Men into Space (1959-1960)

Samenvatting

Het verhaal speelt in de nabije toekomst. (Ten tijde van de originele uitzending was dit de jaren 70 of 80.) Centraal staan de avonturen van de ervaren astronaut Colonel Edward McCauley. Hij is werkzaam voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma, dat wordt geleid door de luchtmacht. Om de Sovjets in de ruimte voor te blijven lanceren de Amerikanen wekelijks bemande missies.

Bij de meeste missies is McCauley betrokken als commandant. Zo zet hij als eerste mens voet op de maan. Verder werkt hij mee aan de bouw van het eerste ruimtestation en de eerste maanbasis. Ook probeert hij als eerste de planeet Mars te bereiken.

Helaas krijgen McCauley en zijn collega's tijdens hun werk regelmatig te maken met technische defecten en allerlei andere gevaren. Meerdere malen mislukt er een missie of komt er zelfs een astronaut om het leven.

Serie Algemeen

Men into Space is een Amerikaanse serie, uitgezonden in zwart-wit. De première vond plaats in september 1959 bij de zender CBS. In totaal werden er 38 afleveringen gemaakt, waarvan de laatste in september 1960 werd uitgezonden. Tegenwoordig zijn op YouTube nog enkele afleveringen te vinden.

Is tegenstelling tot veel andere Amerikaanse SF producties uit dezelfde periode is Men into Space behoorlijk serieus en realistisch te noemen. De makers van de serie werkten namelijk nauw samen met het leger en diverse ruimtevaartexperts. In het verhaal wordt steeds benadrukt dat er in de ruimte van alles mis kan gaan. Ook wordt getoond hoeveel moeite het kost om een bemande missie te laten slagen.

Overigens werd het programma gesponsord door een bekend sigarettenmerk. Niet alleen steekt McCauley in de serie regelmatig een peuk op, ook verschenen er reclameposters waarop hij in zijn astronautenpak met een sigaret staat afgebeeld.

Links