The Starlost (1973-1974)

Samenvatting

Nadat de aarde in 2285 op het punt staat om uit te sterven, lanceert de mensheid een gigantisch ruimteschip genaamd ‘The Ark’, dat zo’n 11000 km lang is. Aan boord bevinden zich 53 verschillende biosferen, die allen kilometers groot en volledig zelf verzorgend zijn. In elke biosfeer wonen mensen uit een andere cultuur. De bedoeling was dat de mensheid d.m.v. dit schip generaties lang in veiligheid zou kunnen (over)leven totdat men een nieuwe, geschikte planeet zou tegenkomen voor kolonisatie.

Helaas gaat er al snel iets mis. Door een ongeluk komen de bemanningsleden van de Ark om het leven. Alleen de honderdduizenden bewoners van de biosferen overleven. Ook de commandocentrale van de Ark wordt vernietigd, waarna het schip stuurloos raakt. Als gevolg van het ongeluk worden tevens de luchtsluizen aan boord automatisch vergrendeld, waardoor alle biosferen compleet van elkaar worden afgesloten.

De serie begint zo’n 500 jaar later. Het is 2790 en de nog altijd stuurloze Ark koerst inmiddels rechtstreeks af op een zon. Na vele generaties blijken de mensen in de biosferen te zijn vergeten dat ze in werkelijkheid op een ruimteschip wonen. Ze weten niet beter dan dat de hemel uit metaal is en dat hun wereld slechts enkele tientallen kilometers groot is. Men leeft nietsvermoedend in hechte gemeenschappen en heeft niet in de gaten hun levens groot gevaar lopen.

Op een dag ontdekt een jonge man genaamd Devon de waarheid. Hij komt uit een biosfeer met een Amish-achtige boerencultuur. Nadat hij teveel vragen begint te stellen wordt hij door zijn dorp geëxcommuniceerd.

Devon weet samen met zijn vriendin Rachel en dorpsgenoot Garth uit zijn biosfeer te ontsnappen en moet hierna vaststellen dat zijn wereld veel groter is dan hij ooit had kunnen vermoeden. Ook realiseert hij zich dat de Ark op het punt staat om op een zon te botsen. Devon, Rachel en Garth proberen dit te voorkomen door zoveel mogelijk te weten te komen over het schip, de biosferen en de verschillende culturen die hierin leven. Ze krijgen daarbij hulp van de scheepscomputer. Zullen ze iemand kunnen vinden die het schip van de ondergang kan redden?

Serie Algemeen

Het concept van The Starlost werd bedacht door de bekende Amerikaanse SF auteur Harlan Ellison. Hij had grote plannen: hij wilde bijvoorbeeld alle afleveringen laten schrijven door beroemde collega’s als Frank Herbert, Phillip K. Dick, Ursula K. Le Guin en A.E. Van Vogt.

Helaas liep het project al snel uit op een mislukking. Men had grote moeite om een zender te vinden die de serie wilde kopen. In Canada werd The Starlost uitgezonden door de commerciële zender CTV, maar in de V.S. kon men de serie alleen kwijt via de syndication (het systeem waarin een serie op verschillende lokale zenders wordt uitgezonden). De serie had hierdoor een erg laag budget en de special effects waren van een lage kwaliteit. Om kosten te sparen vonden de opnames plaats in Toronto, Canada.

Het gevolg was dat het verhaal niet kon worden uitgewerkt op de manier die men voor ogen had. Ellison stapte uit ontevredenheid al uit het project voordat de eerste aflevering nog maar op tv was uitgezonden. Vervolgens wilde hij alleen onder het pseudoniem Cordwainer Bird op de aftiteling worden vermeld. Van alle bovengenoemde beroemde acteurs schreef uiteindelijk alleen Le Guin een script voor een aflevering.

Ellison was niet de enige die tijdens de productie zijn biezen pakte. SF auteur Ben Bova diende als wetenschappelijk adviseur voor de serie. Toen hij in de gaten kreeg dat al zijn adviezen compleet werden genegeerd, nam hij meteen ontslag. Ook de uitvoerende producent van de serie, Douglas Trumbull, vertrok tegelijkertijd met Ellison.

En er waren nog meer problemen: ook de kritieken waren erg negatief. De eerste aflevering werd uitgezonden in september 1973. Nadat de kijkcijfers veel lager bleken te zijn dan verwacht, werd de serie enkele maanden later alweer stopgezet. Er werden slechts 16 afleveringen opgenomen, waarvan de laatste in januari 1974 te zien was. In de jaren ’80 werden tien van de afleveringen nog hergemonteerd tot vijf nieuwe tv-films.

In 1975 besloot Ellison om zijn oorspronkelijke Starlost script alsnog te publiceren als roman, getiteld Phoenix Without Ashes. Het boek bevatte een uitgebreid voorwoord, waarin Ellison schreef over zijn aanvaringen met de producenten van het tv-project en over wat er bij het maken van de serie verder allemaal was misgegaan. Opvallend genoeg kreeg de auteur in maart 1974 juist voor zijn oorspronkelijke script een Writers Guild of America Award for Best Original Screenplay. Ironisch, omdat dit script na Ellison’s vertrek uit de serie niet goed genoeg werd bevonden en daarom werd herschreven door een andere scenarist. Dat herschreven verhaal werd later uitgezonden als pilootaflevering en was de basis van het mislukte tv-concept.

Leuk weetje is dat Star Trek acteur Walter Koenig in twee Starlost afleveringen meespeelde, waarin hij een slechte alien genaamd Oro vertolkte.

VHS en dvd

In een ver verleden is The Starlost op VHS uitgebracht, maar sinds september 2008 is de complete serie (incl. de bovengenoemde vijf tv-films) op dvd verkrijgbaar in zowel Regio 1 als Regio 2 (alleen Britse import).

Link

3 1 1 1 1 1 3.00 (1 stem)