NYPD 2069 (2003)

Pilootaflevering voor een serie die nooit van de grond is gekomen.

Samenvatting

2003: de New Yorkse politierechercheur Alex Franco onderzoekt de moord op Jasmin Kroger, echtgenote van de miljonair Harlan Kroger. Alex komt al snel tot de conclusie dat Kroger zijn vrouw zelf heeft vermoord, maar voordat Alex de zaak waterdicht kan maken, wordt hij op straat aangereden door een busje. Geen ongeluk, maar een bewuste poging tot moord, georganiseerd door Kroger.

Vervolgens wordt Alex naar het ziekenhuis gebracht, waar blijkt dat hij hersendood is. Een arts onthult aan Alex’ vrouw Natalie dat er een geheim regeringsprogramma bestaat voor overleden politieagenten en brandweermensen. Die worden dan ingevroren, in de hoop dat ze over zo’n 10 jaar weer terug in het leven kunnen worden gehaald d.m.v. nieuwe nano-technologieën. Natalie gaat akkoord: Alex wordt ingevroren.

Dit gaat echter niet helemaal zoals gepland. Wanneer Alex namelijk weer wakker wordt, blijkt het 66 jaar later te zijn. Het is 2069 en Natalie is allang dood. Alex’ zoon is nu 77 jaar oud en blijkt al 30 jaar een kasplantje te zijn als gevolg van een virus uitbraak in 2039, waaraan zo’n 300.000 mensen overleden. Ook blijkt het geheime regeringsprogramma een grote mislukking te zijn geweest, want Alex is de enige die het project heeft overleefd.

Opmerkelijk genoeg blijkt Harlan Kroger nog steeds te leven. Hij is inmiddels 99 jaar oud, maar ziet er d.m.v. gentherapie nog uit als een man van 50. Alex ziet meteen een unieke kans om Kroger alsnog te pakken voor zijn misdaden en gaat weer aan de slag als politieagent. Omdat zijn verleden geheim moet worden gehouden, krijgt Alex een nieuwe identiteit toegewezen. Hij heet nu Alex Bolander. Zijn nieuwe partner is zijn eigen kleinzoon, Paul Franco, die niets van zijn ware identiteit mag weten.

Al snel blijkt het leven in de toekomst op alle fronten erg te zijn veranderd, omdat Amerika een politiestaat is geworden. De rijken wonen in afgesloten gemeenschappen en hebben een eigen privé-politiemacht. Heel New York wordt continue in de gaten gehouden door politie robots en auto’s zijn in de stad niet meer toegestaan (m.u.v. overheidsauto’s). Maar weinig mensen durven nog naar buiten te gaan. Het gevolg van dit alles is dat de straten van New York bijna verlaten zijn, hoewel er 15 miljoen mensen in de stad wonen.

Ook het politiewerk blijkt door het gebruik van allerlei hightech materialen zeer anders te zijn. Zo gebruikt men in 2069 laser- en microgolf wapens. Tevens dragen agenten speciale brillen die aan de binnenkant kleine displays hebben, waarop men informatie over verdachten kan aflezen en waarmee ter plekke leugendetector tests kunnen worden doorgevoerd. Hierdoor kunnen verdachten tijdens hun aanhouding meteen worden berecht en ‘geëlimineerd’.

Voor Alex is uiteraard moeilijk om zich aan zijn nieuwe situatie aan te passen. Zal hij de machtige Kroger ooit nog kunnen arresteren? Het verhaal neemt een dramatische wending als Paul plotseling wordt doodgeschoten.

Serie Algemeen

In de zomer van 2002 dook in de Amerikaanse media het nieuws op dat Steven Bochco van plan was een nieuwe serie te gaan maken. Bochco is vooral bekend als de bedenker/producent/schrijver van de bekroonde (politie)series Hill Street Blues (1981-1987), L.A. Law (1986-1994) en N.Y.P.D. Blue (1993-2005).

Bochco’s nieuwe serie, genaamd NYPD 2069, zou deze trend voortzetten, hoewel op een iets andere manier: het was een kruising tussen SF en een politieserie. Het project werd aangekocht door de zender FOX, die groen licht gaf voor de opnamen van een pilootaflevering. Gepland was dat de serie in het tv-seizoen 2003-2004 op de buis zou komen. Gezien Bochco’s eerdere successen waren de verwachtingen hooggespannen.

De opnamen vonden plaats in maart 2003, maar enkele maanden later bleek dat het project alweer was stopgezet. Om onduidelijke redenen had FOX uiteindelijk besloten om NYPD 2069 toch niet in zijn programma op te nemen. In die periode verschenen er op het internet enkele recensies van mensen die de pilot gezien hadden, maar die oordeelden over het algemeen negatief over het verhaal.

De pilot werd daarna nooit op tv uitgezonden of op dvd uitgebracht. Normaal gesproken raakt een serie dan in de vergetelheid, ware het niet dat in dit geval de pilootaflevering van NYPD 2069 in 2004 uitlekte op het internet. De pilot was vervolgens nog jarenlang te vinden op BitTorrent websites.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)