The Starlost (1973-1974)

Samenvatting

In de toekomst is de aarde onbewoonbaar geworden. De mensheid lanceert daarom een gigantisch ruimteschip, de Ark. Aan boord bevinden zich tientallen verschillende biosferen, die kilometers groot en volledig zelf verzorgend zijn. In elke biosfeer wonen mensen uit een andere cultuur. De bedoeling is dat de mensheid op dit schip kan (over)leven totdat er een nieuwe planeet wordt gevonden die geschikt is voor kolonisatie.

Helaas gaat er iets mis. Door een ongeluk komt de bemanning van de Ark om het leven. Alleen de duizenden kolonisten in de biosferen overleven. Ook de brug van de Ark raakt beschadigd, waarna het schip stuurloos raakt. Als gevolg van het ongeluk worden tevens de luchtsluizen aan boord automatisch vergrendeld, waardoor alle biosferen compleet van elkaar worden afgesloten.

Het verhaal speelt eeuwen later. Het is 2790 en de nog altijd stuurloze Ark koerst inmiddels rechtstreeks af op een zon. Na vele generaties blijken de mensen in de biosferen te zijn vergeten dat ze in werkelijkheid op een ruimteschip wonen. Ze weten niet beter dan dat de hemel uit metaal bestaat en dat hun wereld slechts enkele kilometers groot is. Men leeft nietsvermoedend in hechte gemeenschappen en heeft niets in de gaten van het naderende gevaar.

Op een dag ontdekt een jongeman genaamd Devon de waarheid. Hij komt uit een biosfeer met een Amish-achtige boerencultuur. Nadat hij teveel vragen begint te stellen wordt hij door zijn dorp geëxcommuniceerd. Devon weet samen met zijn vriendin Rachel en dorpsgenoot Garth uit zijn biosfeer te ontsnappen. Vervolgens realiseren ze zich dat hun wereld veel groter is dan ze ooit hadden kunnen vermoeden.

Het drietal ontdekt dat de Ark afkoerst op een grote ramp. Om dit te voorkomen moeten ze nu zoveel mogelijk te weten komen over het schip en de verschillende biosferen. Ze krijgen daarbij hulp van de scheepscomputer. Zullen ze iemand kunnen vinden die het schip kan redden?

Serie Algemeen

The Starlost is een Canadese serie. Het verhaal werd bedacht door SF auteur Harlan Ellison. Hij had vooraf ambitieuze plannen: zo wilde hij bijvoorbeeld alle afleveringen laten schrijven door beroemde collega-auteurs. Helaas liep het project uit op een mislukking. De producten hadden moeite om een zender te vinden die de serie wilde kopen. Het programma had hierdoor een klein budget.

Het gevolg was dat het verhaal niet kon worden uitgewerkt op de manier die men voor ogen had. Ellison stapte uit ontevredenheid al op voordat de eerste aflevering was uitgezonden. Vervolgens wilde hij alleen onder een pseudoniem op de aftiteling worden vermeld. Ellison was niet de enige die zijn biezen pakte. SF auteur Ben Bova diende als wetenschappelijk adviseur voor de serie. Toen hij in de gaten kreeg dat zijn adviezen werden genegeerd, nam hij ontslag.

De eerste aflevering ging in september 1973 in première. De kijkcijfers vielen echter tegen en ook de recensenten oordeelden negatief. Uiteindelijk werden er 16 afleveringen gemaakt. Hierna volgde de stopzetting. De laatste aflevering werd in januari 1974 uitgezonden. Later werden een aantal afleveringen nog opnieuw gemonteerd tot vijf tv-films.

In 1975 besloot Ellison zijn oorspronkelijke scenario voor Starlost te publiceren als roman, getiteld Phoenix Without Ashes. Het boek bevatte een uitgebreid voorwoord, waarin Ellison schreef over zijn aanvaringen met de producenten van de tv-serie en over wat er tijdens de productie verder allemaal was misgegaan. In hetzelfde jaar gepubliceerde ook Ben Bova een satirische roman, The Starcrossed, over zijn ervaringen achter de schermen.

In 2008 is de complete serie in Noord-Amerika (Regio 1) en Groot-Brittannië (Regio 2) op dvd uitgebracht.

Links