Raumpatrouille – Die phantastischen Abenteuer des Raumschiffes Orion (1966) a.k.a. Raumpatrouille Orion

Duitse cultserie

Samenvatting

De serie speelt zich af in de verre toekomst. Landen of naties bestaan niet meer. Op de aarde leeft men nu in vrede met elkaar vereend onder één regering. De mensheid leeft op de zeebodem of in één van de koloniën in de ruimte.

Helaas blijkt de mensheid niet alleen te zijn in het heelal. De aarde heeft daarom een eigen ruimtevloot die haar burgers moet beschermen.

Centraal staan de avonturen van het patrouilleschip Orion. Commandant Cliff Allister McLane en zijn bemanning moeten het steeds weer opnemen tegen de mysterieuze Frogs. Dit zijn vijandelijke aliens die de mensheid willen uitroeien. Ondertussen krijgt de bemanning tijdens hun patrouilles nog te maken met allerlei andere problemen.

Serie Algemeen

In West-Duitsland werd Star Trek pas in 1972 voor het eerst op de televisie uitgezonden. Jaren daarvoor had men in Duitsland echter al een eigen baanbrekende sciencefiction serie: Raumpatrouille Orion. Dit was de allereerste Duitse SF serie ooit. De opnamen vonden begin 1965 plaats, de postproductie duurde vervolgens meer dan een jaar.

Raumpatrouille Orion werd oorspronkelijk van september 1966 t/m december 1966 in zwart-wit uitgezonden door de publieke zender ARD. De serie was destijds extreem populair en haalde op zijn hoogtepunt kijkcijfers van maar liefst 56%.

Ondanks deze populariteit telde de serie uiteindelijk slechts 7 afleveringen en werd daarna stopgezet. Over de precieze reden van de stopzetting doen meerdere verhalen de ronde.

Feit is dat men – ondanks het beperkte budget – te maken had met hoge productiekosten. Die werden o.a. veroorzaakt door het gebruik van special effects die op dat moment bovendien nog in de kinderschoenen stonden. Ook was er destijds flinke kritiek: de serie zou te militaristisch zijn (in het naoorlogse Duitsland een erg gevoelig punt).

Na de stopzetting werd het verhaal overigens nog jarenlang voortgezet in een doorlopende boekenreeks van in totaal 145 ‘afleveringen’.

Tegenwoordig wordt Raumpatrouille Orion gezien als een cultserie. Talloze herhalingen op televisie zorgen ervoor dat de serie in Duitsland nooit echt in de vergetelheid raakte. In 2003 werd er zelfs nog een nieuwe bioscoopfilm uitgebracht. Geen remake, maar een nieuw verhaal dat werd samengesteld door drie oorspronkelijke afleveringen opnieuw aan elkaar te monteren.

Vanuit ons huidige perspectief komen de special effects soms enorm knullig over, maar dit geeft de serie juist ook een bijzondere charme. Raumpatrouille Orion is daarom vooral een serie met een hoog nostalgie gehalte.

Remake?

Jaren geleden waren er nog geruchten dat regisseur Roland Emmerich (Independence Day, Godzilla) plannen zou hebben voor een remake van de serie. Dit project lijkt inmiddels in de ijskast te zijn verdwenen.

Dvd

De gehele serie incl. film is op dvd verkrijgbaar!

Links

4.7142857142857 1 1 1 1 1 4.71 (7 stemmen)