Der Schwarm (2023)

Samenvatting

Het verhaal gaat over een groep wetenschappers afkomstig van over de hele wereld. Op een dag krijgen ze te maken met een reeks mysterieuze gebeurtenissen die hun oorsprong vinden in de wereldzeeën. Onschuldig ogende voorvallen ontwikkelen zich gaandeweg tot een steeds groter gevaar voor de mensheid.

Een team specialisten herkent hierin een patroon. Men komt tot de conclusie dat een nieuwe intelligente levensvorm de mensheid probeert uit te roeien. Deze onbekende tegenstander, die in zwermen in de oceaan leeft, lijkt hiermee terug te willen slaan naar de mensheid en de door haar veroorzaakte vervuiling.

Serie Algemeen

Der Schwarm (in het buitenland ook uitgezonden als The Swarm) is een van oorsprong Duitse serie. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige SF thriller uit 2004 van auteur Frank Schätzing, die in Duitsland destijds een enorme bestseller was. (Het boek werd in 2007 ook in het Nederlands uitgebracht onder de titel De Zwerm.) Al in 2006 ontstonden er plannen voor een bioscoopverfilming, maar dit plan kon uiteindelijk niet worden gerealiseerd.

In 2018 maakte de Duitse publieke omroep ZDF bekend groen licht te hebben gegeven voor een tv-serie. De productie kwam tot stand in samenwerking met meerdere internationale productiepartners. De coronapandemie zorgde echter voor flinke vertraging, waardoor het eerste seizoen van de serie pas in februari 2023 in première kon gaan. Om een groot internationaal publiek te kunnen aanspreken is de voertaal in de serie Engels.

Overigens was het budget zo'n 40 miljoen euro. De serie is daarmee één van de duurste Duitse tv-producties ooit. Volgens Duitse mediaberichten hebben de makers plannen voor in totaal vier seizoenen. Of het ook daadwerkelijk zo ver zal komen is afwachten. Auteur Frank Schätzing distantieerde zich namelijk van de serie nadat de tv-producten veel elementen uit zijn oorspronkelijke boek veranderden.

Trailer

Links