Under the Dome (2013-2015)

Amerikaanse serie gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King.

Samenvatting

Het verhaal gaat over het Amerikaanse dorpje Chester's Mill, dat op een dag ineens wordt afgesloten van de buitenwereld door een enorme mysterieuze koepel.

Wanneer duidelijk wordt dat de koepel ondoordringbaar is en er dus geen ontsnapping mogelijk is, bleekt er grote paniek uit onder de dorpsbewoners.

Een aantal mensen probeert de rust te bewaren. Ze gaan op zoek naar de waarheid over de koepel. Anderen proberen echter hun voordeel met de situatie te doen.

Serie Algemeen

In 2009 werd het boek Under the Dome gepubliceerd, een roman van ongeveer 1000 bladzijden van de bekende auteur Stephen King. (In het Nederlands uitgebracht onder de titel Gevangen.) Al snel werd er in de Amerikaanse media bekend gemaakt dat Steven Spielberg van het boek een miniserie wilde maken. De betaalzender Showtime toonde in eerste instantie interesse in de serie, maar zag hier later toch weer van af.

Het project werd vervolgens overgenomen door de zender CBS, met Brian K. Vaughan (Lost) en Neal Baer (Law & Order: SVU) als uitvoerende producenten. Ook Stephen King zelf werd bij de serie betrokken als producent. In plaats van eerst een pilootaflevering te maken, zoals in de VS gebruikelijk is, werd er door CBS meteen opdracht gegeven voor 13 afleveringen. Het eerste seizoen ging in juni 2013 in première.

Al snel bleek de tv-serie op sommige punten behoorlijk af te wijken van het boek. Na kritiek van fans liet Stephen King in een verklaring op zijn website weten dat hij dit zelf geen enkel probleem vond.

De kijkcijfers waren in eerste instantie hoog (zo'n 13 miljoen kijkers) en de serie was hiermee een regelrechte zomerhit. Tijdens het tweede seizoen begonnen de kijkers echter af te haken. Ondertussen oordeelden ook steeds meer kijkers en recensenten negatief over de kwaliteit van het verhaal. In het derde seizoen zakten de kijkcijfers ten slotte onder de 4 miljoen. Dit was voor zender CBS reden om Under the Dome na drie seizoenen stop te zetten.

Uiteindelijk telde de reeks in totaal 39 afleveringen, waarvan de laatste in september 2015 werd uitgezonden op de Amerikaanse tv. De laatste aflevering heeft een open einde.

Blu-ray en dvd

Seizoen één en twee zijn met Nederlandse ondertiteling op dvd en Blu-ray verkrijgbaar.

Links

4 1 1 1 1 1 4.00 (2 stemmen)
    Tags:
  • USA
  • 2010-2020
  • verfilming