Time Trax (1993-1994)

Samenvatting

In het jaar 2193 bouwt de geniale Dr. Mordicai Sahmbi een tijdmachine waarmee men naar het verleden kan reizen. Helaas gebruikt Sahmbi zijn uitvinding voor illegale doeleinden. Hij laat een groep criminelen tegen betaling 200 jaar terug in de tijd ontsnappen. Wanneer de zaak aan het licht komt vlucht ook Sahmbi zelf naar het verleden.

De politieman Darien Lambert werkt voor de zogenaamde 'Fugitive Retrieval Section'. Hij krijgt de opdracht om Sahmbi naar het jaar 1993 te volgen en daar alle ontsnapte criminelen alsnog te arresteren. Het valt Lambert echter zwaar om zich in de primitieve 20e eeuw staande te houden.

Gelukkig krijgt hij hulp van zijn assistente SELMA, een geavanceerde kunstmatige intelligentie die de vorm heeft van een creditcard. De database van SELMA bevat oneindig veel nuttige informatie. Ze communiceert met Lambert in de gedaante van hologram dat er uit ziet als een Brits kindermeisje.

Verder heeft Lambert een futuristisch wapen in zijn bezit, dat er uit ziet als een afstandsbediening voor auto's. Dit kan op drie manieren afgevuurd worden. De blauwe staal zorgt er voor dat iemand twee minuten buiten bewustzijn raakt; bij de groene straal is dit drie uur. De rode straal bevat een bepaalde chemische stof waarmee een crimineel weer terug naar de toekomst gestuurd kan worden.

De zoektocht naar de ontsnapte criminelen, en vooral naar Sahmbi, leidt Lambert over alle continenten. Ondertussen moet hij voorzichtig te werk gaan, want hij mag het verleden niet veranderen. Ook mag Lambert niet terugkeren naar zijn eigen tijd voordat hij alle ontsnapte gevangenen heeft gepakt.

Serie Algemeen

Time Trax is een Amerikaans-Australische coproductie. Het project werd mede bedacht door de Amerikaan Harve Bennett (vooral bekend als producent en schrijver van drie Star Trek films). De opnamen vonden echter plaats in Australië.

De eerste aflevering ging in januari 1993 in première op de Amerikaanse tv. Na twee seizoenen (in totaal 44 afleveringen) werd de serie stopgezet wegens een gebrek aan succes. De laatste aflevering, die werd uitgezonden in december 1994, heeft een open einde. Later werd overigens nog wel een Time Trax Nintendo game uitgegeven.

In 2012 zijn beide seizoenen van de serie in Regio 1 (Noord-Amerika) op dvd uitgebracht.

Links