Max Headroom (1987-1988)

Samenvatting

Het verhaal speelt in een dystopische nabije toekomst. De samenleving wordt volledig gecontroleerd door een conglomeraat van almachtige televisiezenders. Iedereen wordt de hele dag via de televisie in de gaten gehouden. Daarom is het voor de kijkers ook verboden om hun televisietoestel uit te schakelen. Verder worden de nietsvermoedende kijkers beïnvloed door middel van subliminale reclameboodschappen, de blipverts, die zelfs dodelijk kunnen zijn.

Centraal staat Edison Carter, een gedreven onderzoeksjournalist die werkzaam is voor Network 23. Hij probeert als één van weinigen de corruptie van zijn eigen werkgevers aan het licht te brengen. Hierdoor is hij populair bij de kijkers, maar hij heeft uiteraard ook veel vijanden.

Op een dag doen Carters bazen een poging om hem het zwijgen op te leggen. Hij krijgt een ongeluk, waardoor hij bewusteloos raakt. Vervolgens worden zijn herinneringen gedownload om een digitale reconstructie van Carter te maken. Dit resulteert in de creatie van een AI genaamd Max Headroom, die al snel een eigen leven begint te leiden.

Wanneer Carter weer is hersteld gaat hij verder met zijn zoektocht naar de waarheid, daarbij geholpen door enkele bevriende collega's en zijn nogal bizarre alter ego Max Headroom. Steeds weer worden de personages geconfronteerd met de duistere plannen van de zenderleiding.

Serie Algemeen

Max Headroom is een Amerikaanse cultserie. Het verhaal was gebaseerd op de Britse cyberpunk film Max Headroom: 20 Minutes into the Future uit 1985. Het eerste seizoen ging in maart 1987 in première bij de zender ABC. Er werden uiteindelijk twee seizoenen gemaakt, 14 afleveringen in totaal. Wegens tegenvallende kijkcijfers volgde hierna de stopzetting. De laatste aflevering werd in mei 1988 uitgezonden.

Hoewel de tv-serie geen lang leven was beschoren werd het personage Max Headroom hierna wel een icoon van de Amerikaanse popcultuur. Zo was hij later nog te zien in een Coca-Cola reclame en in een videoclip van de rapper Eminem.

In 2010 werd de complete serie in Noord-Amerika (Regio 1) op dvd uitgebracht.

Links