Under the Mountain (1982)

Nieuw-Zeelandse jeudgserie, ook bekend als Moddermonsters en De monsterplaneet.

Samenvatting

Het verhaal gaat over een tweeling, Rachel en Theo. Tijdens hun zomervakantie logeren ze bij hun oom en tante in Auckland. Hier ontmoet de tweeling op een dag een mysterieuze oudere man genaamd Mr. Jones. Al snel wordt duidelijk dat Mr. Jones in werkelijkheid een goedaardige alien is, afkomstig van een verre planeet. Hij werd naar de aarde gestuurd om onze planeet te verdedigen tegen andere, gevaarlijke aliens.

Het gaat om een familie van monsterachtige wezens, die een menselijke gedaante kunnen aannemen en die de aarde willen veroveren. Ze wonen in een grot onder een oude vulkaan. Aanvoerder van de slechte aliens is Mr. Wilberforce.

Gelukkige blijken Rachel en Theo allerlei bijzondere krachten te hebben. Hiermee kunnen ze Mr. Jones helpen bij het beschermen van de mensheid tegen de snode plannen van hun tegenstanders.

Serie Algemeen

Under the Mountain is een Nieuw-Zeelandse jeugdserie. Het verhaal was gebaseerd op het gelijknamige boek van auteur Maurice Gee, dat in 1979 werd uitgebracht. Enkele jaren later werd hiervan een miniserie gemaakt voor de Nieuw-Zeelandse televisie.

De reeks telde in totaal acht afleveringen, die in juni en juli 1982 werden uitgezonden. Ook in Europa was Under the Mountain te zien, hoewel in veel landen onder een andere naam. In Nederland zond de NCRV de serie bijvoorbeeld uit als Moddermonsters in 1987. Een latere herhaling in 1992/1993 door Kindernet was onder de naam De Monsterplaneet.

Overigens kwam in 2009 nog een remake uit in de vorm van een bioscoopfilm. De rol van Mr. Jones werd hierin gespeeld door acteur Sam Neill.

Dvd

De originele serie is in Nieuw Zeeland uitgebracht als regiovrije dvd en verkrijgbaar via o.a. Amazon. De latere film is in Groot-Brittannië op dvd verkrijgbaar.

Links