NYPD 2069 (2003)

Samenvatting

Het verhaal begint in 2003. De New Yorkse politierechercheur Alex Franco onderzoekt de moord op de echtgenote van miljonair Harlan Kroger. Alex vermoedt dat de machtige Kroger zijn vrouw zelf heeft vermoord, maar voordat Alex de zaak kan bewijzen wordt hij op straat aangereden. Geen ongeluk, maar een bewuste poging tot moord, georganiseerd door Kroger.

Vervolgens wordt Alex naar het ziekenhuis gebracht, waar blijkt dat hij hersendood is. Een arts onthult aan Alex’ vrouw Natalie dat er een geheim regeringsprogramma bestaat voor overleden politieagenten en brandweermensen. Die worden dan ingevroren, in de hoop dat ze over 10 jaar weer terug in het leven kunnen worden gehaald met nieuwe nanotechnologie. Natalie gaat akkoord: Alex wordt ingevroren.

Wanneer Alex ontwaakt is het echter 66 jaar later. Het is nu 2069 en Natalie is allang dood. Ook blijkt het geheime regeringsprogramma een grote mislukking te zijn geweest, want Alex is de enige deelnemer die heeft overleefd.

Opmerkelijk genoeg blijkt Harlan Kroger nog steeds te leven. Hij is inmiddels 99 jaar oud, maar ziet er door gentherapie veel jonger uit. Alex ziet meteen een unieke kans om Kroger alsnog te pakken en gaat weer aan de slag als politieagent. Omdat zijn verleden geheim moet worden gehouden, krijgt Alex een nieuwe identiteit. Hij heet nu Alex Bolander. Zijn nieuwe partner is zijn eigen kleinzoon, Paul Franco, die niets van zijn ware identiteit mag weten.

Al snel blijkt het leven in de toekomst totaal anders te zijn, omdat Amerika is veranderd in een politiestaat. Heel New York wordt continue in de gaten gehouden door politierobots. Ook het politiewerk zelf is door allerlei geavanceerde technieken enorm veranderd. Zo gebruikt de politie laser- en microgolf wapens. Tevens dragen agenten speciale brillen met ingebouwde displays, waarop men informatie over verdachten kan aflezen en waarmee ter plekke leugendetector tests kunnen worden doorgevoerd. Hierdoor kunnen verdachten tijdens hun aanhouding meteen worden berecht.

Serie Algemeen

NYPD 2069 is een Amerikaanse productie. Het verhaal werd bedacht door Steven Bochco, bekend van bekroonde (politie)series als Hill Street Blues, L.A. Law en NYPD Blue. In 2002 werd in de Amerikaanse media bekend gemaakt dat Bochco van plan was een nieuwe politieserie te gaan maken.

Dit keer ging het om een kruising van sciencefiction en politieverhaal. Het project werd aangekocht door de zender FOX, die groen licht gaf voor een pilootaflevering. Gepland was dat de serie in het tv-seizoen 2003-2004 zou worden uitgezonden. Gezien Bochco’s eerdere successen waren de verwachtingen hooggespannen.

De opnames vonden plaats in maart 2003, maar enkele maanden later bleek dat het project alweer was stopgezet. Om onduidelijke redenen had FOX besloten om NYPD 2069 toch niet in zijn programmering op te nemen. In dezelfde periode verschenen er op het internet enkele recensies van mensen die de pilot gezien hadden, maar die oordeelden over het algemeen negatief over het verhaal.

De pilot werd daarna nooit op televisie uitgezonden of op dvd uitgebracht. Normaal gesproken raakt een serie dan in de vergetelheid, maar in dit geval lekte de pilootaflevering van NYPD 2069 in 2004 uit op het internet. De pilot was vervolgens nog jarenlang te vinden op allerlei BitTorrent sites.

Links