Planetes (2003-2004)

Samenvatting

In het jaar 2075 is commerciële ruimtevaart heel normaal geworden. De mensheid heeft de maan gekoloniseerd en er zijn ook serieuze plannen om de rest van het zonnestelsel te koloniseren. Dit alles heeft echter een enorme hoeveelheid ruimteafval veroorzaakt, wat een gevaar vormt voor ruimtevaartuigen.

De Technora Corporation heeft daarom een speciale afdeling die zich bezighoudt met het opruimen van dit ruimteafval. Hoewel hun werk belangrijk is wordt er behoorlijk neergekeken op het personeel van de zogenaamde Debris Section.

Centraal staan de belevenissen van de bemanning van het afvalschip DS-12 Toy Box. De team bestaat uit Hachimaki Hoshino, de idealistische nieuweling Ai Tanabe, de Amerikaanse pilote Fee Carmichael en de Russische Yuri Mikhalkov.

Serie Algemeen

Planetes is een Japanse anime. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige mangareeks, die in 1999 voor het eerst werd gepubliceerd. Overigens zijn er wel verschillen in het verhaal, aangezien de laatste manga pas na de première van de tv-serie werd uitgebracht.

De eerste aflevering van de anime werd in oktober 2003 uitgezonden op de Japanse televisie. Er werden in totaal 26 afleveringen gemaakt, waarvan de laatste in april 2004 te zien was. Opvallend is dat het leven in de ruimte in de serie behoorlijk realistisch wordt weergegeven. Planetes werd hierdoor bijzonder positief ontvangen en won in eigen land zelfs een prijs voor 'beste SF serie'.

In Europa is de serie op dvd uitgebracht. De meeste boxen hebben Engelse ondertitels. Enkele losse uitgaven bevatten ook Nederlandse ondertitels.

Links