TekWar (1994-1996)

Gebaseerd op de gelijknamige boeken- en comicreeks van William Shatner.

Samenvatting

In het jaar 2045 raken veel mensen verslaafd aan een nieuwe, digitale drug genaamd Tek. Het gebruik van deze drug (via een microchip in de hersenen) kan dodelijk zijn en is daarom illegaal. Centraal staat de voormalige politieagent Jake Cardigan. Hij wordt valselijk beschuldigd van de handel in Tek en de moord op enkele collega’s. Als straf wordt Jake veroordeeld tot 15 jaar ‘cryogene gevangenschap’.

Vier jaar later wordt hij echter vervroegd vrijgelaten. Kort na zijn vrijlating komt Jake in contact met zijn oude politiepartner Sid Gomez. Die blijkt inmiddels voor een grote particuliere beveiligingsfirma te werken, Cosmos. De baas van dit bedrijf, de mysterieuze Walter Bascom, blijkt voor Jake’s vrijlating verantwoordelijk te zijn.

Vervolgens gaat ook Jake voor Bascom werken. Als privédetective moet hij nu de strijd aan gaan met de machtige Tek Lords en de corrupte ambtenaren die bij de handel in Tek betrokken zijn. Ondertussen moet Jake zijn reputatie zien te herstellen.

Serie Algemeen

TekWar is een Canadese serie. Het gaat om een verfilming van de gelijknamige boeken- en comicreeks van William Shatner. De bekende Star Trek acteur bedacht het project in de jaren 80 als een soort futuristisch politieverhaal, maar hij liet het daadwerkelijke schrijfwerk vervolgens over aan zijn ghostwriter Ron Goulart. (Wiens naam nooit op de omslag werd vermeld.)

Shatner wilde zijn verhaal graag ook laten verfilmen, wat resulteerde in de productie van vier tv-films. Deze gingen in het voorjaar van 1994 in première. De films waren een groot kijkcijfersucces, waarna werd besloten om het verhaal voort te zetten als tv-serie. De eerste aflevering van de vervolgserie ging in december 1994 in première. Helaas bleken de kijkcijfers dit keer tegen te vallen. Ook de recensies waren niet erg positief. Zo was men van mening dat het verhaal diepgang miste en ongeloofwaardig was uitgewerkt.

In totaal werden er 18 afleveringen gemaakt, maar na 14 afleveringen werd het programma al van de buis gehaald. De resterende afleveringen werden pas in 1996 alsnog op de Noord-Amerikaanse televisie uitgezonden. Shatner was overigens nauw betrokken bij de productie van zowel de films alsook de serie. Hij was één van de producenten, regisseerde enkele afleveringen en speelde zelf ook mee in de rol van Walter Bascom.

In september 2021 werd in de Amerikaanse media bekend gemaakt dat er serieuze plannen zijn voor een TekWar animatieserie voor volwassenen.

Dvd

In Noord-Amerika (Regio 1) zijn alle tv-films en afleveringen als één complete dvd box uitgebracht.

Links