TekWar (1994-1996)

Tv-serie gebaseerd op de gelijknamige boeken- en comicreeks van William Shatner.

Samenvatting

In de toekomst raken veel mensen verslaafd aan een nieuwe, digitale drug genaamd Tek. Het gebruik van deze drug (via een microchip in de hersenen) kan een dodelijke afloop hebben en is illegaal.

Centraal staat de voormalige politieagent Jake Cardigan. Hij werd valselijk beschuldigd van de handel in Tek en de moord op enkele collega’s. Als straf werd Jake veroordeeld tot 15 jaar ‘cryogene gevangenschap’.

Vier jaar later wordt hij echter vervroegd vrijgelaten. Kort na zijn vrijlating komt Jake in contact met zijn oude politie partner Sid Gomez. Die blijkt inmiddels voor een grote particuliere beveiligingsfirma te werken, Cosmos. De baas van dit bedrijf, de mysterieuze Walter Bascom, blijkt voor Jake’s vrijlating verantwoordelijk te zijn.

Vervolgens gaat ook Jake voor Bascom werken. Als privédetective moet hij nu de strijd aan gaan met de machtige Tek Lords en de corrupte ambtenaren die bij de Tek handel betrokken zijn. Ondertussen moet Jake zijn reputatie zien te herstellen.

Boekenreeks & comics

Het TekWar universum werd bedacht door de acteur William Shatner. Eind jaren ’80 had hij het idee voor een nieuw project waarin hij zelf de hoofdrol wilde spelen. Het script moest een soort futuristisch politieverhaal worden. In plaats van een script groeide dit idee echter uit tot een complete roman.

De eerste TekWar roman werd in 1989 uitgebracht. Uiteindelijk leidde dit tot een boekenreeks met acht vervolgdelen: TekLords (1991), TekLab (1991), Tek Vengeance (1993), Tek Secret (1993), Tek Power (1994), Tek Money (1995), Tek Kill (1996) en Tek Net (1997).

Officieel werden alle TekWar boeken geschreven door William Shatner zelf, maar in werkelijkheid was dit grotendeels het werk van zijn ghostwriter Ron Goulart. (Wiens naam nooit op de omslag werd vermeld.) Shatner bedacht wel het verhaal voor ieder boek.

Shatner wilde de romans ook laten verfilmen, maar hij werd in eerste instantie afgewezen door alle tv-studio’s. Omdat het verhaal zich zo’n 200 jaar in de toekomst afspeelde, waren de studio’s namelijk van mening dat een verfilming veel te duur zou zijn.

Marvel Comics benaderde Shatner hierna met een alternatief voorstel om de boeken tot een comicreeks te bewerken. Shatner ging akkoord en hij besloot dat het verhaal in de comics zich ongeveer 50 jaar in de toekomst zou gaan afspelen. Een goede keuze, want zodra de eerste nummers van de comic waren uitgekomen, toonden de tv-studio’s ineens wel interesse in het project.

Onder de naam TekWorld werden uiteindelijk 24 nummers van de comic uitgebracht in de periode 1992 t/m 1995. (In 2009 werd overigens nog een nieuwe 8-delige comicreeks genaamd The Tek War Chronicles uitgebracht.)

Tv-films & tv-serie

Nadat in 1992 de eerste comics uitkwamen, werd Shatner door verschillende studio’s benaderd voor een TekWar verfilming. Na enige onderhandelingen werd ervoor gekozen om vier tv-films te maken (TekWar, TekLords, TekLab en TekJustice) .

Net als in de comics, speelde het verhaal zich dit keer in 2045 af. De opnamen vonden plaats in Toronto. De films werden vervolgens in de periode januari t/m mei 1994 uitgezonden.

De tv-films waren een groot kijkcijfersucces, waarna werd besloten om het verhaal voort te zetten in een doorlopende TekWar tv-serie. William Shatner was één van de uitvoerende producenten en speelde ook zelf in het verhaal mee als Walter Bascom. Daarnaast regisseerde hij enkele afleveringen. De serie werd bijna tegelijkertijd in zowel Canada alsook de VS uitgezonden.

De eerste aflevering van de tv-reeks was in december 1994 te zien. Helaas kreeg men al snel te maken met dalende kijkcijfers. Ondertussen waren ook de Amerikaanse critici niet bepaald positief over TekWar. Zo was men van mening dat het verhaal diepgang miste, slechte dialogen had en ongeloofwaardig was uitgewerkt.

In totaal werden er slechts 18 afleveringen gemaakt. Nadat er 14 afleveringen op tv waren vertoond, werd de serie stopgezet. De laatste vier afleveringen werden pas begin 1996 alsnog in Noord-Amerika uitgezonden.

Dvd

In Regio 1 (Canada en VS) zijn alle tv-films en afleveringen op dvd uitgebracht.

Links

4 1 1 1 1 1 4.00 (2 stemmen)