The Powers of Matthew Star (1982-1983)

“Quadris, twelve light years across the galaxy from Earth. It was home for us until an intergalactic armada conquered it. I fought by the royal family's side, but in vain. Even their remarkable powers weren't enough. The crown prince and I escaped to the nearest planet on which we could survive and further his powers in order to some day return to free his people.

Here on Earth, the prince is known as Matthew Star. He's a typical American teenager. He has friends, people who love him. And me, his guardian. I'm the only one who knows how special he is. Life for us is a series of joys and dangers. Enemy assassins constantly come to destroy us. Alone, we must survive.”

Samenvatting

Op het eerste gezicht is Matthew Star een normale Amerikaanse tiener, maar niets is minder waar. In werkelijkheid is hij een buitenaardse kroonprins genaamd E’Hawke, afkomstig van de planeet Quadris. Jaren geleden werd deze planeet veroverd door een gevaarlijke vijand, waardoor Matthew samen met zijn voogd D’Hai werd gedwongen om te vluchten.

Het duo kwam terecht op de aarde, waar ze nu leven als normale mensen. D’Hai doet zich op de Crestridge High School voor als de scheikunde leraar Walter Shepherd. Matthew is één van zijn leerlingen. Hun omgeving, met name Matthews vriendin Pam, weet niets over hun ware identiteit. Toch is het gevaar nog lang niet geweken, want buitenaardse moordenaars maken nog steeds jacht op de prins en zijn begeleider.

Gelukkig blijkt Matthew over allerlei superkrachten te beschikken, waarmee hij zijn vele vijanden op afstand kan houden. (D’Hai heeft geen superkrachten, aangezien alleen leden van de koninklijke familie die hebben.) Omdat hij nog jong is, zijn deze krachten nog niet helemaal ontwikkeld. Matthew moet daarom in het geheim veel oefenen om zijn telekinese, telepathie en helderziendheid goed onder de knie te krijgen. De hoop is dat hij ooit sterk genoeg zal zijn om terug te kunnen keren naar zijn planeet om zijn volk te bevrijden.

Halverwege de serie werd het verhaal om onverklaarbare redenen ineens veranderd. Walt en Matthew gingen als agenten voor de Amerikaanse regering werken, die hen allerlei opdrachten gaf. Aan de buitenaardse moordenaars die eerder achter Matthew aanzaten werd geen aandacht meer besteed. De school kwam niet meer voor in het verhaal en ook Matthews vrienden verdwenen uit de serie. Over een eventuele terugkeer naar Quadris werd weinig meer gezegd.

Serie Algemeen

De eerste aflevering van The Powers of Matthew Star werd in september 1982 uitgezonden door de zender NBC, de laatste aflevering in april 1983. De serie telde slechts één seizoen van 22 afleveringen. Later was de serie ook bij de TROS te zien, onder de naam Matthew Star.

Oorspronkelijk zou het verhaal The Powers of David Star gaan heten en was gepland dat de serie in 1981 op de buis zou komen. Tijdens de opnamen vond er echter een ongeluk plaats met de pyrotechniek. Hoofdrolspeler Peter Barton (Matthew) liep ernstige brandwonden op en moest maanden lang in het ziekenhuis revalideren. Nadat hij weer gezond was verklaard werden de opnamen alsnog voortgezet.

Er werden in totaal twee piloot afleveringen gefilmd. De eerste pilot draaide om de tiener David Star, die niet op de hoogte was van zijn ware identiteit. Hij woonde bij Max, de school conciërge. Max was net als David een alien, maar hield dit voor de jongen geheim. Het tweetal werd o.a. opgejaagd door de FBI. Hoewel er vervolgens een nieuwe pilot werd gefilmd met een ander verhaal, werd de eerste pilot later alsnog uitgezonden als allerlaatste aflevering. Een voice-over van Peter Barton werd gebruikt om aan de kijker te verklaren waarom er ineens zulke grote veranderingen hadden plaatsgevonden.

Interessant is dat de destijds nog onbekende Tom Cruise en Heather Locklear auditie deden voor de rollen van Matthew en Pam. (Van deze auditie zou volgens de geruchten nog een videoband van bestaan.) Uiteindelijk ging de hoofdrol naar de 25-jarige Peter Barton, die later nooit echt een noemenswaardige carrière heeft weten op te bouwen. Louis Gossett Jr. (Walter) had daarentegen na afloop van de serie wel een succesvolle carrière als filmacteur.

Leuk weetje voor Star Trek fans: acteur Leonard Nimoy voerde bij één aflevering regie, terwijl collega Walter Koenig voor een andere aflevering het draaiboek schreef. Harve Bennett (produceerde/schreef vier Star Trek films) was één van de uitvoerende producenten.

De serie is nooit op dvd uitgegeven.

Link

3 1 1 1 1 1 3.00 (3 stemmen)