Robotech (1985)

Samenvatting

In het jaar 1999 stort het wrak van een enorm buitenaards ruimteschip neer op de aarde. Na deze gebeurtenis verenigt de gehele mensheid zich onder één regering. Na enkele jaren kan het wrak door menselijke wetenschappers en ingenieurs worden herbouwd tot oorlogsschip.

Aan boord worden ook geavanceerde buitenaardse robottechnologieën aangetroffen. Deze worden hierna door de mensheid worden gebruikt als wapens ter verdediging van de aarde. Zo heeft men de beschikking over gevechtsvliegtuigen die kunnen transformeren in verschillende soorten gevechtsrobots.

Op een dag arriveren de oorspronkelijke buitenaardse eigenaren van het schip om hun bezit terug te eisen. Dit vormt het begin van de eerste Robotech oorlog. In de daaropvolgende decennia komt het steeds weer tot nieuwe gewapende conflicten tussen de mensheid en uiteenlopende buitenaardse tegenstanders, die allemaal de aarde willen veroveren.

Serie Algemeen

Robotech is een Amerikaanse animatieserie. De totstandkoming van het project is opmerkelijk. Als basis gebruikten de Amerikaanse producenten het beeldmateriaal van drie eerder uitgezonden Japanse animeseries (die onderling qua verhaal overigens niets met elkaar te maken hadden). Dit materiaal werd opnieuw gemonteerd tot één serie en voorzien van een nieuwe nasynchronisatie. Het resultaat ging in het voorjaar van 1985 in première op de Noord-Amerikaanse televisie.

In totaal bestond de serie uit 85 afleveringen. Hoewel de creatieve her-montage van het Japanse bronmateriaal niet door alle anime fans op prijs werd gesteld, was de serie toch redelijk populair. Dit vormde zelfs het begin van een hele Robotech franchise. Zo werden er later meerdere animatievervolgfilms gemaakt. Verder werden er allerlei comics, romans en speelgoed geproduceerd. Met enige regelmaat worden tegenwoordig nog steeds nieuwe Robotech producten op de markt gebracht, zoals comics en games.

Sinds 2007 zijn er in de Amerikaanse media regelmatig berichten over een mogelijke live-action bioscoopverfilming. Tot op heden zijn deze plannen echter nog niet gerealiseerd.

Openingstitels

Links