Under the Dome (2013-2015)

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King.

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in een Amerikaans dorpje genaamd Chester's Mill. Op een dag wordt het dorp plotseling afgesloten van de buitenwereld door een enorme mysterieuze koepel. Uiteraard zorgt dit voor grote opschudding. Het lukt niet om de ondoordringbare koepel neer te halen. Wanneer duidelijk wordt dat er geen ontsnapping mogelijk is, breekt er onder de dorpsbewoners paniek uit.

Een aantal mensen probeert de rust te bewaren. Ze gaan op zoek naar de waarheid over de koepel, die mogelijk van buitenaardse afkomst is. Andere dorpelingen proberen echter hun voordeel met de situatie te doen.

Serie Algemeen

Under the Dome is een Amerikaanse serie. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2009 van Stephen King. (In het Nederlands uitgebracht onder de titel Gevangen.) Stephen King was zelf ook bij de productie betrokken als producent.

Het eerste seizoen ging in juni 2013 in première bij de zender CBS. Al snel bleek de tv-serie behoorlijk af te wijken van het oorspronkelijke boek. Na kritiek van fans liet Stephen King weten dat hij dit zelf geen enkel probleem vond. (In latere interviews oordeelde hij echter een stuk negatiever over de serie.)

De kijkcijfers waren in eerste instantie hoog. Tijdens het tweede seizoen begonnen de kijkers echter af te haken. Ondertussen oordeelden ook steeds meer kijkers en recensenten negatief over de kwaliteit van het verhaal. In het derde seizoen zakten de kijkcijfers ten slotte naar een dieptepunt. Dit was voor zender CBS de reden om Under the Dome na drie seizoenen stop te zetten.

Uiteindelijk telde de reeks in totaal 39 afleveringen, waarvan de laatste in september 2015 werd uitgezonden op de Amerikaanse tv. De laatste aflevering heeft een open einde.

Blu-ray en dvd

Alle seizoenen zijn met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht.

Links