The Powers of Matthew Star (1982-1983)

Samenvatting

Op het eerste gezicht is Matthew Star een normale Amerikaanse tiener, maar niets is minder waar. In werkelijkheid is hij een buitenaardse prins genaamd E’Hawke, afkomstig van de planeet Quadris. Jaren geleden werd deze planeet veroverd door een gevaarlijke vijand, waardoor Matthew samen met zijn voogd D’Hai werd gedwongen om te vluchten.

Het duo kwam terecht op de aarde, waar ze nu leven als normale mensen. D’Hai doet zich op de Crestridge High School voor als de leraar Walter Shepherd. Matthew is één van zijn leerlingen. Hun omgeving, met name Matthews vriendin Pam, weet niets over hun ware identiteit. Toch is het gevaar niet geweken, want buitenaardse moordenaars maken nog steeds jacht op de prins en zijn begeleider.

Gelukkig blijkt Matthew over allerlei superkrachten te beschikken, waarmee hij zijn vele vijanden op afstand kan houden. Omdat hij nog jong is, zijn deze krachten nog niet helemaal ontwikkeld. Matthew moet daarom in het geheim veel oefenen om zijn gaven goed onder de knie te krijgen. De hoop is dat hij ooit sterk genoeg zal zijn om terug te kunnen keren naar zijn planeet om zijn volk te bevrijden.

Halverwege de serie werd het verhaal om onverklaarbare redenen ineens veranderd. Walt en Matthew gingen als agenten voor de Amerikaanse regering werken, die hen allerlei opdrachten gaf. Aan de buitenaardse moordenaars die eerder achter Matthew aanzaten werd geen aandacht meer besteed. De school kwam niet meer voor in het verhaal en ook Matthews vrienden verdwenen uit de serie.

Serie Algemeen

The Powers of Matthew Star is een Amerikaanse serie. De eerste aflevering ging in september 1982 in première bij de zender NBC. Uiteindelijk telde de serie één seizoen van 22 afleveringen. Wegens tegenvallende kijkcijfers volgde hierna de stopzetting. De laatste aflevering werd in april 1983 uitgezonden. In Nederland was de serie later ook bij de TROS te zien, onder de naam Matthew Star.

Oorspronkelijk zou het verhaal The Powers of David Star gaan heten en was gepland dat de serie in 1981 op de buis zou komen. Tijdens de opnamen vond er echter een ongeluk plaats met de pyrotechniek. Hoofdrolspeler Peter Barton (Matthew) liep ernstige brandwonden op en moest maandenlang revalideren. Nadat hij weer gezond was verklaard werden de opnamen alsnog voortgezet.

De rol van Walter werd overigens gespeeld door de bekende acteur Louis Gossett Jr.

In Noord-Amerika (Regio 1) is de complete serie sinds 2018 op dvd verkrijgbaar.

Link