The Martian Chronicles (1980)

Samenvatting

In 1999 wordt vanaf de aarde een eerste bemande missie naar Mars gestuurd. De mensheid verkeert in de veronderstelling dat de rode planeet onbewoond is. Dat blijkt echter een misvatting te zijn. De eerste astronauten worden namelijk direct na aankomst door inheemse Martianen vermoord. Een jaar later wordt vanaf de aarde een tweede bemande missie gelanceerd. Ook deze astronauten worden door de Martianen gedood.

In het jaar 2001 arriveert een derde groep astronauten op Mars. Tot hun verbazing treffen ze alleen verlaten Martiaanse steden aan. De aliens zijn gestorven aan waterpokken, een ziekte die door de eerdere astronauten onbedoeld werd meegenomen vanaf de aarde.

Dit vormt het begin van de kolonisatie van Mars. In de daaropvolgende jaren worden er nieuwe aardse nederzettingen op Mars gebouwd. Het kolonisatieproject lijkt echter geen lang leven te zijn beschoren. Men krijgt te maken met allerlei mysterieuze gebeurtenissen, die de vraag oproepen of de Martianen wel echt zijn verdwenen. Ondertussen breekt er op de aarde een nucleaire wereldoorlog uit die het einde betekent van de menselijke beschaving.

Serie Algemeen

The Martian Chronicles is een Amerikaanse driedelige miniserie, die in januari 1980 werd uitgezonden door de zender NBC. Iedere aflevering duurt ongeveer anderhalf uur.

Het verhaal was gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1950 van Ray Bradbury. (In het Nederlands uitgebracht als De laatste Martiaan en De kronieken van Mars.) Het boek was een bundeling van eerder gepubliceerde korte verhalen. Overigens was de auteur zelf behoorlijk negatief over deze verfilming, die hij naar verluidt "saai" vond.

Links