Taken (2002)

Een miniserie met als centraal thema de bezoeken van buitenaardse wezens aan de aarde.

Samenvatting

In het verhaal volgen we vier generaties van drie verschillende families over een periode van vijf decennia.

In 1944 wordt de Amerikaanse piloot Russell Keys tijdens een gevecht geraakt door de Duitsers. Voordat hij buiten westen raakt, ziet hij allemaal blauwe lichten. Naderhand worden Russell en zijn peloton weer wakker en hebben geen idee wat er met hen is gebeurd.

Drie jaar later stort een buitenaards ruimteschip neer in de omgeving van Roswell. Luitenant Owen Crawford neemt de taak op zich om dit schip te bergen en de overleden buitenaardse bemanning te onderzoeken. Eén van de aliens heeft de crash overleefd en komt terecht in Texas. Daar ontmoet het wezen ene Sally, een aardige dame, die zwaar ongelukkig is in haar huwelijk. De alien maakt haar zwanger en ze krijgt een zoon, Jacob, die half mens, half buitenaards is.

Het lukt Crawford ondertussen niet om het gecrashte ruimteschip te repareren. Tijdens zijn onderzoek stuit hij echter op Sally en haar link met de enige overlevende van de crash. Crawford sluit vriendschap met haar in de hoop meer te leren over de alien. Later probeert hij zelfs Sally's zoon te ontvoeren. Jacob heeft echter een kracht waar Crawford niet tegenop kan en ontsnapt.

Elders is de piloot Russell Keys inmiddels getrouwd en heeft hij een zoon gekregen, Jesse. De buitenaardsen blijken het ook op Jesse te hebben voorzien. Regelmatig worden vader en zoon ontvoerd.

Jaren later trouwt ook Jacob en krijgt een dochter genaamd Lisa. De nu volwassen Jesse krijgt een zoon met de naam Charlie. Die wordt echter als kind ook al wordt ontvoerd door de aliens. Jesse kan het op een dag niet meer aan en komt in een inrichting terecht.

Owen Crawford blijkt twee zonen te hebben, die proberen het werk van hun vader voort te zetten. Sam Crawford gaat in Alaska op onderzoek uit in een dorpje waar vreemde dingen gebeuren. Hij ontmoet daar de half menselijke, half buitenaardse Lester, die gruwelijk misvormd is. Lester blijkt een mislukt experiment te zijn. De situatie escaleert, waarna zowel Lester als Sam sterven.

Eric, de andere zoon van Crawford, neemt hierna het project over van zijn vader. Het lukt Eric echter ook niet om het buitenaardse ruimteschip te repareren. Op een dag komen de aliens hun schip en de lijken van hun soortgenoten terughalen. Verder ontvoeren de aliens zowel Charlie alsook Lisa en brengen hen samen. Negen maanden later krijgt Lisa een dochter: Allie.

Allie blijkt te zijn waar alles om draait, zij is het eindproduct waar de aliens naar op zoek waren. Allie heeft de kracht van de familie Keys en de buitenaardse gaven van haar grootvader Jacob. Helaas wil ook het leger het meisje in handen krijgen. De aliens proberen alles om haar te beschermen en nemen Allie uiteindelijk met zich mee. Hierna verlaten de aliens de aarde.

Serie Algemeen

Taken is een tiendelige miniserie, die in december 2002 door het Amerikaanse Syfy Channel werd uitgezonden. De serie werd geproduceerd door Steven Spielberg. Hij nam alle geruchten over aliens en buitenaardse ontvoeringen in de 20ste eeuw en bedacht daar een spannend sf-verhaal omheen.

De opnamen vonden plaats in en rond Vancouver, Canada. De productiekosten van de gehele serie zouden zo'n 40 miljoen dollar zijn geweest. Later won Taken een Emmy Award voor 'beste miniserie'.

De tien afleveringen duren ieder anderhalf uur, in totaal dus 15 uur kijkplezier. Taken werd in 2005 ook uitgezonden op de Nederlandse televisie.

Dvd

Deze miniserie is op dvd verkrijgbaar.

Link

5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)
    Tags:
  • Syfy Original