The Stranger (1964-1965)

Samenvatting

Het verhaal gaat over de Australische familie Walsh. Op een avond vinden ze een bewusteloze man voor hun deur. Deze vreemdeling zegt aan geheugenverlies te lijden en kan dus niet vertellen wie hij is of waar hij vandaan komt. Hij is echter wel heel intelligent.

Daarom besluit vader Walsh, die schoolmeester is, om de man onderdak te geven en hem een baan als leraar aan te bieden. Vanaf dat moment noemt de eigenaardige vreemdeling zichzelf Adam Suisse, omdat de familie denkt dat hij misschien uit Zwitserland komt.

Al snel ontdekken de kinderen van het gezin dat Adam een mysterieus apparaat verborgen houdt, wat uiteraard hun interesse wekt. Ze beginnen hem volgen en komen zo achter de waarheid. Adam is in werkelijkheid van buitenaardse afkomst. Hij is naar de aarde gekomen om een veilige thuishaven voor zijn volk te zoeken. De thuisplaneet van de aliens is namelijk onbewoonbaar geworden. Vervolgens beleven Adam en de kinderen allerlei spannende avonturen in een vliegende schotel.

Serie Algemeen

The Stranger was de eerste in Australië geproduceerde sciencefiction serie. Het ging om een bewerking van een gelijknamig hoorspel dat in 1963 door de BBC was uitgezonden. In april 1964 ging de Australische tv-versie in première. Er werden twee seizoenen van ieder zes afleveringen gemaakt. De laatste aflevering was in juli 1965 te zien.

In eigen land was The Stranger een groot succes en de serie werd hierna ook aan buitenlandse zenders verkocht. Zo werd de serie in 1966 in Nederland uitgezonden door de NTS, onder de naam De Vreemdeling.

The Stranger raakte hierna lange tijd in vergetelheid, totdat de complete serie enkele jaren geleden werd teruggevonden in een Australisch filmarchief. Hierna werden alle afleveringen gedigitaliseerd en online gezet door de Australische publieke omroep. Sinds 2020 kunnen alle afleveringen gratis en legaal op YouTube worden bekeken.

Links