Sapphire & Steel (1979-1982)

"All irregularities will be handled by the forces controlling each dimension. Transuranic heavy elements may not be used where there is life. Medium atomic weights are available: Gold, Lead, Copper, Jet, Diamond, Radium, Sapphire, Silver and Steel. Sapphire and Steel have been assigned."

Samenvatting

Het verhaal gaat over twee mysterieuze tijdagenten, genaamd Sapphire en Steel.

Over hun achtergrond is weinig bekend, maar één ding is duidelijk: Sapphire en Steel zijn géén mensen. In werkelijkheid zijn het elementaire, interdimensionale wezens met allerlei bijzondere krachten. Behalve Sapphire en Steel blijken er nog meer elementen te zijn (zoals Silver en Lead) die een menselijke vorm aan kunnen nemen.

In het verhaal wordt gesteld dat Tijd een soort corridor is waarin zwakke plekken kunnen ontstaan. De Tijd kan door deze zwakke plekken heen dringen en deze breuken kunnen het heden en verleden ernstig verstoren. Dit zorgt voor uiteenlopende problemen. Sapphire en Steel worden door een onbekende autoriteit naar de aarde gestuurd om in te grijpen en de orde te herstellen.

Serie Algemeen

Sapphire & Steel was een Britse serie, die werd uitgezonden door de zender ITV. De première was in juli 1979. Er werden vervolgens vier seizoenen van de serie gemaakt, die waren opgedeeld in zes aparte verhaallijnen (ieder bestaande uit meerdere afleveringen).

De hoofdrollen werden gespeeld door Joanna Lumley (Absolutely Fabulous) en David McCallum (bekend als Ducky uit NCIS). Omdat men slechts een beperkt budget ter beschikking had (en dus geen geld voor uitbundige special effects) bestond de serie vooral uit mysterieuze verhalen met een geheimzinnige, beklemmende sfeer.

Na in totaal 34 afleveringen kwam Sapphire & Steel ten einde. De laatste aflevering (uitgezonden in augustus 1982) eindigde met een cliffhanger: het uiteindelijke lot van de personages blijft onbekend. In Nederland werd de serie in 1980 door de TROS uitgezonden onder de naam Dossier Saffier en Staal. Alleen de eerste zes afleveringen werden getoond, de overige afleveringen werden door de TROS niet meer uitgezonden.

Tegenwoordig heeft Sapphire & Steel cultstatus. De complete serie is in Groot-Brittannië (Regio 2 import) op dvd verkrijgbaar in één verzamelbox. Als extra’s zijn er o.a. audio commentaren en een documentaire waarin cast en crewleden worden geïnterviewd.

Intro

Hoorspelen

Van 2005 t/m 2008 werden er 15 nieuwe Sapphire & Steel hoorspelen op cd uitgebracht. De originele acteurs werkten echter niet meer mee aan dit project. Ze werden vervangen door een nieuwe cast.

Remake?

In 2015 werd in de Britse media gemeld dat er serieuze plannen zouden zijn voor een nieuwe versie van Sapphire & Steel. Neil Cross (van de BBC serie Luther) onthulde hiervoor een script te hebben geschreven. Dit project is tot op heden echter nog niet gerealiseerd.

Links

4.5 1 1 1 1 1 4.50 (2 stemmen)