Sapphire & Steel (1979-1982)

Samenvatting

Het verhaal gaat over twee mysterieuze tijdagenten, genaamd Sapphire en Steel. Over hun achtergrond is weinig bekend, maar één ding is duidelijk: Sapphire en Steel zijn géén mensen. In werkelijkheid zijn het elementaire, interdimensionale wezens met allerlei bijzondere krachten. Behalve Sapphire en Steel blijken er nog meer elementen te zijn (zoals Silver en Lead) die een menselijke vorm aan kunnen nemen.

In het verhaal wordt gesteld dat Tijd een soort corridor is waarin zwakke plekken kunnen ontstaan. De Tijd kan door deze zwakke plekken heen dringen en deze breuken kunnen het heden en verleden ernstig verstoren. Dit zorgt voor uiteenlopende problemen. Sapphire en Steel worden door een onbekende autoriteit naar de aarde gestuurd om in te grijpen en de orde te herstellen.

Serie Algemeen

Sapphire & Steel is een Britse serie. De première was in juli 1979 bij de zender ITV. Omdat men slechts een beperkt budget ter beschikking had (en dus geen geld voor uitbundige special effects) bestaat de serie vooral uit mysterieuze verhalen met een geheimzinnige, beklemmende sfeer. De hoofdrollen werden overigens gespeeld door Joanna Lumley (Absolutely Fabulous) en David McCallum (bekend als Ducky uit NCIS)

Er werden vier seizoenen van de serie gemaakt. Na in totaal 34 afleveringen kwam Sapphire & Steel ten einde. De laatste aflevering (uitgezonden in augustus 1982) eindigde met een cliffhanger: het uiteindelijke lot van de personages blijft onbekend. In Nederland werd de serie in 1980 door de TROS uitgezonden onder de naam Dossier Saffier en Staal.

Tegenwoordig heeft Sapphire & Steel cultstatus. De complete serie is in Groot-Brittannië (Regio 2) op dvd verkrijgbaar in één verzamelbox. Van 2005 t/m 2008 werden er ook nog nieuwe hoorspelen uitgebracht. De originele acteurs werkten echter niet meer mee aan dit project.

Intro

Links