The Pretender (1996-2001)

There are Pretenders among us. Geniuses with the ability to be become anyone they want to be. In 1963 a corporation known as the Centre isolated a young pretender named Jarod and exploited his genius for their research. Then one day, their Pretender ran away...

Samenvatting

De serie gaat over de extreem intelligente Jarod, een zogenaamde ‘Pretender’. Dit betekent dat hij de vaardigheid bezit foutloos iedere identiteit of persoonlijkheid aan te kunnen nemen. Of dit nu een arts, een FBI agent of een loodgieter is maakt voor Jarod niet uit, want hij kan en weet echt alles. Er is slechts één ding waar Jarod bijna niets over weet: zijn eigen verleden.

In 1963 werd Jarod als kind namelijk ontvoerd door een mysterieuze organisatie genaamd The Centre. Daar ontfermde de psycholoog Sydney zich over de jongen. Hij trainde Jarod om zijn intellect op topniveau te gebruiken. Jarenlang moest Jarod voortdurend allerlei complexe simulaties uitvoeren en experimenten ondergaan.

Op een dag ontdekt de inmiddels volwassen Jarod dat The Centre de informatie die uit de simulaties werd verkregen misbruikte voor duistere doeleinden. Jarod kan hier niet mee leven en besluit te ontsnappen. De hoge bazen van The Centre zijn daar uiteraard niet blij mee en stellen onmiddellijk een opsporingsteam samen. Dit team bestaat uit de keiharde Miss Parker, Sydney en de computerexpert Broots.

Jarod slaat op de vlucht en reist heel Amerika door. Onderweg helpt hij de mensen die hij tegenkomt en neemt steeds wisselende identiteiten aan. Verder houdt Jarod na zijn ontsnapping regelmatig contact met Sydney, die voor hem een mentor en vaderfiguur is. Sydney probeert Jarod zo goed als mogelijk te helpen zonder daarbij zijn eigen baan (en leven) in gevaar te brengen.

Rode draad van de serie vormt de zoektocht van Jarod en Miss Parker naar de waarheid over hun families en de duistere praktijken van The Centre. Als kinderen waren Jarod en Miss Parker met elkaar bevriend. (Ze gaf hem zelfs ooit zijn allereerste kus.)

Als volwassenen staan beiden nu echter lijnrecht tegenover elkaar, omdat zij de taak heeft hem te vangen. Toch zijn ze ook met elkaar verbonden door hun gezamenlijke wens de waarheid boven water te krijgen. Dit uit zich in een bijzonder moeizame relatie tussen de ‘jager’ en haar ‘prooi’.

Terwijl Jarod op zoek gaat naar zijn verloren gewaande familieleden, wordt ook Miss Parker constant geconfronteerd met allerlei familie mysteries. Haar vader Mr. Parker is een hoge baas van The Centre, een organisatie waar mensenlevens weinig waard zijn. Haar moeder Catherine werd lang geleden in The Centre door een onbekende vermoord. Miss Parkers tweelingbroer is de gewetenloze Mr. Lyle, die ook voor The Centre werkt en bovendien kannibalistische trekjes heeft. En dan bestaat er ook nog eens een bijzondere verbinding tussen Jarods familie en de familie Parker. Welke duistere geheimen houdt The Centre verborgen?

Serie Algemeen

The Pretender is een Amerikaanse serie die werd bedacht door Steven Long Mitchell en Craig W. Van Sickle. Ze lieten zich o.a. inspireren door het leven van Ferdinand Waldo Demara, een serieoplichter met een buitengewoon geheugen. Hij kon zichzelf namelijk iedere vaardigheid aanleren door hier slechts een boek over te lezen. Daarnaast waren de makers geïntrigeerd door een CIA project uit de jaren ’50, waarin zeer intelligente kinderen simulaties moesten doorvoeren.

In eerste instantie lijken de verhalen zich vooral te focussen op Jarods nogal kinderlijke ontdekking van het leven in de buitenwereld. Na verloop van tijd gaat de complexe mythologie van de serie echter een steeds grotere rol spelen. Zo blijkt The Centre zich o.a. bezig te houden met het klonen van mensen en blijken allerlei personages bijzondere krachten te hebben.

Opvallend is dat de meeste personages in de serie alleen een voornaam of een achternaam hebben. Miss Parker, wiens voornaam tijdens de hele serie onbekend blijft, wordt gespeeld door actrice Andrea Parker. Het personage heette al Miss Parker voordat Andrea Parker in deze rol gecast werd. In een interview grapte Andrea dat ze de rol wel moest aannemen, omdat haar naam op bijna elke pagina van het script stond.

De eerste aflevering van The Pretender werd in september 1996 door de zender NBC uitgezonden. Na vier seizoenen en 86 afleveringen werd de serie stopgezet, omdat de kijkcijfers waren gedaald. De laatste aflevering, die in mei 2000 werd uitgezonden, eindigde met een grote cliffhanger. De fans begonnen meteen een protestactie – met succes.

Zender TNT besloot de serie namelijk van NBC over te nemen en gaf opdracht voor vier tv-films die het verhaal moesten voortzetten. Twee films werden in 2001 uitgezonden op de Amerikaanse tv. (Beide eindigden met een cliffhanger.) Omdat de kijkcijfers tegenvielen werd The Pretender hierna opnieuw stopgezet. De overige twee films zijn daarna helaas nooit meer gemaakt.

Het gebouw dat in de serie dient als The Centre is trouwens in werkelijkheid een waterzuiveringsinstallatie in het Canadese Toronto.

Vermeldenswaardig is verder dat The Pretender meerdere crossovers had met een andere NBC serie: Profiler. In totaal waren er twee afleveringen waarin Profiler personages een gastrol speelden. Daarnaast waren er drie Profiler afleveringen waarin Jarod een gastoptreden had.

The Pretender Lives

Meer dan 10 jaar na de stopzetting van The Pretender, maakten de bedenkers van de serie in 2013 bekend dat het verhaal verder zou gaan. Dit in de vorm van een boekenreeks en ook een aantal comics. Steven Long Mitchell en Craig W. Van Sickle hebben sindsdien o.a. twee nieuwe Pretender romans uitgebracht.

Deze werden door de fans echter met gemengde gevoelens ontvangen, omdat het niet om een voortzetting van de tv-serie bleek te gaan, maar juist om een complete reboot van het Pretender universum. Veel fans waren teleurgesteld, aangezien de tv-serie eindigde met een flinke cliffhanger en veel openstaande vragen nog steeds niet zijn beantwoord.

Dvd

In Regio 1 zijn alle seizoenen van de serie en ook de twee tv-films op dvd uitgebracht. In Regio 2 zijn de dvd’s alleen in Frankrijk en Duitsland verkrijgbaar.

Links

4.6 1 1 1 1 1 4.60 (5 stemmen)