Mik, Mak en Mon (1986-1988)

Samenvatting

De serie gaat over twee kleine buitenaardse wezens van de planeet Galacton. Deze Mik en Mak komen na een noodlanding terecht op de aarde. Gelukkig worden ze gered door de nobele melkman Mon. Hij laat het verzwakte tweetal melk drinken, waardoor ze weer op krachten komen.

Vervolgens moeten Mon, zijn vriendin Sofie en de plaatselijke veearts Dr. Groeneman proberen om de gezanten van Galacton in veiligheid te brengen. Het leger wil Mik en Mak namelijk gevangen nemen. Omdat het voor de kleine wezens onmogelijk blijkt te zijn om op de aarde te blijven, moet men alles in het werk stellen om Mik en Mak terug te laten keren naar hun thuisplaneet. Uiteraard geen eenvoudige opgave, vooral omdat hun ruimteschip eerst gerepareerd zal moeten worden.

In het tweede seizoen brengen Mik en Mak opnieuw een bezoek aan de aarde om de confrontatie aan te gaan met de gevaarlijke 'Sponkmeester'.

Serie Algemeen

Mik, Mak en Mon is een Belgische jeugdreeks, die werd uitgezonden van oktober 1986 t/m februari 1988. De serie - destijds erg populair bij de doelgroep - vormde een coproductie tussen de Vlaamse BRT en de Waalse RTBF. Er werden in totaal 23 korte afleveringen gemaakt, verdeeld over twee seizoenen. In het verhaal werd veel nadruk gelegd op de positieve effecten van melk. Dit was geen toeval. De serie werd mede gefinancierd door de melkindustrie en was bedoeld om het jonge publiek te stimuleren om meer melk te drinken.

Om de nasynchronisatie te vergemakkelijken hadden de acteurs weinig tekst. Er was alleen een vertelstem die het verhaal begeleidde. De rollen van Mik en Mak werden overigens gespeeld door een tweeling.

Openingstitel

Dvd

De serie is op dvd uitgebracht. Totale speelduur is 250 minuten.

Links