In het Nederlands uitgebracht onder de naam Ravian.) Overigens zijn er wel verschillen tussen de strip en de tv-serie. In de originele versie kunnen de hoofdpersonen bijvoorbeeld probleemloos terugkeren naar de toekomst, in de tv-versie blijkt dit onmogelijk te zijn.

Er werden in totaal 40 afleveringen gemaakt, die van oktober 2007 t/m maart 2008 door Canal+ werden uitgezonden. Buiten Frankrijk werd het programma uitgebracht onder de naam Time Jam: Valerian & Laureline. Tevens werden de afleveringen voor de internationale markt in het Engels nagesynchroniseerd.

In 2017 werd er nog een live-action bioscoopverfilming van de strip uitgebracht, genaamd Valerian and the City of a Thousand Planets. Het ging om een Engelstalig project van regisseur Luc Besson (The Fifth Element) met een budget van bijna €200 miljoen. Het was daarmee de duurste Franse film ooit. De recensenten oordeelden echter niet erg positief over de film en ook de opbrengsten vielen tegen.

Trailer (Engels)

Links